Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää perusteltuna, että puolueen kansanedustajat saavat päättää mahdollisesta Nato-jäsenyydestä oman tahtonsa mukaan.
– Eduskuntaryhmässä jokainen saa äänestää omantuntonsa mukaisesti. Se on perusteltua myös siksi, että on tapahtunut aika isoa muutosta vasemmistoliiton jäsenissä ja kannattajissa. Molempia kantoja löytyy.
A-Talkissa torstaina vieraillut Andersson ei halunnut suorassa lähetyksessä kertoa omaa Nato-kantaansa. Hän antaa tilaa keskustelulle eikä lukitse muiden mielipiteitä ilmoittamalla oman näkemyksensä ensin.
– Päätämme tällä viikolla siitä, missä vaiheessa kutsumme eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston koolle. Yhteiskokouksessa kerron viimeistään oman kantani. Tärkein ratkaistava asia on se, onko Nato-päätös este Vasemmistoliitolle jatkaa hallituksessa vai ei.
Puolueen puheenjohtajana Andersson edustaa näkemystä, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys ei ole este jatkaa hallituksessa.
– Kunnoitamme hallituspuolueena eduskunnan ja kansan enemmistön tahtoa ja näkemystä, Andersson sanoo.
Pääministeripuolue SDP ei ole vielä ottanut kantaa Nato-jäsenyyteen. Puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan puolue päättää omasta kannastaan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa.
– Päivämäärää ei vielä ole, mutta lähipäivinä päätetään ajankohdasta. Se katsotaan toisaalta eduskunnan käsittelyn etenemisen ja muun etenemisen mukaan.
Kokoomus on liputtanut jo pitkään Naton puolesta. Varapuheenjohtaja Elina Valtonen on tyytyväinen Nato-prosessin etenemiseen. Enemmistö kansanedustajista on selvästi jäsenyyden kannalta ja selonteko on saatu eduskuntaan.
– Juna on lähtenyt asemalta kohti Natoa. Vaiheita on vielä edessä. Olisi tärkeää, että eduskunnassa keskityttäisiin selonteon käsittelyyn ja jokainen kansanedustaja perehtyisi huolella, jotta voidaan tehdä ripeästi päätös.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ei näe tarpeellisena rakentaa Nato-asiasta ryhmäpäätöstä. Selkeä enemmistö perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kannattaa jäsenyyden edistämistä.
– He, jotka jäivät vielä miettimään, katsovat tämän selonteon ja mahdollisesti sitten muodostavat kantansa. Jotkut saattavat olla jopa vastaan.
Eduskunta kävi keskiviikkona lähetekeskustelua hallituksen uudesta turvallisuusselonteosta. Eduskuntakeskustelun jälkeen Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden käsittely jatkuu asiantuntijoiden kuulemisella valiokunnissa.
Presidentin ja hallituksen esitystä Nato-ratkaisuksi odotetaan mahdollisesti jo toukokuussa.
Katso koko torstain A-Talk Yle Areenasta.
Lue lisää: