Hyppää sisältöön

Hallitseva mestari on lyöty! TPS juhlii historiansa ensimmäistä salibandyn naisten Suomen mestaruutta

Turun Palloseuran salibandynaiset saavuttivat paitsi historiansa ensimmäisen mestaruuden myös ensimmäiset SM-mitalinsa.

TPS juhlii salibandyn naisten Suomen mestaruutta
Emma Hyyppä,
Veli-Matti Markkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun Palloseura on voittanut historiansa ensimmäisen salibandyn naisten Suomen mestaruuden. TPS kampesi Porvoon Salibandyseuran vieraana 2–1-voiton F-liigan seitsemännessä ja ratkaisevassa finaalissa.

TPS voitti finaalisarjan kaksi ensimmäistä ottelua, mutta PSS vei kolme seuraavaa kohtaamista ja mestaruuden katkolle. TPS venytti ratkaisun keskiviikkona Turussa seitsemänteen otteluun. Finaalisarja huipentui Porvoossa tasaiseen ja vähämaaliseen kamppailuun.

Mestaruutta puolustanut PSS otti kuskin paikan avauserässä, kun Ella Sundström ohjasi emäntien 1–0-johtomaalin yhdeksännellä minuutilla Inka Lampisen syötöstä. Maali oli Sundströmille jo kahdeksas finaalisarjassa.

Seuraavaan puoleen tuntiin ei maaleja nähty lainkaan, ja toiselle erätauolle siirryttiin porvoolaisten 1–0-johdossa. Kolmatta erää oli pelattu viitisen minuuttia, kun TPS:n Milla Nordlund tasoitti lukemat 1–1:een Jenna Saarion tarjoilusta.

Kun peliaikaa oli jäljellä alle kymmenen minuuttia, PSS:n Sundström sai huippupaikan lähietäisyydeltä. Noora Vuorela kuitenkin venyi hyvään torjuntaan. Seuraavassa hyökkäyksessä TPS:n Sofia Leino syötti maalin takaa Noora Rantaselle, joka sivalsi 2–1-johtomaalin.

Ottelu oli tasainen myös laukauksien osalta: TPS:n Noora Vuorela torjui 14 kertaa ja PSS:n Arla Salo 15 kertaa.

Kyseessä on paitsi TPS:n ensimmäinen Suomen mestaruus myös sen ensimmäinen kerta SM-mitaleilla.

TPS:n Noora Rantanen pelaa salibandya mustavalkoraitaisessa paidassa.
Noora Rantanen teki TPS:n Suomen mestaruuden ratkaisseen 2–1-maalin. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Ottelua seurasi Porvoon täydessä hallissa 540 katsojaa, joista osa oli turkulaisfaneja. Voittomaalin tehnyt Noora Rantanen saapui Ylen haastatteluun tunteikkaana TPS:n juhlahumun keskeltä.

– En löydä sanoja tällä hetkellä. Tämä on ihan uskomattoman hienoa. Olen niin ylpeä meidän koko joukkueesta, taustajoukoista, valmentajista, faneista ja ihan jokaisesta, Rantanen sanoi ja jatkoi:

– Joukkueessa on todella hyvä henki ja kaikki pelaavat toisilleen. Uskomattoman hienoja ihmisiä täynnä koko joukkue.

Rantasen mukaan seurahistorian ensimmäisen mestaruuden taustalla oli ennen kaikkea periksiantamattomuus. Seiskafinaalissa TPS oli yli puolet ottelusta takaa-ajajana.

– Jaksoimme tehdä työtä loppuun asti tänään. Annoimme kaikkemme emmekä antaneet periksi. Työ palkitsi tällä kertaa, Rantanen iloitsi.

Kahden SB-Prossa vietetyn kauden jälkeen TPS:n peräsimeen palannut päävalmentaja Aki Vilander kiitteli joukkuettaan rohkeudesta ja sinnikkyydestä tiukassa paikassa.

Vuosi sitten Vilander oli SB-Pron kanssa häviävänä osapuolena, kun Suomen mestaruuden vei PSS. Nyt Vilander pääsi juhlimaan SM-kultaa PSS:n kustannuksella.

– Vähän herkäksi meinaa vetää. Tämä oli 21:s peli meille tälle kevätkaudelle. Hurja on ollut kuorma, mutta perhanan sitkeä on ollut joukkue. Tänäänkin tulimme vielä takaa ohi. Tämä on salibandylle ja turkulaiselle salibandylle todella hyvä juttu. Pieni buumi on päällä, sellainen kutina on, Vilander sanoi.

Lue myös:

Ruotsin salibandyn naisten Superfinaali toisinto viime vuodesta – neljä suomalaispelaajaa juhli liki 10 000 katsojan edessä

Naisten salibandymestaruus venyi seiskapeliin – Höynälä nousi TPS:n sankariksi jatkoajalla: "Tullut kotona vähän sanomista, kun ei ole oikein osunut"

PSS on voiton päässä mestaruudesta, päävalmentaja selittää, miten joukkue on noussut suosta: "Oli pitkä palaveri"

Suosittelemme