Hyppää sisältöön

Kiekko-Espoon voittamisen kulttuuri elää yhä vahvana – ulosajo katkaisi HIFK:n selkärangan eikä riskinotto lopussa kannattanut

Kiekko-Espoo käytti sille tarjotun ylivoiman hyväkseen ja juhlii jääkiekon Naisten Liigan mestaruutta.

Kiekko-Espoo juhlii Suomen mestaruutta: "Oltiin tänään ihan uusi joukkue"
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiekko-Espoo jatkaa jääkiekon Naisten Liigan mestarina, kun se kukisti HIFK:n kotikaukalossaan 8–3 (1–1, 3–0, 4–2). Mestaruus oli espoolaisjoukkueelle jo 16:s, 14 näistä joukkue on voittanut Blues-nimen alla.

Kiekko-Espoo voitti tällä kaudella runkosarjan jo neljännen kerran peräkkäin, mutta hävisi kaksi ottelua: molemmat HIFK:lle. Finaaleissa espoolaiset näyttivät porskuttavan jo kohti mestaruutta, sillä Kiekko-Espoo voitti kaksi ensimmäistä ottelua selkeästi, mutta kolmannessa ja neljännessä ottelussa HIFK otti ohjat.

Viidennessä ja ratkaisevassa loppuottelussa edettiin tasatahtiin aina toisen erän loppupuolelle asti, kunnes HIFK-pakki Krista Parkkonen sai 5+20 minuutin rangaistuksen estettyään Kiekko-Espoon Tinja-Mariia Haukijärveä laitatilanteessa.

Kotijoukkue ei kauaa aikaillut, vaan iski kaksi maalia nopeaan tahtiin. Nea Katajamäki täräytti 3–1-osuman vain reilun minuutin ylivoiman jälkeen ja parikymmentä sekuntia myöhemmin maalinteossa onnistui Elisa Holopainen.

HIFK haki 1–5-tilanteessa kavennusta riskilläkin. Se pääsi pelaamaan ylivoimaa ja päävalmentaja Saara Niemi otti maalivahti Iina Kuuselan vaihtoon. Riski ei kannattanut, sillä Kiekko-Espoon ensimmäisen maalin viimeistellyt Nelli Laitinen iski tyhjiin 6–1.

HIFK onnistui vielä nousemaan Athena Locatellin ja Karoliina Rantamäen maaleilla 3–6:een ja haki sen jälkeen jälleen ilman maalivahtia kavennusta. Se ei kuitenkaan auttanut, sillä Kiekko-Espoo teki vielä kaksi maalia tyhjiin.

– Molemmat joukkueet lähtivät peliin tosi kovalla tahdolla. Ensimmäinen erä mentiin tosi tasaisesti, toisen erän lopussa jäähyiltiin ja siihen Espoo sai naulattua 2–3 maalia. Se oli paha paikka meille, Saara Niemi myönsi Yle Urheilulle.

– Tällaisia finaalipelien pitää ollakin. Harmi, ettei saatu pelata 5 vastaan 5 -peliä, vaan oli tosi paljon erikoistilanteita.

Nelli Laitinen Kiekko-Espoon paidassa.
Kiekko-Espoon Nelli Laitinen palkittiin pudotuspelien arvokkaimmaaksi pelaajaksi. Kuva: Tomi Hänninen

11 maalia finaaliottelussa ei ollut Kiekko-Espoon päävalmentaja Sami Haapasenkaan mieleen, mutta hän kehui Niemen tavoin koko ottelusarjaa.

– Se alkoi aika helposti, ja saimme kaksi voittoa ehkä jopa liian helpolla. Ajatus karkasi ryhmältä, mutta onneksi saatiin kasattua, Haapanen sanoi ja myönsi, että klassinen sarjan katkaiseminen oli pelaajille pienoinen mörkö.

– Kyllä se henkisellä puolella oli. Todella paljon ladattiin tälle päivälle henkisesti ja onneksi onnistuttiin.

"Meillä ei ole yksilöitä, vaan joukkue"

Haapasen mielestä Kiekko-Espoon mestaruuden takasi joukkueen vahvuus ja laajuus. Joukkueesta löytyi useita ratkaisijoita, myös viimeisessä ottelussakin. Yksi heistä oli Elisa Holopainen, joka teki pudotuspeleissä noin kolme pistettä ottelua kohti.

– Meillä oli hyvä ketju ja sattui napsumaan sisään, Holopainen sanoi vaatimattomana.

Vielä viime kaudella KalPassa pelannut Holopainen oppi nopeasti tällä kaudella, mitä tarkoitetaan espoolaisella voittamisen kulttuurilla. Joukkue nosti hänen mukaansa hurjasti tasoaan lauantain pelistä ja tuli täysin uudella ilmeellä sunnuntain otteluun.

– Täällä on totuttu voittamaan ja sen eteen tehdään asioita niin, että voitetaan. Oli hieno olla osa tätä joukkuetta tällä kaudella.

Espoossa kiekko-oppinsa saanut Nea Katajamäki oli Holopaisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa joukkue kokosi itsensä hyvin tappiopeleistä ja pysyi rauhallisena koko pelin ajan.

– Meillä ei ikinä luovuteta. Meillä pelataan joukkueelle. Meillä ei ole yksilöitä, vaan meillä on joukkue. Kaikki tehdään loppuun saakka, Katajamäki kertoi Kiekko-Espoon salaisuudesta.

Valmentajia ja pelaajia haastatteli Timo Lievemaa.

Lue myös:

HIFK voitti jälleen selkä seinää vasten – Kiekko-Espoon päävalmentaja tilitti omiensa esityksestä: "Ei mestarijoukkueen tapa pelata"

Kiekko-Espoon naisten kiekkojuhlat siirtyivät – HIFK voitti, mutta tähtipelaaja kannettiin paareilla pois: "Pelottavia hetkiä"

Mitä tapahtui HIFK:lle? Vielä kuukausi sitten joukkue kiusasi Kiekko-Espoota, asiantuntija kertoo syyt romahdukselle finaalisarjassa

Suosittelemme sinulle