Hyppää sisältöön

Teatterit ovat selvinneet koronaepidemiasta tukirahojen turvin – toiminnan tulevaisuus on silti yleisön varassa

Porin ja Rauman teatterit kuvaavat käynnissä olevaa näytäntökautta kohtuulliseksi. Yleisö on alkanut palata esityksiin, mutta ryhmävarausten puuttuminen aiheuttaa vielä epävarmuutta tulevasta.

Lavasteita Porin teatterin lavalla
Porin teatterissa on esitetty koronaepidemian aikana muun muassa Koiramäen Suomen historiaa. Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronaepidemia näkyy edelleen voimakkaasti teatterien toiminnassa. Vaikka yleisörajoitukset ovat poistuneet, on teatterien toiminta vielä kaukana normaalista.

Rauman teatterin toimitusjohtaja Harri Natunen kertoo, että moni varaa liput näytökseen vasta viime tipassa ja ryhmävarauksia tehdään hyvin vähän. Tulevan ennakoiminen on siksi vaikeaa.

Natunen ennakoi, että koronaepidemian talousvaikutukset heijastuvat pitkälle ensi vuoteen. Sitä ennen selviää, riittääkö yleisömäärä kattamaan teatterin kulut vai onko sen nojattava edelleen vahvasti ulkopuolisen rahoituksen varaan. Jos sitä on jatkossakin tarjolla.

Epidemian aikana koronatuet ovat pitäneet toimintaa pinnalla.

– Tähän mennessä meistä on pidetty ihan hyvää huolta. Ministeriö on tukenut koronakauden yli niin, että teatterit ovat pääsääntöisesti siinä kunnossa, että esityksiä pystytään tuottamaan suht normaalisti, mutta tämä ei ole vielä ohi.

Suunnitelmia jo tuleville vuosille

Porin teatterin toimitusjohtaja Anttivesa Knuuttila kiittelee myös valtiolta ja kaupungilta saatua panostusta teatterin toiminnan turvaamiseksi.

– Lipputulojen menetyksissä puhutaan kuuden tai seitsemän numeron summista. Kokonaistilanne ei kuitenkaan ole huono, sillä olemme saaneet niin paljon taloudellisia avustuksia.

Tukien ansiosta esityksiä on pystytty suunnittelemaan jopa vuodelle 2025 asti. Luotto tulevaan on varovaisen korkealla.

– Parin vuoden aikana on kuitenkin opittu siihen, että kaikki voi muuttua yhdessä yössä. Ei siis kannata vielä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Uskoisin kuitenkin, että kohti normaalia ollaan menossa.

Korona ei silti ole vielä ohi

Ennen paluuta normaaliin teatterien on selätettävä monia haasteita. Esimerkiksi tässä kuussa Porin teatteri on joutunut perumaan esityksiä, kun koronavirus on iskenyt henkilökuntaan.

– Tälläkin viikolla on tehty kovasti töitä, että esitykset saadaan toteutettua, Anttivesa Knuuttila toteaa.

Koronan lisäksi maailmantilanne vaikuttaa ihmisten menohalukkuuteen, mutta Knuuttila uskoo tämän voivan kääntyä teatterien eduksi.

– Jos matkustelu vähenee tai ei ala uudelleen koronan jälkeen, niin ehkä rahaa kulutetaan kotikaupungissa.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme