Hyppää sisältöön

Katso ennen ja jälkeen -kuvat: näin kesä ja jääkiekko muuttavat Tampereen keskustaa – yhdestä kohteesta halutaan Instagram-hitti

Tapparan mahdolliset kultajuhlat, jääkiekon MM-kisat ja kesä panevat kisakaupungin ilmeen uusiksi.

Havainnekuva Tuomiokirkonkadun kesäasusta.
Katso videolta, minkälaisen kesäasun kadut saavat. Video: kuvaaja Marjut Suomi / Yle

Tampereen keskustassa alkoi maanantaina myllerrys. Katukuvaan vaikuttavat niin kesä kuin lähestyvät jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut.

MM-kisojen suomalaispelit ja muut tärkeät ottelut pelataan kuukauden päästä Tampereen uudella areenalla. Sitä ennen Tampereella jännätään, päästäänkö torilla juhlimaan Tapparan SM-Liigan mestaruutta.

Tapparan mahdolliset kultajuhlat pidetään Frenckellin aukiolla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Maanantaina saadun tiedon mukaan mahdollisia kultajuhlia ei kuitenkaan juhlita Keskustorilla. Esteenä ovat juuri aloitetut, viime kesänä suurta suosiota saaneen Keskustorin kesäkeitaan rakennustyöt. Rakentamisen aikana Keskustori on aidattu työmaa-alueeksi.

Tähän tulee viime kesänä suosittu ravintoloiden yhteinen terassialue. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Tältä kesäkeidas näytti viime kesänä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Jos Tappara kukistaa TPS:n, kultajuhlia juhlitaan Keskustorin kupeessa Frenckellin aukiolla.

Tapparan värit ilmestyivät tällä viikolla Hämeensillan patsaiden päälle pelipaitoina.

Kesäinen Tampere palvelee myös MM-yleisöä – mukana myös Instagram-kohde

Keskustorin kesäkeitaaseen on kuuluisan suihkulähteen lähelle tulossa piazzamainen istuskelualue. Suurterassille tulee lämpölamppuja, jättivarjoja ja tuulensuojia.

Ravintoloiden yhteisterassi avataan 11. toukokuuta ja noin 500 asiakaspaikalta on mahdollista seurata kaikki jääkiekon MM-kisojen pelit.

Myös muuta keskustaa laitetaan nyt kovaa vauhtia uusiksi. Kesäasun saavat Aleksis Kiven katu, Kuninkaankatu ja Tuomiokirkonkatu. Katujen rakennustyöt alkoivat maanantaina, ja myös niiden pitäisi valmistua 11. toukokuuta.

Aleksis Kiven kadulle lisätään kukkaistutuksia ja ravintolaterasseja. Suomen kansalliskirjailijan mukaan nimetylle kadulle tuodaan myös Maija Kovarin sanataideteos Kosken kuulemat.

Tältä Kuninkaankatu näytti maanantaina. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Tältä Tampereen keskustan Kuninkaankatu näyttää havainnekuvan perusteella ensi kesänä. Tästä kuvauskohteesta ennakoidaan somehittiä. Kuva: Havainnekuva / Sitowise

Kuninkaankadulla osa terasseista sijoitetaan keskemmälle kävelykatua, ja ravintoloita tulee lisää. Katu koristellaan muun muassa värikkäillä istutuksilla ja ripustuksilla, joihin on haettu mallia muista maista.

– Suunnitteilla on kiinnittää kadun yläpuolelle noin 300 leijaa. Toivottavasti saamme tästä yhtä instagrammattavan kohteen, mitä sateenvarjokadut ovat Euroopassa, kuvaa hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen tiedotteessa.

Tampere on aiemmin päässyt somekuviin joulun aikoina, kun keskustan rakennuksia on valaistu näyttävästi.

Kisakatu avataan Tuomiokirkonkadulle

Tältä Tuomiokirkonkatu näytti maanantaina. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Tältä Tampereen keskustan Tuomiokirkonkatu näyttää havainnekuvan perusteella ensi kesänä. Kuva: Havainnekuva / Sitowise

Tuomiokirkonkatu puolestaan toimii toukokuussa jääkiekon MM-kisojen virallisena kisakatuna. Kisailme toistuu muun muassa kadun varrelle ripustettavissa kankaissa, asfalttimaalauksissa sekä kukkaistutuksissa. Kadun varrella on palveluita sekä terasseja.

Kisakadun järjestelyt vaikuttavat myös liikenteeseen, ja Verkatehtaankatu–Otavalankatu suljetaan kävelykaduksi. Sen jälkeen nopeusrajoitusta lasketaan kadulla.

Kesäkatujen vaikutuksia tutkitaan yritys- ja kävijäkyselyillä. Viime kesänä toteutettu Aleksis Kiven kadun kokeilu kasvatti kadun varrella toimivien yritysten liiketoimintaa, lisäsi merkittävästi kadun viihtyisyyttä ja sen houkuttelevuutta niin kulkuyhteytenä kuin asiointipaikkana..

Mitä mieltä olet Tampereen keskustan tulevasta ilmeestä? Voit keskustella aiheesta 27.4. kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle