Hyppää sisältöön

Analyysi: Macron haastoi Le Peniä onnistuneesti, mutta sortui vaaliväittelyssä paikoin ylimielisyyteen

Presidenttiehdokkaat Emmanuel Macron ja Marine Le Pen kohtasivat myöhään keskiviikkoiltana ainoassa suorassa TV-väittelyssä, jossa ei ollut niin selkeää voittajaa kuin viisi vuotta sitten.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja presidenttiehdokas Marine Le Pen istuvat vastakkain vaaliväittelyssä.
Emmanuel Macron ja Marine Le Pen kohtasivat vaaliväittelyssä keskiviikkona. Kuva: Ludovic Marin / EPA
Annastiina Heikkilä

Ranskalaiset jännittivät illalla TV-ruutujen ääressä, kun keskustaliberaali Emmanuel Macron ja äärioikeistolainen Marine Le Pen väittelivät politiikasta parin tunnin ajan. Ainoalla suoralla vaaliväittelyllä tiedettiin olevan suuri merkitys, sillä epätietoisia äänestäjiä on yhä paljon ja ehdokkaiden välillä on pienempi kannatusero kuin vuonna 2017.

Istuva presidentti Emmanuel Macron on vaalien ennakkosuosikki ja esiintyi itsevarmasti. Hän haastoi Le Peniä onnistuneesti etenkin tämän venäläiseltä pankilta vuonna 2015 saamasta lainasta.

– Olette riippuvainen Venäjän hallinnosta ja herra Putinista, Macron totesi.

Le Pen vastasi puolustavansa pelkästään Ranskan etua, mutta oli syytöksistä selvästi hermostunut. Äärioikeiston puheenjohtaja oli etenkin väittelyn alkupuolella selvästi Macronia jännittyneempi ja joutui toistuvasti puolustuskannalle.

Epäonnistuminen vaaliväittelyssä on Ranskassa usein ratkaissut jopa koko presidentinvaalit. Marine Le Penin presidenttihaaveiden arvioitiin kariutuneen vuoden 2017 vaaleissa juuri tähän toista kierrosta edeltäneeseen väittelyyn, jossa hän vaikutti turhan aggressiiviselta ja sekoili muistiinpanojensa kanssa.

Tällä kertaa Le Pen oli paremmin valmistautunut. Avustajien mukaan Kansallisen liittouman puheenjohtaja oli pyhittänyt väittelyä edeltäneet 48 tuntia pelkästään siihen valmistautumiseen ja kieltäytynyt kaikista kampanjatilaisuuksista. Le Pen hallitsi faktat tällä kertaa paremmin ja pyrki maalaamaan Macronista kuvan kansalaisten arjesta irtautuneena elitistinä.

Marine Le Pen haastoi Macronia esimerkiksi eläkeiästä, jota istuva presidentti on halunnut nostaa 62 vuodesta 65 vuoteen. Le Pen on luvannut laskea eläkeikää, mutta Macron syytti hänen suunnitelmaansa epärealistiseksi.

Emmanuel Macron pyrki ylipäätään kritisoimaan Le Peniä tämän vaaliohjelman ylimalkaisuuksista eikä äärioikeiston puheenjohtaja pystynyt vastaamaan kysymyksiin kovinkaan yksityiskohtaisesti.

Molemmat ehdokkaat pyrkivät puhuttelemaan etenkin kodittomiksi jääneitä vasemmiston äänestäjiä. Le Pen syytti vapaakauppaa ja globaalia talousjärjestelmää ilmastoa tuhoavista päästöistä ja nosti myös esiin pitkät eläinkuljetukset ja niistä aiheutuvan tuotantoeläinten kärsimyksen.

Macron puolusti hallituksensa panostuksia tuulivoimaan ja syytti Le Peniä ilmastoskeptikoksi, johon Le Pen vastasi nimittämällä presidenttiä ”ilmastotekopyhäksi”.

Istuva presidentti Emmanuel Macron vakuutti väittelyn mittaan yksityiskohtien hyvällä hallinnalla, mutta syyllistyi paikoin helmasyntiinsä eli ylimielisyyteen. Macron vaikutti välillä hyvinkin alentuvalta opettaessaan Le Peniä talousluvuista ja kyseenalaistaessaan äärioikeiston johtajan vastauksia.

Väittely sujui silti huomattavasti sopuisammin kuin Macronin ja Le Penin viiden vuoden takainen kohtaaminen. Tämänkertaisessa väittelyssä ei kuitenkaan ollut yhtä selkeää voittajaa. Macron hallitsi keskustelua, mutta ei niin ylivoimaisesti kuin vuonna 2017.

Viimeisimpien gallupkyselyiden mukaan 13 prosenttia ranskalaisista pohtii yhä, kumpaa ehdokasta äänestää sunnuntaina pidettävällä toisella äänestyskierroksella. TV-väittely ei välttämättä tarjonnut heille ratkaisevaa vastausta.

Seurasimme väittelyä tässä jutussa: "Ilmastoepäilijä" kohtasi "ilmastotekopyhän" – Ranskan presidenttiehdokkaat olivat odotetusti eri mieltä kaikesta

Suosittelemme sinulle