Hyppää sisältöön

Perparim Hetemaj koki, että on oikea aika palata Suomeen – Italiaan jäi erilainen maailma ja elämäntapa: "Olen sujut tämän kanssa, halusin tätä"

Perparim Hetemaj kertoo, että nyt oli oikea aika palata kasvattajaseuraan. Hän on täydessä pelikunnossa ja pelikelpoinen HJK:ssa jo lauantaina Interiä vastaan.

Perparim Hetemaj esiteltiin HJK:n pelaajana tiedotustilaisuudessa 21.4.2022. Hän palaa kasvattajaseuraansa 16 vuoden tauon jälkeen ja saa tutun pelinumeronsa 56.
Perparim Hetemaj esiteltiin HJK:n pelaajana tiedotustilaisuudessa 21.4.2022. Hän palaa kasvattajaseuraansa 16 vuoden tauon jälkeen ja saa tutun pelinumeronsa 56. Kuva: Lehtikuva
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Veikkausliiga sai jälleen yhden tähtikategorian paluumuuttajan, kun HJK esitteli Perparim Hetemaj'n virallisesti seuransa pelaajana torstaiaamuna. Hetemaj, 35, siirtyi italialaisesta Regginasta HJK:hon 2+1-vuotisella sopimuksella.

Hetemaj lähti kasvattiseurastaan HJK:sta maailmalle 19-vuotiaana kesällä 2006. Siitä alkoi suomalaisittain jopa ainutlaatuisen kova kansainvälinen ura.

Jo syksyllä 2006 AEK Ateenassa Hetemaj pääsi debytoimaan Mestarien liigassa. 2009–10 Hetemaj pelasi lyhyen jakson hollantilaisessa Twentessä, josta matka jatkui italialaiseen Bresciaan.

Serie A:ssa Hetemaj aloitti 2010 syksyllä. Sen jälkeen otteluita Italian pääsarjassa kertyikin peräti 300. Parhaiten Hetemaj muistetaan Veronassa, kun hän tähditti Chievo Veronaa 2011–2019.

Hetemaj kuvailee viimeisintä kauttaan Regginassa Serie B:ssä kaksijakoiseksi: hyvän startin jälkeen tuli kymmenen pelin heikko jakso. Reggina on 20 joukkueen Serie B:ssä sijalla 12.

Hetemaj pelasi viimeksi täyden 90-minuuttisen 10. huhtikuuta. HJK saa siis keskikenttäpelaajan hyvällä pelituntumalla.

– Kiva tulla takaisin, kun ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä, että pääsee kuntoon, Hetemaj sanoo Yle Urheilulle.

Perparim Hetemaj puskee pallon AC Milanin verkkoon.
Maaliskuussa 2019 Hetemaj puski Chievolle osuman Italian liigassa AC Milanin verkkoon. Kuva: Tim Rogers / Shutterstock / All Over Press

Jatko Italiassa olisi ollut mahdollista – "Kaikella on alku ja loppu"

Hetemaj olisi voinut halutessaan jatkaa uraansa Italian kentillä. Hän kuitenkin näki, että nyt on oikea hetki palata Suomeen. Hän kertoo, että asiat konkretisoituivat viikko sitten.

20-vuotias keskikenttäpelaaja Santeri Väänänen loukkaantui HJK:n kauden toisessa ottelussa SJK:n vieraana. Keskikenttä oli kenties muutenkin kapoisin osa-alue HJK:n laadukkaassa ja leveässä pelaajamateriaalissa.

– Viikko sitten juteltiin, olisiko nyt oikea aika tulla. Vaati vähän tekemistä, että pääsi lähtemään sieltä (kesken Serie B:n kauden), mutta nyt paluu tuntuu oikealta ja hyvältä, pohtii Hetemaj, joka ehti pelata aikoinaan ennen ulkomaille lähtöä Veikkausliigaa HJK:ssa 33 ottelua.

HJK kertoo tiedotteessaan, että "Serie B:n keskikastiin ankkuroitunut Reggina suostui purkamaan suomalaisen sopimuksen Hetemaj'n aloitteesta kolme kierrosta ennen Italian sarjakauden loppua".

Perparim Hetemaj taklaa Lorenzo Insigneä.
Vielä kaudella 2020–21 Hetemaj pelasi Serie A:ta Beneventon joukkueessa. Kuvassa hän taklaa pallon Napolin ja Italian maajoukkueen hyökkääjältä Lorenzo Insigneltä. Kuva: All Over Press

Hetemaj naurahtaa, kun häneltä kysyy, mitä hän Italiasta jää kaipaamaan.

– Noh, tietenkin ruokaa. Onhan se erilainen maailma ja erilainen elämäntapa. Reggiossa minulla oli asunto ihan meren rannalla. Mutta olen sujut tämän kanssa, halusin tätä ja tämä on fine. Kaikella on alku ja loppu. Sain elää siellä pitkään.

Italian kentillä Hetemaj oli arvostettu keskikentän työmyyrä ja monikäyttöinen pelaaja, joka kantoi Chievossa kapteeninnauhaakin. Samanlaista roolia on varmasti tarjolla HJK:ssa.

HJK:n urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkula totesi tiedotteessa Hetemaj'n siirron olevan monellakin tavalla merkittävä.

– Urheilullisesti "Perpa" tietenkin vahvistaa joukkuetta ja auttaa meitä matkalla kohti asettamiamme tavoitteita. Pelillisen laadun lisäksi hän näyttää nuorille pelaajillemme tärkeää esimerkkiä jokapäiväisessä työssä joukkueen arjessa. Perpa jos joku tietää, mitä pitkän ammattilaisuran luominen ulkomailla vaatii, Takkula sanoi.

Perparim Hetemaj Suomen MM-karsintaottelussa Ranskaa vastaan 15.10.2013.
A-maajoukkueessa Hetemaj on pelannut 49 ottelua. Kuva syksyltä 2013 Ranskan ja Suomen MM-karsintaottelusta. Hän lopetti maajoukkueuransa alkuvuodesta 2018. Kuva: Imago Sportfotodienst / All Over Press

"Totta kai olisin odottanut ja halunnut enemmänkin uraltani"

Hetemaj ei halua nostaa mitään yksittäisiä hetkiä Italian-uraltaan ylitse muiden.

– Se, että olen saanut pelata noin pitkään ja paljon. Olen melkein kaikki pelit pelannut avauksesta loppuun. Olen onnekas, että olen saanut tehdä just sitä, mitä olen halunnut lapsesta saakka. Se, että kaikkien vaikeuksien kautta olen saanut täytettyä tavoitteet, jotka olen asettanut itselleni.

– Totta kai olisin odottanut ja halunnut enemmänkin uraltani. Olen ihan iloinen siitä, mitä olen tehnyt, mutta tietysti jokainen unelmoi vielä enemmän, Hetemaj lisää.

Vaikeuksia uralle on mahtunut muun muassa loukkaantumisten vuoksi. Alkuvuodesta 2018 Hetemaj päätti 31-vuotiaana maajoukkueuransa. Hän totesi, ettei kroppa ehdi enää palautua kunnolla.

Kohti veljesten taistoa? "Olen aina seurannut Veikkausliigaa"

HJK on aloittanut Veikkausliigan kauden kolmella 1–0-voitolla. Viime kaudella HJK ja KuPS kävivät kiivaan mestaruustaiston – nyt ne ovat sarjataulukon ainoat joukkueet puhtaalla rekordilla.

Luonnollisesti HJK:lla on isoja tavoitteita myös kesän eurokarsinnoissa. Viime kaudella HJK eteni ensimmäistä kertaa pelattuun Konferenssiliigaan.

– Kausi on vasta alussa. En ole vielä tavannut pelaajia tai jutellut tavoitteista. Totta kai HJK:ssa pelaaminen on sitä, että mestaruus ja taistellaan europaikoista. Ensimmäinen fokus on siinä, että pääsen treenaamaan ja nopeasti sisään uuteen joukkueeseen, Hetemaj tuumaa.

HJK:n Perparim Hetemaj (vas.) ja päävalmentaja Toni Koskela tiedotustilaisuudessa Helsingissä 21. huhtikuuta 2022. HJK:n oma kasvatti Perparim Hetemaj palaa joukkueeseen 16 vuoden jälkeen.
Hetemaj (vas.) ja HJK:n päävalmentaja Toni Koskela tiedotustilaisuudessa. Kuva: Lehtikuva

Veikkausliiga on kuitenkin tuttu sarja Hetemaj'lle, jonka vuotta nuorempi veli Mehmet Hetemaj on pelannut Seinäjoella SJK:ssa kaudesta 2015 lähtien. Veljesten kohtaaminen voidaankin nähdä elokuussa, kun HJK isännöi SJK:ta.

– Olen aina seurannut Veikkausliigaa. "Mehu" pelaa Seinäjoella, joten olen katsonut yleensä heidän pelit ja siinä samalla nähnyt muiden pelejä. HJK on yksi seuroista, jonka pelejä olen katsonut. Nytkin olen nähnyt kaikki paitsi VPS-pelin ekan puoliajan, sanoo Hetemaj.

Myös Hetemaj'lle uran varrelta tuttuja pelaajia HJK:sta löytyy. Täksi kaudeksi HJK värväsi maajoukkuekonkareista myös Joona Toivion ja Jukka Raitalan.

Esimerkiksi vuonna 2009 Hetemaj ja Raitala pelasivat täydet minuutit, ja myös Toivio oli joukkueessa, kun Suomen U21-maajoukkue esiintyi ensimmäistä kertaa ikäluokan EM-kisoissa.

Hetemaj on edustuskelpoinen lauantaina, kun HJK kohtaa seuraavassa Veikkausliigan ottelussaan kotikentällään FC Interin.

Lue lisää:

Kommentti: Mixu Paatelaista seuraa yhä joulukuusen muotoinen epäonnistumisen varjo – HIFK:ssa hänellä on mahdollisuus puhdistaa maineensa

Vahvistus: Mixu Paatelainen HIFK:n päävalmentajaksi Veikkausliigaan – hehkuttaa seurassa asioita, joita ei voi jalkapallossa ostaa

Oligarkki marssi ase vyöllään kentälle, sitten suomalainen Mattias Gestranius kutsuttiin paikalle Kreikkaan – upean uransa päättänyt erotuomari avautuu nyt isosta ongelmasta

Jalkapallon Veikkausliigan alku on ollut usealla paikkakunnalla nolo näytös – ongelmaan on ratkaisu, josta kaikki eivät pidä: "Kyse on lajin luonteesta"

Veikkausliigan viihdepaketti nauttii tähtipelaajan paineista – Petteri Forsell aikoo ruokkia viime kauden maalikuninkaan uuteen ennätykseen

Suosittelemme sinulle