Hyppää sisältöön

Erikoislääkäri työskenteli keskussairaalassa ilman oikeuksia 14 vuotta – Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri teki rikosilmoituksen

Asia tuli sairaanhoitopiirin tietoon tällä viikolla. Lääkäri on pidätetty virastaan ja asiasta on tehty ilmoitus Valviralle. Lääkärin työhistoriassa ei ole ilmennyt potilasvahinkoja.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus. Etualalla suojatie ja ajoluiska. Rakennuksen katolla hohtavat illan hämärässä nimet Kanta-Hämeen keskussairaala, Sydänsairaala ja Fimlab
Kanta-Hämeen keskussairaala sijaitsee Hämeenlinnassa. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Lääkäri työskenteli ilman tarvittavia oikeuksia Kanta-Hämeen keskussairaalassa 14 vuoden ajan.

Keskussairaalan erikoislääkäri työskenteli ilman erikoislääkärin oikeuksia vuodesta 2008 tämän viikon tiistaihin saakka. Asia tuli ilmi rekisteritarkastuksessa tiistaina 19. huhtikuuta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on pidättänyt lääkärin virastaan torstaina 21. huhtikuuta ja käynnistänyt virkasuhteen purkamisen. Sairaanhoitopiiri on ilmoittanut asiasta Valviralle ja tehnyt tutkintapyynnön poliisille.

Tiedotteen mukaan kyse ei ole varsinaisesta valelääkäritapauksesta. Kyseinen henkilö on Suomessa opintonsa suorittanut lääketieteen lisensiaatti.

Lääkäri on myöntänyt olleensa tietoinen oikeuksien puuttumisesta koko virassaolon ajan.

Ei potilasvahinkoja

Sairaanhoitopiirin mukaan lääkärin työssä ei ole tullut esiin puutteita. Johtajaylilääkäri Sally Leskinen on käynyt läpi kaikki lääkärin virkasuhteen aikana epäillyt potilasvahingot. Lääkäri ei ole ollut osallisena viranomaishuomautukseen tai potilasvahinkokorvaukseen johtaneessa asiassa.

– Hän on kollegoidensa arvostama osaaja ja suorittanut myös runsaasti erikoisalaansa liittyviä opintoja, mutta kertonut erikoislääkärioikeuksiensa laillistamisen jääneen puutteelliseksi muotoseikkojen vuoksi. Tämä ei kuitenkaan ole hyväksyttävää ja muodostaa perusteen virkasuhteen purkamiselle, Leskinen sanoo tiedotteessa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoo ilman lupaa toimineesta erikoislääkäristä
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen Eeva Hannulan haastateltavana.

Sairaanhoitopiiri ei kerro lääkärin erikoisalaa, koska kyse on muotoseikasta eikä potilasvahinkoja ole tapahtunut.

Lääkärin todistuksia ei tarkastettu

Sairaanhoitopiiri on käynyt läpi kaikkien erikoislääkäriensä ammattioikeudet. Muita puutteita ei löytynyt. Myös rekrytointiprosessi on läpivalaistu.

– Kyse on ollut tuolloin rekrytointiprosessiin liittyvästä inhimillisestä virheestä. Tutkintotodistuksia ei tarkastettu, Leskinen toteaa Ylelle.

Vuoden 2010 jälkeen lääkäreiden oikeudet on tarkastettu Valviran Julkiterhikki-rekisteristä. Vuonna 2008 vastaavaa järjestelmää ei ollut.

Lääkäri on ollut asian selvittämisessä avoin ja yhteistyökykyinen, sairaanhoitopiiri kertoo. Hänelle on tarjottu ammattiapua asian käsittelemiseksi.

– Potilaiden osalta on arvioitu, ettei tilanne vaadi tässä kohtaa lisätoimia, mutta mikäli poliisitutkinnan tai Valviran viranomaisarviossa tulisi esiin muita seikkoja, niistä tiedotetaan erikseen, Leskinen päättää tiedotteen.

Suosittelemme