Hyppää sisältöön

Kodinkone muuttuu robotiksi ja pinnan alla kuohuu: Oudon äärellä -näyttely tarjoaa nuorten ja ammattilaisten tekemää mediataidetta

Helsingin Annantalolla ja Kaapelitehtaalla on avautunut Oudon äärellä -näyttely, jonka teemana on outouden lisäksi mediataide. Poikkeuksellista näyttelyssä on se, että ammattitaiteilijoiden sekä lasten ja nuorten tekemää taidetta on esillä tasavertaisesti samoissa tiloissa.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Niklas Kammonen ja Sofia Susa Pinna alla -installaation maisemissa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jussi Mankkinen

Oudon äärellä -näyttelyyn kuuluva, nuorten taiteilijoiden ideoima ja valmistama Pinnan alla -installaatio on yksi esimerkki mediataiteesta. Lasikuplat symboloivat nykyihmisten "kuplaantumista" ja käpertymistä oman piirin sisälle, kun taas vesi on elementti, joka voi sekä kannatella että upottaa.

– Pinnan alla saattaa olla piilotettuja tunteita, joita väistellään. Sieltä löytyy usein totuus, jota ei välttämättä haluta tai uskalleta sanoa ääneen, Sofia Susa toteaa.

– Tämän teoksen ideana on todellakin mennä vähän syvemmälle tasolle ja sukeltaa pinnan alle. Taide ei yleensäkään ole aina sitä, miltä se ensin näyttää: pitää miettiä, mitä kaiken takaa löytyy, lukiossa opiskeleva Niklas Kammonen jatkaa.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Yleisöä Pinnan alla -teoksen ympärillä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Ja koska Pinnan alla on mediataideteos, siihen liittyy oleellisena osana myös Kammosen säveltämä ja esittämä musiikki.

– Sain äänimaailman suhteen melko kovan haasteen: se ei kuulemma saisi tylsistyttää vartijaa, joka joutuu olemaan täällä yhtä mittaa tuntikausia. Piti myös olla varovainen, ettei toistoa tule liikaa. Mukana on tarinallinenkin puoli: ensin ollaan veden alla, sitten noustaan ylös ja sitten hypätään takaisin, Kammonen kertoo.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Jan Anderzénin Lyhty-lasikuutio tuottaa myös ääniä. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Väriroiskeet-ryhmän Elävä kuva -videoteosta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Mediataide liudentuu muihin taidemuotoihin

Taidejärjestö MUU ry:n ja Helsingin Annantalon yhteisen mediataidehankkeen ideana on ollut tuoda mediataidetta mahdollisimman monimuotoisena lasten ja nuorten ulottuville. Näyttelyksi laajentunut projekti on siinä mielessä poikkeuksellinen, että se asettaa näyttelytilanteessa ammattilaisten sekä lasten ja nuorten tekemän taiteen tasavertaiseen asemaan.

–Tämä on ollut oppimisprosessi molempiin suuntiin ja tässä hankkeessa lapset tuovat meille ammattitaiteilijoille sekä virkistystä että ajatuksen raikastusta. Useasta näkemästäni teoksesta heijastuva rentouden tuoma löytämisen ilo on sellainen, että moni nykytaiteilija pystyy siitä vain haaveilemaan, MUU ry:n toiminnanjohtaja Timo Soppela toteaa.

MUU ry: Timo Soppela ja Harri Piispanen.
Timo Soppela ja Harri Piispanen Annantalon maisemissa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Perjantain avajaisten yleisöpaljoutta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Projektia Annantalolla vetänyt kulttuurituottaja Harri Piispanen listaa syitä siihen, miksi lapsille ja nuorille yleensäkin olisi syytä opettaa taidetta.

– Koska taide on hyvin epämääräinen, välillä rajoja rikkova ja muotoaan hakeva otus, voi siitä suunnasta onnistumisen kokemuksia löytyä helpommin. Että hei, saan tehdä tämän asian juuri näin, eikä se ole millään tavalla väärin. Taiteella pystyy luomaan uudenlaista maailmaa, oli kyse sitten mediataiteesta tai perinteisestä, tavallisesta taiteesta.

Timo Soppelan mukaan teknologiaa ja digitaalisuutta hyödyntävä mediataide on viime aikoina alkanut liudentumaan yhä enenevissä määrin muihin taidemuotoihin.

– Kaikista nykytaiteen muodoista mediataide varmaankin voimakkaimmin edistää eri taiteenmuotojen välistä vuoropuhelua. Lisäksi meillä Suomessa mediataide on poikkeuksellisen näkyvää jos ajatellaan, että olemme varsin pieni maa.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Taideoppilaista koostuvan Fokus-ryhmän Kummallisuus kamerassa -valokuvakokonaisuutta. Kuvat on otettu LOMO-kameralla, joka kehitettiin aikoinaan Neuvostoliitossa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Videoskreenillä taiteilijat vastaavat nuorten esittämiin kysymyksiin. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Robotit lähettävät viestejä

Oudoksi luokiteltavaa mediataidetta edustavat myös konemaailman zombit: taiteilija Sirpa Päivinen on tehnyt käytetyistä kodinkoneista robotteja, joiden ominaisuuksiin kuuluu viestien ja tiedon välittäminen.

– Näissä roboteissa on sisällä valvontakamerat. Niiden kautta voin tarkkailla ja katsoa maailmaa robottien näkökulmasta ja myös puhua ihmisille ja kuunnella heitä.

Oudon äärellä -näyttelyä Helsingissä, mukana muun muassa kodinkoneista tehtyjä robotteja.
Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä, taiteilija Sirpa Päivinen.
Roboteissa on myös kameroita, jotka välittävät videokuvaa taiteilija Sirpa Päiviselle. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Päivinen keksi kodinkonerobotit vasta äskettäin.

– Törmäsin kaupassa laitteeseen, jota mainostettiin tietoisena pesukoneena. Tämä oli mielestäni samalla sekä häiritsevää että huvittavaa. Ryhdyin kuvittelemaan, miten pesukone ja kuivausrumpu pitävät keskenään palavereja, ja siitä se sitten lähti.

Mutta mitä näyttelyn teema eli outous sitten merkitsee nuorelle taiteentekijälle?

– Outous merkitsee vapautta olla ja ilmaista – että ei pelkää olla erilainen ja vähän outo, Sofia Susa sanoo.

– Minulle outous tarkoittaa massasta poikkeavaa ja sellaista, mikä ei ole enemmistössä. Tosin erilaisuus voi olla suhteellista ja kaikkihan me loppujen lopuksi olemme väkisinkin toisiimme verrattuina erilaisia, Niklas Kammonen summaa.

Oudon äärellä -mediataidenäyttelyä.
Yleisöä Annanatalolla kuvaamassa Pinnan alla -teosta. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Suosittelemme sinulle