Hyppää sisältöön

Taas yksi päätös Sunny Car Center -jupakassa: Hämeenlinna ei joudu maksamaan korvauksia

Turun hovioikeus vahvisti Hämeenlinnan käräjäoikeuden päätöksen ja vapautti Hämeenlinnan kaupungin yhtiön korvausvastuusta.

Sunny Car Center, havainnekuva 2010
Liikemies Markku Ritaluoman tarkoituksena oli rakennuttaa Hämeenlinnaan havainnekuvan kaltainen valtava autokauppakeskus. Autokauppiaiden sijaan Sunny Car Center on työllistänyt oikeutta ja lakimiehiä. Kuva: Sunny Car Center
Antti Ruonaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan sataprosenttisesti omistaman Linnan Kiinteistökehitys Oy:n edeltäjä Kantolan Kiinteistöt Oy sijoitti noin 320 000 euroa Sunny Car Centeriin ja peri ne myöhemmin takaisin. Monimutkaisessa kiistassa konkurssipesä oli sitä mieltä, että kyse oli osakesijoituksesta ja rahat tuli palauttaa pesälle.

Kiinteistöyhtiö katsoi, että kyse oli lainasta Sunny Car Centerille, joten Kantolan Kiinteistöillä oli oikeus periä velkansa takaisin korkoineen. Tätä mieltä oli myös Kanta-Hämeen käräjäoikeus. Nyt myös Turun hovioikeus on päätynyt samalle kannalle.

Sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden mukaan varsinainen osakeanti ei ollut toteutunut. Hovioikeuden mukaan Kantolan Kiinteistöt Oy ei ollut merkinnyt SCC:n osakkeita eikä varojen palauttaminen Kantolan Kiinteistöt Oy:lle ollut osakeyhtiölain vastaista.

Muun muassa näillä perusteilla Turun hovioikeus päätti, että konkurssipesän Linnan Kiinteistökehitys Oy:öön kohdistama vahingonkorvausvaatimus on hylättävä.

Kiistassa toissijaisena vastaajana olivat Sunny Car Centerin hallitus eli liikemies Markku Ritaluoma, poliitikko Iisakki Kiemunki ja hallituksen kolmas jäsen. Turun hovioikeus kumosi vaateet käräjäoikeuden tapaan myös heidän osaltaan.

Tuomion myötä konkurssipesä saa maksettavakseen mittavat oikeudenkäyntikulut eli yli 50 000 euroa. Käräjäoikeus oli aiemmin omassa pääöksessään langettanut konkurssipesälle noin 90 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Turun hovipoikeuiden päätös ei ole lainvoimainen. Päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Viimeinen siviilikanne Sunny Car Centerin oikeustaisteluissa

Turun hovioikeuden tuomio on viimeisin ja ehkä viimeinenkin luku Sunny Car Centerin korvausoikeuskäyntien sarjassa. Liikemies Markku Ritaluoma julkisti aikeensa rakentaa Euroopan suurin autoiluun liittyvä tavaratalo Hämeenlinnaan juhannuksen alla 2010.

Sunny Car Centeriksi nimetty autokauppayhtiö oli alusta saakka vaikeuksissa. Rahoitusta ei jättihankkeelle tippunut, vaikka Ritaluoma haki sitä eri puolilta maailmaa varsin erikoisinkin keinoin. Yhtiö asetettiin konkurssiin syksyllä 2015.

Konkurssi sai aikaan oikeuskäyntien sarjan. Pesää selvittämään asetettiin julkisselvittäjäksi asianajaja Jorma Tuomaala. Tuomaala teki kaikkiaan viisi haastehakemusta, josta neljä on päätynyt konkurssipesän voittoon. Suurimmassa jutussa Ritaluoma tuomittiin maksamaan konkurssipesälle takaisin yli kuusi miljoonaa euroa.

Toisen tuomion perusteella Ritaluomalle tuli maksettavaa vielä 900 000 euroa lisää. Sunny Car Centerin hallituksessa toiminut kuntapoliitikko Iisakki Kiemunki sai maksettavakseen sovittelujen jälkeen yhteensä lähes 200 000 euron korvaukset.

Turun hovioikeuden Kantola -tuomio on viimeinen oikeuden käsittelyssä ollut Tuomaalan siviilikanne. Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala ei ole vielä päättänyt hakeeko hän valituslupaa asiassa korkeimmalta oikeudelta. Jos hän näin tekee ja saa valitusluvan, siirtyy viiemisen kanteen lopullinen päätös todennäköisesti ensi vuoden puolelle.

Oikeudenkäynnit Sunny Car Centerin puitteissa eivät ole siviilikanteisiin loppumassa. Seuraavaksi on vuorossa rikosoikeudenkäynti.

Markku Ritaluoma videoyhteydellä oikeussalissa.
Sunny Car Center -liikemies Markku Ritaluoma on saanut kovat talousrikossyytteet. Siviilioikeudenkäynneissä Ritaluoma oli paikalla videoyhteyden välityksellä. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Itä-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjät Vilhelm Nordström ja Veera Lamberg syyttävät Sunny Car Centerin pääomistajaa Markku Ritaluomaa kahdesta törkeästä petoksesta, törkeästä kirjapitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Kaikissa näissä syytteissä tuomio on neljästä kuukaudesta neljän vuoteen vankeutta.

Lisäksi Ritaluoma sai syytteet kahdesta törkeästä veropetoksesta, jotka eivät liity hänen toimintaansa Sunny Car Centerissa. Rikosten valmisteluoikeudenkäynti pidetään todennäköisesti Hämeenlinnan käräjäoikeudessa kesäkuussa.

Sunny Car Centerin syntysanoista on nyt kulunut lähes 12 vuotta ja konkurssistakin lähes seitsemän vuotta.

Suosittelemme