Hyppää sisältöön

UPM:n pitkän lakon päättyminen huojentaa Raumalla – pääluottamusmiehen mielestä taistelu kannatti, tehtaanjohtaja: "Tuntuu hienolta"

112 päivää kestänyt Paperiliiton lakko UPM:n tehtailla päättyy viimein. Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi sanoo, että työtaistelu kannatti.

UPM Rauman tehdas
UPM:n Rauman-paperitehtaan portilla on ollut viime kuukausina tavanomaista hiljaisempaa lakon takia. Kuva: Iida Pakkanen / Yle
Jenni Joensuu,
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

UPM:n Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi katsoo, että paperityöntekijöiden pitkä työtaistelu UPM:n tehtailla oli raskas mutta se kannatti.

Mies seisoo tehtaan pääportin edustalla.
Jouko Aitonurmi. Kuvituskuva. Kuva: Mari Kahila / Yle

Sekä Paperiliitto että UPM ovat perjantaina iltapäivällä hyväksyneet sovittelija Leo Suomaan antaman sovintoesityksen. Tämä päättää 112 päivää kestäneet lakot UPM:n tehtailla.

Vaikeita näkemyseroja

Kiistan taustalla oli useita periaatteellisia kysymyksiä, minkä takia lakko venyi poikkeuksellisen pitkäksi. Kyse oli asiantuntija-arvioiden mukaan myös suomalaisen työmarkkinajärjestelmän periaatteista.

– Tämä oli pitkä prosessi. Meille on tärkeintä, että ammattiliitto tekee sopimukset, pääluottamusmies Jouko Aitonurmi sanoo.

Sopimusneuvotteluissa mukana ollut Aitonurmi arvioi, että UPM:n ja Paperiliiton välit eivät ole parhaasta päästä. Muiden yhtiöiden kanssa hän katsoo neuvottelujen sujuneen paljon paremmassa hengessä.

– UPM halusi hajottaa työehtosopimustoimintaa. UPM:n pääkonttorissa on ollut halua muuttaa tätä omasta mielestään nykyaikaiseen ja meidän mielestä vanhanaikaiseen suuntaan. Pääasia, että meillä on nyt työehtosopimukset, Aitonurmi sanoo.

UPM:n Rauman paperitehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi kommentoi lakon päättymistä.
Antti Laakso haastattelee.

Työntekijät palaavat lauantaina

UPM:n Rauman tehtaanjohtaja Jari Mäki-Petäys on huojentunut lakon loppumisesta.

– Tuntuu hienolta, että pitkä lakko viimeinkin loppuu. Työntekijät palaavat töihin huomisesta iltavuorosta alkaen, Mäki-Petäys kertoo.

Tehtaan saaminen jälleen normikäytölle kestää hetken. Mäki-Petäys arvioi, että ensi viikon loppupuolella ollaan jo päästy normaaliin.

– Ensi viikon puolivälin jälkeen tiedetään paremmin. Jos mitään erityisiä yllätyksiä ei tule eteen, meillä on hyvät valmiudet starttailla toimintoja.

Rauman UPM:n tehtaanjohtaja kommentoi paperiliiton lakon loppumista
Toimittajana Kati Rantala.

Koneet käyttöön turvallisesti

Lakon aikana Rauman tehtaalla ovat olleet toiminnassa ainoastaan energialaitos ja jäteveden käsittely.

Muutoin tehtaassa on lähinnä huolehdittu siitä, etteivät talvipakkaset jäädytä tehdasta.

– Olemme pitäneet yllä sen tyyppisiä toimintoja, että lakon jälkeen aloittaminen on mahdollista, tehtaanjohtaja Jari Mäki-Petäys sanoo.

Suurin osa UPM:n Rauman tehtaan työntekijöistä on ollut poissa työmaalta kolme ja puoli kuukautta. Vaikka moni työhön liittyvä asia tulee työntekijöiltä takaraivosta, pitkä poissaolo huomioidaan työhönpaluussa.

– On tärkeää ottaa henkilöstö vastaan hyvin, että saamme vuoropuhelun ja keskustelun käyntiin. Turvallisuuden huomioiminen on erittäin tärkeää, täältä ollaan oltu niin pitkään poissa, että perusrutiinitkin pitää tehdä huolellisesti ja kunnolla, jotta koneet saadaan startattua turvallisesti.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme