Hyppää sisältöön

Patjan alta löytynyt testamentti vei Sirkka Kukkosen vuosien oikeusriitaan isoja hyväntekeväisyysjärjestöjä vastaan

Sirkka Kukkonen kävi vuosia oikeutta Suomen Punaista Ristiä ja Suomen eläinsuojeluyhdistystä vastaan sukulaisensa testamentista. MOT tutki testamenttilahjoituksiin liittyviä ongelmia.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia ja paperisia asiakirjoja.
Sirkka Kukkonen oli pettynyt siitä, että rikkaat järjestöt vetävät tavallisten ihmisten testamentin ja perinnönjaon oikeuteen. Oikeudenkäynneistä jäi iso kasa asiakirjoja. Kuva: Pete Dhuy / Yle
Tiina Lundell
Avaa Yle-sovelluksessa

– Välillä on tuntunut, että voimat eivät riitä, Sirkka Kukkonen, 76, huokaisee.

Kukkonen puhuu lähes neljä vuotta kestäneestä oikeustaistelusta kahta isoa hyväntekeväisyysjärjestöä vastaan. Riidassa oli kyse hänen sukulaisensa testamentista. Vastapuolina olivat Suomen Punainen Risti, SPR ja Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, SEY.

– Se oli meille aikamoinen järkytys. Olin hyvin pettynyt siitä, että rikkaat järjestöt vetävät tavallisten ihmisten testamentin ja perinnönjaon oikeuteen.

Ylen MOT-toimitus selvitti järjestöjen toimintatapoja perintörahojen hankkimisessa. Selvityksessä paljastui, että osa järjestöistä käyttää kyseenalaisia keinoja omaisuutta saadakseen.

Jos testamentissa on epäselvyyksiä, voi seurauksena pahimmillaan olla pitkä riita eri oikeusasteissa.

Vanha testamentti löytyi patjan alta

Sirkka Kukkosen testamenttivyyhti alkoi vuonna 2012. Silloin hänen isänsä siskopuoli Pirkko kuoli. Vain pari vuotta aiemmin oli menehtynyt Pirkon sisko Kerttu.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia.
Tätipuolilta jäi muistoksi vanhoja valokuva-albumeita. Kuva: Pete Dhuy / Yle

Perunkirjoituksessa paljastui, että Pirkolla oli kaksi testamenttia.

Vuonna 1980 hän oli tehnyt testamentin sisarensa Kertun hyväksi. Testamentissa oli määräys, jonka mukaan omaisuuden piti mennä Suomen Punaiselle Ristille ja Suomen elänsuojeluyhdistysten liitolle, jos Kerttu-sisko kuolee ennen Pirkkoa.

Yli 20 vuotta myöhemmin, vuonna 2004, sisarukset olivat tehneet uuden testamentin. Siinä yhdistyksiä ei mainittu. Sisarukset eivät tätä testamenttia laatiessaan enää muistaneet, että he olivat jo aikaisemmin kirjanneet ylös viimeisen tahtonsa.

Vanhempi testamentti löytyi patjan alta vuonna 2006.

– Edunvalvoja oli myymässä asuntoa ja etsi osakekirjoja. Niitä ei löytynyt pankin tallelokerosta. Sitten etsittiin kotoa ja ne löytyivät sieltä patjan alta, Sirkka Kukkonen muistelee.

Yhdistykset eivät halunneet sovitella

Pesänjakaja päätti, että uudempi testamentti oli peruuttanut vanhan. Perintö kuului Pirkon sukulaisille. SPR ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto eivät hyväksyneet ratkaisua ja halusivat viedä asian käräjäoikeuteen.

Testamenttiriita eteni käräjäoikeuteen vuonna 2015. Noin vuotta myöhemmin käräjäoikeus päätti, että uudempi testamentti ei ollut kumonnut vanhempaa. SPR ja eläinsuojeluyhdistys saivat perinnön.

"Me emme tarkkaan tienneet, kuinka kalliiksi häviö voisi tulla."

Sirkka Kukkonen

Sirkka Kukkosen suku olisi halunnut sovitella asiaa, mutta yhdistykset eivät tähän suostuneet.

Oikeustaistelu vaati paljon työtä

Pohdinnan jälkeen Sirkka Kukkonen sukulaisineen ei halunnut luovuttaa. He päättivät viedä asian hovioikeuteen.

– Se tuntui pelottavalta, koska itsellä ei ollut entuudestaan mitään tietoa siitä, miten testamenttia ja pesänjakoa viedään oikeuteen, Sirkka Kukkonen sanoo.

Tulevaan oikeudenkäyntiin valmistautuminen jäi pitkälti Kukkosen ja hänen veljensä aktiivisuuden varaan. Se vaati paljon työtä.

– Sähköpostissani on yli 800 viestiä koskien pelkästään meidän sukulaisten keskinäistä yhteydenpitoa, Sirkka Kukkonen kertoo.

– Vähän väliä piti kirjoittaa monenlaisia lausuntoja. Ottaa kantaa asioihin, asianajajamme teksteihin ja kysyä toisten mielipiteitä. Sitä kirjeenvaihtoa oli kyllä kovasti.

Oma työnsä oli verottajan kanssa viestittelyssä. Pesänjakajan päätöksen jälkeen verottaja oli laittanut perintöverot maksuun, vaikka asian oikeuskäsittely oli kesken.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia ja paperisia asiakirjoja.
Hovioikeus antoi ratkaisunsa keväällä 2018, kuusi vuotta Pirkon kuoleman jälkeen. Kuva: Pete Dhuy / Yle

Tapauksia pyritään sovittelemaan

SPR ja SEY ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä, jotka eivät maksa saamistaan testamenttilahjoituksista veroja. Yhdistykset ja säätiöt ovat ryhtyneet entistä ahkerammin markkinoimaan testamenttilahjoituksia.

Testamenttiriitoja etenee aika-ajoin myös oikeuteen, mikäli joku perillistä ei hyväksy testamenttia ja nostaa moitekanteen. Tapauksia pyritään myös sovittelemaan. Oikeudenkäynteihin liittyy aina kuluriski, sillä hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Kulut voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

– Me emme tarkkaan tienneet, kuinka kalliiksi häviö voisi tulla. Ajattelimme, että meitä on kuitenkin kuusi maksamassa mahdollisia kuluja, Sirkka Kukkonen sanoo.

Hovioikeus antoi päätöksensä keväällä 2018. SPR ja SEY olivat vaatineet, että valitukset hylätään ja valittajat velvoitetaan korvaamaan niiden oikeudenkäyntikulut hovioikeudessa korkoineen.

Oikeus päätyi kuitenkin toiselle kannalle. Se kumosi käräjäoikeuden tuomion ja velvoitti yhdistykset korvaamaan vastapuolen kulut. Sirkka Kukkonen sukulaisineen voitti hovioikeuskäsittelyn.

Prosessi ei kuitenkaan ollut vielä ohi.

Millaisia ongelmia testamenttilahjoituksiin liittyy? MOT käsittelee asiaa jaksossaan 25.4.

MOT-ohjelma kertoo, mitä järjestöt ovat valmiita tekemään perintörahoja saadakseen. Omaisuudesta ollaan valmiita riitelemään oikeudessa saakka.

Järjestöt veivät jutun korkeimpaan oikeuteen

Pari kuukautta hovioikeuden päätöksen jälkeen SPR ja SEY hakivat ja saivat korkeimmalta oikeudelta valitusluvan. Kyse oli siitä, peruuttiko myöhemmin tehty testamentti aikaisemman testamentin.

Sirkka Kukkonen koki taistelevansa perinnöstä isänsä vuoksi. Hänen isänsä joutui talvisotaan 19-vuotiaana kesken varusmiespalveluksen ja sodassa meni useita vuosia.

– Tietenkin se oli raskasta. Mutta kaiken aikaa minä ajattelin, että teen oikeutta isälleni. Jaksan tätä prosessia, kun isäni ei saanut oikeutta silloin aikanaan, kun hänen äitinsä kuoli.

Sirkka Kukkosen isän äiti oli kuollut nuorena. Omaisuus oli tullut perheeseen häneltä. Sen ajan käytännön mukaan lapset eivät saaneet lakiosaa perinnöstä. Tätipuolten perinnössä oli Kukkosen mukaan kyse lopulta hänen isoäidiltään tulleesta omaisuudesta.

"Nyt kun tiedän miten rankkaa tämä on, niin en lähtisi tähän yksin."

Sirkka Kukkonen

Keväällä 2019 korkein oikeus hylkäsi valitukset ja päätyi siihen, aiempi testamentti oli peruutettu. Sukulaiset saivat sittenkin perinnön.

– Minä huusin aivan täyttä huutoa. Olin niin helpottunut siitä, että juttu ratkesi näin. Olin pelännyt, että me joudumme maksamaan vastapuolen kulut. Siinä vaiheessa oli jo alkanut hahmottua, kuinka kallis prosessi on, Sirkka Kukkonen sanoo.

Sirkka Kukkosen suvun testamentin oikeuskäsittely kesti lähes neljä vuotta. Yksin hän ei olisi taisteluun kuluriskin vuoksi lähtenyt.

– Auttoi, kun meitä oli tässä alun perin kuusi. Kaksi veljeäni ehti kuolla ennen hovioikeuden päätöstä. Mutta nyt kun tiedän miten rankkaa tämä on, niin en lähtisi tähän yksin. Yrittäisin vaikka laihaa sovintoa.

Sirkka Kukkonen katselee vanhoja valokuvia ja paperisia asiakirjoja.
Oikeudessa riitely oli raskasta. Samaan aikaan Sirkka Kukkosella oli elämässaan muitakin vastoinkäymisiä. Kuva: Pete Dhuy / Yle

Ennakopäätös linjaa unohtamistapauksia

Kukkosen tapaus ei ole ainoa testamenttiasia oikeudessa, viime vuosina korkeimpaan oikeuteen on tullut 5–15 testamenttiasiaa vuodessa. Valtaosa kanteista hylätään.

Suomen Punainen Risti SPR ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY kertoivat MOT:lle, että ne veivät testamentiasian oikeuteen selvittääkseen Suomen oikeusjärjestelmän avulla, mikä oli testamentin tekijän viimeinen tahto. Koska käräjäoikeus oli tuomiossaan ratkaissut asian SPR:n ja SEY:n hyväksi, järjestöt päättivät hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Oikeuskäytännössä ei ole aikaisemmin varauduttu mahdollisuuteen, jossa testamentin tekijä on unohtanut tehneensä testamentin ja laatii uuden.

– Korkein oikeus antoi ohjeen nimenomaan unohtamistapauksia varten, miten uudempaa testamenttia pitää tulkita, Itä-Suomen yliopiston perhe- ja jäämistöoikeuden professori Antti Kolehmainen sanoo.

Tapausten tulkinta voi jatkossakin olla mutkikasta, sillä tapaukset ja niihin liittyvät olosuhteet saattavat erota toisistaan.

Suosittelemme