Hyppää sisältöön

Yliopistojen todistusvalinta remonttiin: ylioppilasarvosanojen pisteytys uusiksi, todistuksella valittavien ei tarvitse lukea pääsykokeisiin

Ylioppilasarvosanojen uusi pisteytysmalli otetaan käyttöön vuonna 2026. Muutoksista kerrotaan ensi vuoden aikana. Todistuksella valittavien ei tarvitse enää päntätä vuoden 2025 pääsykokeisiin.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.
Pääsykokeisiin osallistuvien määrä vähenee jatkossa, kun tiedon todistusvalinnasta saa nykyistä aikaisemmin. Espoon Otaniemessä viime keväänä kokeeseen jonottaneet tavoittelivat paikkaa Aalto-yliopistossa. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Arvostelua herättäneet yliopistojen todistusvalintaperusteet muuttuvat. Yliopistot päättävät todistusvalinnan pisteytysmallin uudistuksesta ensi vuonna ja uusi malli otetaan käyttöön kevään 2026 valinnoissa.

Vuodesta 2020 lähtien yli puolet uusista opiskelijoista on valittu yliopistoihin todistusvalinnalla. Eniten arvostelua on herättänyt eri aineiden pistetys ja niiden vaikutus lukiolaisten ainevalintoihin ja jaksamiseen.

Nykyisin eniten pisteitä saa alasta riippumatta pitkän matematiikan arvosanasta. Tätä on arvostellut muun muassa Lukiolaisten liitto.

– Teemme tutkimuksen todistusvalinnan pisteytyksen toimivuudesta ja kritiikkiä herättäneistä seikoista. Kuulemme myös lukioiden ja lukiolaisten kokemuksia todistusvalinnasta, kertoo Suomen yliopistojen rehtorineuvoston Unifin koulutusvararehtorikokouksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso Unifin tiedotteessa.

Hankkeessa selvitetään todistusvalinnan pisteytysten vaikutuksia muun muassa lukiolaisten ainevalintoihin, ylioppilaskirjoituksiin ja ylioppilaskokeiden uusimiseen.

Ylioppilaskokeiden uusiminen on lisääntynyt keväästä 2018 lähtien.

Samalla arvioidaan eri valintakriteerien vaikutusta valituksi tulemiselle ja todistusvalinnalla valittujen opiskelijoiden opintomenestystä.

Tutkimustulosten pohjalta yliopistoille annetaan ehdotus mahdollisista todistusvalinnan pisteytysten muutoksista.

Todistuksella valittavat välttyvät jatkossa pääsykokeilta

Vaikka yli puolet yliopistojen uusista opiskelijoista valitaan ylioppilasarvosanojen perusteella, iso osa hakijoista joutuu yhä osallistumaan pääsykokeisiin.

Tämä johtuu siitä, että todistusvalinnan tulokset selviävät vasta aivan pääsykokeiden alla.

Käytännössä vain parhaita arvosanoja kirjoittaneet voivat olla täysin varmoja haluamansa opiskelupaikan saamisesta.

Tenttiin lukemista
Pääsykokeisiin valmistautuminen voi kestää halutuimmilla aloilla pitkään. Kuva: Minna Rinta-Tassi / Yle

Todistusvalinnoista ilmoitetaan nykyisin viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Suurin osa pääsykokeista järjestetään toukokuun lopulla ja kesäkuun alkupäivinä.

Keväällä 2021 yhteisvalinta-alat kertovat, että aikataulu todistusvalintojen tekemiselle on tiukka.

– Tavoitteenamme on, että todistusvalinnalla valittavien ei tarvitsisi enää vuodesta 2025 alkaen valmistautua valintakokeisiin. Tätä tavoitetta kohti menemme kehittämällä valintakokeiden sisältöä, lisäämällä valintakoeyhteistyötä eri yliopistojen ja koulutusalojen kesken sekä digitalisoimalla kokeita, kertoo Laakso tiedotteessa.

Yliopistojen valintakokeista tehdään laaja selvitys, jossa kartoitetaan mitä tietoja ja taitoja eri alojen valintakokeilla mitataan. Lisäksi selvitetään eri koulutusalojen näkemyksiä valintakokeiden tehtävästä.

Samalla valintakokeella voi jatkossa hakea entistä useampaan yliopistoon ja hakukohteeseen.

– Koska todistusvalinta ja valintakokeet koskettavat suurinta osaa yliopistoon hakevista, näemme tärkeänä tarkastella näitä valintatapoja kokonaisuutena.

Lukiolaisten liitto: Toivottavasti meitä kuullaan

Lukiolaisten liitossa yliopistojen suunnitelmiin suhtaudutaan myönteisesti.

Liiton puheenjohtajan Lukas Virtalan mukaan todistusvalinnan tulosten valmistuminen hyvissä ajoin ennen pääsykoetta ja pyrkiminen yhdellä kokeella useampaan hakukohteeseen ovat hyviä tavoitteita.

Pääsykokeiden myöhentäminen helpottaisi myös lukiolaisten kokemaa stressiä.

– Pääsykoemateriaalit julkaistaan nykyisin pian ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Olisi hyvä, jos pääsykokeisiin lukemista ei tarvitsisi aloittaa heti ja siihen olisi enemmän aikaa. Moni on kirjoitusten jälkeen stressaantunut ja väsynyt.

En kvinna studerar och skriver på datorn.
Yliopistojen pääsykokeita tehdään jatkossa entistä enemmän sähköisinä kokeina omalla koneella mutta valvotusti. Kuva: All Over Press

Kirjoitettavien aineiden pisteytyksen tarkistaminen on Virtalan mukaan perusteltua. Matematiikan suuri painoarvo todistusvalinnoissa ei hänenkään mielestään ole esimerkiksi humanistisilla aloilla järkevää.

– Olisi parempi, että lukiossa pystyisi opiskelemaan aineita, jotka kiinnostavat aidosti eikä esimerkiksi matematiikkaa ja fysiikkaa ainoastaan sen takia, että niistä saa paljon pisteitä.

– Vaikuttaa siltä, että ihan oikeita asioita on tapahtumassa. Toivottavasti uudistukset toteutuvat eivätkä jää näennäisiksi.

Virtala toivoo, että yliopistot ottavat uudistuksessa huomioon lukiolaisten mielipiteet.

– Toivotaan, että lupaus pitää, läheskään aina näin ei tapahdu.

Juttuun on lisätty Lukiolaisten liiton puheenjohtajan Lukas Virtalan kommentit klo 17.00.

Mitä ajatuksia muutokset herättävät? Voit keskustella aiheesta 23. huhtikuuta klo 23 asti.

Lue myös:

Yliopistojen valintakokeisiin iso uudistus – pääsykokeista tulee sähköisiä, kokeiden määrä vähenee ja eri aloille tulee yhteisiä kokeita

Yliopistot selvittävät pääsykokeiden myöhentämistä – Lukiolaisten liiton puheenjohtaja: “Tämä olisi varteenotettava diili”

Suunnitteletko hakevasi yliopistoon? Katso, millä aloilla hyödyt matematiikasta ja mihin et pääse ilman sitä

"Yhteiskuntaopin opiskelusta luulisi olevan juristille hyötyä" – oikeustieteen todistusvalinta herättää hämmennystä

Yo-todistuksella suoraan unelma-alalle – Katso aineet ja arvosanat, joilla keräät pisteet oikikseen, lääkikseen ja kauppikseen vuonna 2020

Suosittelemme