Njuike sisdoaluide

Tukes hyväksyi yli 280 neliökilometrin aluevarauksen Enontekiölle – alueen laajuus yllätti poromies Per Antti Labban

Käsivarsi on kiinnostanut kaivosyhtiöitä jo pitkään, joten uusi varaus ei tullut yllätyksenä paikalliselle poronhoitaja Per-Antti Labballe.

Guovlovárren Eanodagas
Ruossakero sijatsee Käsivarressa, Enontekiön alueella. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Xia Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti keskiviikkona, että on hyväksynyt Element92 Suomi Oy:n aluevarauksen Enontekiön Ruossakeroon. Aluevaraus koskee 283,72 neliökilometrin aluetta. Aluevaraus on voimassa kevääseen 2024.

Element 92 Suomi Oy:n tietojen mukaan alueella olisi kaivettavissa nikkeliä, kobolttia ja kuparia. Yhtiön suunnitelmana on etsiä ja tarkistaa tietoja alueesta. Yhtiö jatkaa taustatutkintaa ja paikallisten yhteyksien luomista niin kauan kuin mahdollista. Tavoitteena on jättää lupahakemus malmin etsintää varten viimeistään varauksen toisen vuoden kuluessa.

Aluevaraus ei vielä anna lupaa suorittaa malmin etsintää, vaan se antaa etuoikeuden hakea malminetsintälupaa.

Alue on tärkeä poronhoidolle

Ruossakero sijaitsee Käsivarren paliskunnan alueella ja se kuuluu Gova-Labban tokkakuntaan. Gova-Labban tokkakunnan porot kokoontuvat alueella syksyisin rykimäaikaan lisääntymään.

Käsivarsi on ollut kaivosyhtiöiden mielenkiinnon kohteena jo vuosikymmeniä, joten uusi varaus ei tullut yllätyksenä Gova-Labban tokkakunnan poronhoitaja Per-Antti Labballe. Varausalueen suuruus kuitenkin hirvittää Labbaa.

– Se on paljon laajempi kuin mitä ennen on ollut. Tutkinta-alue katkaisisi meidän tokkakunnan laidunmaat, sanoo Labba.

Tukesin päätöksestä on mahdollista valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen toukokuun 27. päivään mennessä.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia