Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Puolisot täydentävät saumattomasti toisiaan, kun kertovat innostuneena Ronjasta, Sandrasta ja Sylvistä – kolmesta karvattomasta terrieristä.
– Auringon kanssa saa olla tarkkana. Vaaleat ovat herkkiä palamaan. Heitä täytyy pitää varjossa tai käyttää t-paitaa, Kirsi Aaltola kertoo.
– Ja nämä tummemmat taas ruskettuvat kesällä. Sylvi muuttuu ihan mustaksi, jatkaa Mika Aaltola.
Amerikankarvatonterrieri on harvinainen Suomessa. Suomen Kennelliiton tilaston mukaan niitä on Helsingissä vain 45, kun esimerkiksi labradorinnoutajia on yli 1 200.
Alta voit tutkia, minkä verran eri rotuisia koiria on kussakin kunnassa. Minkä verran sinulle tutun rodun edustajia on kotiseudullasi?
Tilaston luvuissa saattaa olla mukana myös kuolleita koiria, jos kuolemasta ei ole merkintää Kennelliiton rekisterissä. Kone näyttää vain ne rodut, joiden edustajia on vähintään viisi ainakin yhdessä Suomen kunnassa.
Labradorinnoutaja on suosituin koirarotu 75 kunnassa Suomessa. Suomenajokoira on puolestaan suosituin 52 paikkakunnalla, joista suurin osa sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa.
Amerikankarvatonterrieri on energinen koira.
– Nollasta sataan mennään vauhdilla. Ovat täysin levollisia yhtenä hetkenä, mutta kun ovikello soi, on täysi kaaos päällä. Mukava, kun on vilskettä, sanoo Mika Aaltola ja silittää sylissään olevaa Sandraa.
Koira muistuttaa luonteeltaan isäntäänsä, vaikka Aaltolan mukaan hän ei ole yhtä energinen.
– Kun kaksi muuta ovat sellaisia, että kaikki käy, niin Sandralle ei ihan kaikki käy. Sillä on enemmän mielipiteitä maailmasta, sanoo Aaltola nauraen.
Kirsi Aaltola on ollut allerginen koirille. Sandra tuli ensin vähäksi aikaa testiin, jos karvaton koira ei aiheuttaisi oireita. Amerikankarvatonterrieri voi sopia myös sellaisille ihmisille, jotka ovat koirille allergisia.
– Kun huomasin, että tällainen karvaton versio on olemassa, päädyin tutustumaan rotuun. Sitten Sandra tuli meille, ja nyt näitä on kolme tässä, Aaltola kertoo.
Kirsi Aaltola työskentelee koulutustalo Hausin kehittämisliiketoiminnan johtajana. Haus kouluttaa valtion työntekijöitä. Aaltola kertoo, että koirat rytmittävät etätyöpäiviä, kun niiden kanssa käy lenkillä aamuisin ja lounastunnilla haukkaamassa raitista ilmaa. Koirat auttavat myös työpäivän lopussa.
– Pääsee pysähtymään päivän lopussa, ettei työpäivä veny iltakahdeksaan, Kirsi Aaltola sanoo.
Pandemian takia Aaltolat ovat viettäneet koiriensa kanssa enemmän aikaa kuin aiemmin, koska molemmat ovat tehneet etätöitä.
Korona-aika on saanut monen hankkimaan koiran, mikä näkyy selvänä nousuna koirien rekisteröinneissä viime vuonna. Kaikki eivät suunnitelleet asiaa loppuun asti, siksi jotkut ovat joutuneet luopumaan koirista pitovaikeuksien takia.
Mika Aaltola on tullut tutuksi uutisia seuraaville. Ulkopoliittisen instituutin johtaja seuraa työkseen Ukrainan sotaa ja on puhunut siitä paljon viime aikoina.
Hän kertoo, että Ukraina on käyttänyt informaatiokamppailussaan paljon eläinkuvastoa osoittaakseen, mitä sota saa aikaan.
– Eläimet ovat sodan jaloissa täysin syyttömiä. On vaikea olla liikuttumatta, Mika Aaltola kertoo.
Aaltola korostaa arjen merkitystä jaksamisen kannalta. Hänen mukaansa on tärkeä keskittyä arkeen, koska sillä tavalla Suomi pidetään suojassa.
– Sairaalat ja koulut toimivat, rekat kulkevat. Sodan kuvien ei pidä antaa säikäyttää. Parasta suojaa on arki.
Koirat ovat tärkeää vastapainoa sodan seuraamiselle ja siitä puhumiselle. Niiden touhuja on terapeuttista seurata: saa käännettyä katseen muualle, Aaltola kuvailee.
– Koirilla on tyynnyttävä vaikutus. Ne eivät välitä näistä meidän maallisista murheista. Se tuo tyyntä ja tyventä eloon, kun saa seurata niitä kotona ja lenkillä. Se läheisyys on tärkeää.
Onko pariskunnan tarkoitus hankkia vielä lisää koiria?
– Ulkoilutuksen kannalta tämä alkaa olla maksimi. Kolme koiraa riittää tällä erää, Kirsi Aaltola sanoo.
– Me liikumme aina koko lauma yhdessä, kertoo Mika Aaltola hymyillen ja katsoo puolisoaan.
Vieressä perheen vastasyntynyt esikoinen nukkuu vaunuissaan.
Voit keskustella aiheesta huomisiltaan kello 23:een asti.
Lue seuraavaksi: