Hyppää sisältöön

Tehyn Rytkönen hoitajien joukkoirtisanoutumisista: Suomalainen yhteiskunta on melko tilanteessa, jos hoitajapula ratkaistaan pakkotyöllä

Hoitoalan työkiistan neuvottelut jatkuvat torstaina, mutta samaan aikaan hoitajajärjestöt valmistelevat järeitä työtaistelutoimia.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kritisoi potilasturvalakia A-studiossa 20. huhtikuuta.
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen yhteiskunta on melkoisessa tilanteessa, jos hoitajapula aiotaan ratkaista pakkotyöllä ja pakkolailla, sanoo hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

– Hoitajathan ovat jo tottuneet pakkolakeihin. Valmiuslaki oli päällä kaksi vuotta sitten ja nyt taas pukkaa uutta pakkolakia, Rytkönen sanaili A-studiossa keskiviikkona.

Rytkösen mukaan hoitajat ovat tuoneet esiin vahvasti sen, että he aikovat ottaa Valvirasta ammattioikeutensa pois.

– Suojatakseen itseään juurikin siltä tilanteelta, että haastemies tulisi ovelle ja sakon uhalla pakottaisi töihin.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat kutsuneet järjestöjen hallinnot koolle valmistelemaan järeämpiä työtaistelukeinoja – muun muassa joukkoirtisanoutumisia.

Rytkönen ei halunnut avata joukkoirtisanoutumisten valmistelun yksityiskohtia, kuten kuinka moni hoitaja olisi valmis irtisanoutumaan ja millä aikataululla.

KT:n Nybondas-Kangas: Tilanne huolettaa

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas sanoo, että hoitoalan vaikeita työehtoneuvotteluja on edeltänyt useiden kuukausien neuvottelut ja sovittelu.

– Viikko sitten turvauduttiin äärimmäisen harvinaiseen keinoon. Juuri tätä riitaa varten perustettiin sovittelulautakunta. Heidän tehtävänsä on ratkaista aika monimutkaista tilannetta.

Työ- ja elinkeinoministeriön alainen sovittelulautakunta on kutsunut torstaiksi hoitoalan kiistan pääneuvottelijat keskustelemaan ja jatkamaan keskenään neuvotteluja sopimusten avoinna olevista tekstikohdista.

Tehyn Millariitta Rytkönen muistuttaa, että jos tuhansia hoitajia irtisanoutuisi työstään vastuu potilasturvallisuudesta kuuluu työantajalle.

– Sopu on se, millä tämä ratkaistaan. Yhdessä haluttaisiin hakea ratkaisu hoitajapulaan. Merkillistä, että hoitajat ovat korvaamattomia suomalaisessa yhteiskunnassa. Sitten olemme kuitenkin niin arvottomia, että meille ei haluta maksaa.

KT:n Henrika Nybondas-Kangas sanoo, että hoitajien lakkotilanne jo itsessään aiheutti suuret suojelutyöneuvottelut sairaanhoitopiireissä.

– Tuleva tilanne huolettaa. Toivotaan, että emme joudu hoitajien joukkoirtisanoutumisiin. Joudutaan ehkä hieman vuoden 2007 kaltaiseen tilanteeseen, jolloin taas pohditaan miten potilasturvallisuus tässäkin tilanteessa taataan.

Uusi lakiesitys mahdollinen

Tehy ja Super kertoivat tiistaina valmistelevansa joukkoirtisanoutumista vastakeinona perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) ajamalle potilasturvallisuuslaille. Lain avulla voitaisiin lakossa olevia hoitajia määrätä töihin sakon uhalla.

Hoitajien lakko peruuntui keskiviikkona, ja Lindén ilmoitti, että potilasturvallisuuslakia ei toistaiseksi edistetä. Lindénin mukaan hallitus voi joutua tekemään terveydenhuollon turvaamiseksi vielä uuden lakiesityksen, mikäli hoitajien joukkoirtisanoutumiset toteutuvat.

Edellisen kerran Tehy käytti joukkoirtisanoutumista työtaistelussa vuonna 2007. Tuhansien hoitajien Irtisanoutumiset eivät ehtineet astua voimaan, kun neuvotteluissa saatiin sopu aikaan.

Katso koko keskiviikon A-studio Yle Areenasta. Voit keskustella aiheesta 21.4. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

"Piakkoin pitäisi myös valtiovallan sanoa, annetaanko rahaa", toteaa asiantuntija hoitajien työtaistelusta – esiin on nostettu äärimmäiset keinot

Näin hoitajien joukkoirtisanoutuminen voisi käytännössä tapahtua – seitsemän kysymystä ja vastausta hoitajien rajusta uhkauksesta

Prosenttikorotukset yksi syy hoitajien palkkojen laahaamiseen – tutkija irtisanomisuhasta: "Palkat nousevat joko hallitusti tai hallitsemattomasti"

Analyysi: Hoitajien työtaistelu kovenee ja syyttely leviää, neuvottelijoiden välit vaatisivat tulehduskipulääkettä

Suosittelemme sinulle