Hyppää sisältöön

Kevään tulvahuippua odotetaan viikonlopulle, laajoja peltoalueita on jo tulvaveden alla Uudellamaalla

ELY-keskuksen mukaan kevättulvat saattavat nostaa vedenpinnan joissain paikoissa ennätyksellisen korkealle Uudellamaalla. Isommilta rakennusvaurioilta on tähän asti vältytty.

Tulva peltoa Tuusulan jokitiellä. Kuvattu 16,04,2022
Kevättulvat ovat levittäytyneet laajoille peltoalueille Uudellamaalla. Kuvassa Tuusulan jokitie veden varassa viime viikolla. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Otso Karhu

Voimakkaan lämpötilan nousun aiheuttamat kevättulvat lähenevät 2000-luvun ennätyslukemia, tiedottaa Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan tulvavedet ovat peittäneet laajoja peltoalueita ja joitain tieyhteyksiä Uudellamaalla tämän viikon aikana. Kun maasto on ennestään märkää, sulamisvedet päätyvät puroihin ja jokiin hyvin nopeasti.

Tulvavesi on levinnyt peltoalueille ainakin Lohjalla Nummijoen varrella, Vihdin Vanjärven alueella, Hyvinkään Kytäjällä, Vantaan Keimolassa sekä Pukkilan alueella.

Joitain sauna- ja talousrakennuksia on joutunut veden varaan, mutta vakavampia rakennusvahinkoja ei ole tullut ELY-keskuksen tietoon.

Lisäksi tulvavedet ovat vallanneet useamman tien. Pusulassa seututiet 127 ja 28, Vihdin Vanjärven maantie 11201, sekä Orimattilan Hasintie Mt11803 on suljettu. Lisäksi joitain teitä on toistaiseksi poikki ainakin Askistossa, Hollolassa, Lapinjärvellä ja Kärkölässä.

Vedenpinnan korkeus lähestyy paikoin ennätyslukemia. ELY-keskuksen ennusteen mukaan Hiidenveden vedenpinta saattaa nousta lähelle 50 vuoden mittaushistorian suurinta arvoa. Espoon Pitkäjärven pinta on nyt korkeimmillaan 2000-luvulla, ja Pyhäjärven vedenpinta on nyt noin 50 senttimetriä ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

ELY-keskus suosittelee alueen kiinteistöomistajia varautumaan omaisuutensa suojaamisen pelastuslain mukaisesti. Tulvatilannetta on syytä tarkkailla, laiturien ja veneiden kiinnitysten tulee olla kunnossa ja irtainta omaisuutta on syytä siirtää turvaan tulvan tieltä.

Lue myös:

Lämpimien kevätpäivien seuraus: sulamisvedet ovat nostaneet jokia tulvakorkeuksiin

Rakennukset vaarassa poikkeuksellisten kevättulvien vuoksi, myös teitä suljettu – Juha Muurosen pellolla ui joutsenia

Tulvaluukut pysyvät todennäköisesti kiinni ja tiet ajokunnossa – "Positiivista, kun ajattelee, miten paljon lunta ja jäätä on ollut"

Suosittelemme sinulle