Hyppää sisältöön

Punkyhtyeen kappale päätyi sattumalta uuden Biisonimafia-elokuvan traileriksi – ohjaaja oli lentää peffalleen kuullessaan biisin

Tänään ensi-iltansa saava MC Helper bekings -leffa kertoo mopoilusta ja musiikki on sen mukaista. Kuopiolainen bändi Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro teki elokuvaan mittatilaustyönä Kahvaa!-nimisen kappaleen.

Kuopiolainen yhtye teki uuteen Biisonimafia -elokuvaan tunnusmusiikin
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Stunt- ja sketsiryhmä Biisonimafian toimintakomedia MC Helper bekings saa ensi-iltansa tänään elokuvateattereissa.

Elokuvaan on tehnyt musiikkia muun muassa kuopiolainen punkrockyhtye Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro, jonka mittatilaustyönä tehty Kahvaa! päätyi lopulta leffan aloitus- ja traileribiisiksi. Traileria on katsottu Youtubessa jo yli 100 000 kertaa. Se on traileriksi paljon.

Kaikki lähti sattumasta. Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä Kaitsu Rinkinen kuuli kuopiolaisyhtyeestä leffakuvausten yhteydessä. Bändin laulaja-kitaristi Sakari Partanen työskenteli tuolloin elokuvan kuvaustiimissä. Rinkinen itse on yksi Biisonimafia-kanavan perustajista.

Lopulta Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro päätyi tekemään elokuvaan musiikkia mittatilaustyönä Rinkisen pyynnöstä.

– Tuumailimme siinä kaikenlaista kuvausten jälkeisinä päivinä ja Sakke totesi, että voisihan sitä kokeilla tehdä musiikkia, Rinkinen muistelee.

Rinkinen toteaa tilanteen olleen jonkinlainen vahinkolöytö puolin ja toisin. Bändin ja leffantekijöiden kohtaaminen tapahtui oikeiden tähtien alla.

– Olin lentää perseelleni kuultuani ensimmäisen demoversion. Ajattelin, että tämä on siisteintä, mitä olen kuullut. Mietin, että tämä pistetään kyllä leffan keulaan.

Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro -yhtye
Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro teki musiikkia mopoilusta kertovaan uuteen Biisonimafia-leffaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Elokuvaan ei haluttu valtavirtamusiikkia

Ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä Kaitsu Rinkinen on tyytyväinen, että elokuvaan oli mahdollisuus saada punkrockia, sillä muutoin soundtrack olisi ollut hyvin räppipainotteinen. Mukana on myös musiikkia esimerkiksi Portion Boysilta.

– Meillä on musiikin valinnassa sellainen ajatus, että emme ole halunneet ottaa hirveästi valtavirtamusiikkia, Rinkinen perustelee elokuvan musiikkivalintoja.

Sakari Partanen kertoo, että musiikin tekeminen elokuvaan on erilaista.

– Siinä pitää pystyä ajoittamaankuvan ehdoilla sitä, mitä tapahtuu. Kyllä se näköjään onnistui, laulaja-kitaristi Sakari Partanen pohtii tyytyväisenä.

Bändi haluaa Kahvaa!-biisissä esitellä elokuvan maailmaa. Yhtyeen musiikki on yleensä synkkämielistä, vakavaa ja jopa kantaa ottavaa.

– Teimme hyvän mielen biisin, vaikka se kuulostaakin kiukkuiselta, Partanen kuvailee.

Yhtye haluaa leffamusiikilla ilmaista myös mopoiluun liittyvää elämänvaihetta, missä elinpiiri laajenee kotikulmia isommaksi.

– Kaikki tämähän liittyy nuoruuteen. Monilla meistä on mopomuistoja. Lähdetään kotoa liikenteeseen, etsitään itseä ja usein mennään kaasu pohjassakin.

Janne Kaperi, Eveliina Särkänne ja Kai Rinkinen Biisonimafian tuotantotoimistolla.
Biisonimafian pääkaksikko Kaitsu Rinkinen (oik.) ja Janne Kaperi sekä tuottaja Eve Särkänne elokuvan kuvauksissa viime vuonna. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Elokuvasta näkyvyyttä musiikille

Laulaja-kitaristi Sakari Partanen toivoo, että musiikin saaminen valkokankaalle toisi yhtyeelle myös muuta näkyvyyttä. Rinkinen arvioi, että näin voi käydä.

– Leffa nousee eloon niillä biiseillä, mitä siinä soi ja se voi tietenkin tuoda näkyvyyttä myös niille biiseille. Se on molempiin suuntiin liikkuva ilmiö ja parhaimmillaan molemmille match made in heaven, Rinkinen pohtii.

Toimintakomedia MC Helper bekings kertoo mopokerhon perustamisesta ja vaikka se onkin itsenäinen elokuvansa, niin se on saanut alkunsa toimintaryhmän tekemistä aiemmista lyhytelokuvista.

Leffan päähenkilö kuskaa leipätyökseen pitsoja ja hänen vapaa-aikansa kuluu mopomiiteissä.

Biisonimafia tuli alun perin tunnetuksi suosituista Youtube-videoistaan.

Aihetta voi kommentoida 23.4.2022 klo 23 saakka.

Lue lisää:

Biisonimafia kokeilee siipiään kuninkuuslajissa – sketsiryhmä hyppää YouTube-tuotannosta elokuvateatterilevitykseen

Suosittelemme