Hyppää sisältöön

Korona-aikana hankittiin paljon koiria, joista halutaan nyt eroon – "Osa on huomannut, että koiran kasvattaminen ei onnistukaan"

Eläinsuojeluyhdistys Rekku Rescuelle on tarjottu tänä vuonna jo 60 koiraa. Niistä kolmasosa on voitu ottaa vastaan. Korona-aikana hankituilla koirilla on huomattu tavallista enemmän käytöshäiriöitä.

Koiranpentu kasvattajansa sylissä.
Osa korona-aikana koiran hankkineista huomaa nyt, että päätös oli virhe. Kuvituskuva. Kuva: Emma Hinkula / Yle
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Rekku Rescue -eläinsuojeluyhdistys järjestää sijaiskoteja ja uusia omistajia koirille, joista aiemmat omistajat haluavat luopua. Tämän vuoden aikana yhdistykselle on tarjottu jo 60 koiraa.

Niistä vain 20 on voitu ottaa vastaan.

Ilmiö on kiihtynyt viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2019 Rekku Rescuelle tarjottiin 117 koiraa ja vuonna 2020 140 koiraa. Viime vuonna määrä oli jo 160, mutta vastaan voitiin ottaa vain 62 koiraa.

Korona-aikana koirien määrä Suomessa kasvoi. Ihmiset ottivat uusia lemmikkejä, kun olivat paljon kotona, kaipasivat seuraa ja näkivät tilanteen otollisena. Kaikki eivät suunnitelleet asiaa loppuun asti.

– Koiraan on sitouduttava ainakin kymmeneksi vuodeksi. Nyt osa on huomannut, että koiran kasvattaminen ei onnistukaan, sanoo Rekku Rescuen koirien sijaiskotivastaava Minna Monto.

Käytöshäiriöt isoimpana ongelmana

Iso osa Rekku Rescueen päätyvistä koirista luovutetaan yhdistykselle käytöshäiriöiden takia. Korona-aikana koiria ei voinut viedä uusiin ympäristöihin normaaliaikojen tavoin, jolloin koira ei välttämättä tottunut muihin ihmisiin tai koiriin.

Lisäksi etätöiden vaihtuminen lähitöihin voi olla koiralle uusi tilanne.

– Nämä koirat eivät ole tottuneet olemaan yksin, tai heitä ei ole sosiaalistettu tarpeeksi. Silloin koira voi olla aggressiivinen tai epävarma muita koiria kohtaan ja pelokas ihmisiä kohtaan, Monto sanoo.

Jos koira ei ole tottunut olemaan yksin, ahdistus voi purkautua tavaroiden tuhoamisena tai jatkuvana haukkumisena.

Rekku Rescuelle tulee nyt erityisen paljon noin kaksivuotiaita koiria, jotka on hankittu pandemian alussa. Erityisesti pienten koirien suosio on kasvanut, samoin niiden hinta. Suosituista rotukoirista joutuu maksamaan jopa 30 prosenttia enemmän kuin muutama vuosi sitten.

Suurin haaste Rekku Rescuelle ovat kuitenkin isommat sekarotuiset koirat, kuten pitbullin ja rottweilerin yhdistelmät. Niitä tarjotaan yhdistykselle eniten.

– Ne ovat todella haastavia koiria niille, joilla ei ole pidempää koirakokemusta. Monia niistä ei voida ottaa vastaan, Monto sanoo.

Rekku Rescuelle tuotavan koiran on oltava perusterve ja luonteeltaan kiltti. Koirat sijoitetaan vapaaehtoisten koteihin, joissa niihin tutustutaan ja samalla niille etsitään uutta omistajaa.

Yli puolet tarjotuista koirista ei täytä kriteerejä.

Aktiivisia sijaiskoteja on tällä hetkellä noin kymmenen. Niissä koirat odottavat uutta kotia kuukaudesta puoleen vuoteen.

– Aika hyvin näille koirille onneksi löytyy uusia koteja, Monto sanoo.

Koirankoulutuspalvelut kasvussa

Suomen Kennelliittoon rekisteröitiin viime vuonna hieman vajaat 53 000 uutta koiraa. Tämä on noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin aiempana vuonna.

Kennelliitossa on huomattu, että koiria hankitaan enemmän silloin, kun maailmassa on käynnissä kriisiaika. Näin oli 1990- ja 2000 -lukujen lamojen aikana sekä nyt koronan alussa.

– Korona-aikana moni ilmeisesti halusi toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa koirasta, Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Vesa Lehtonen sanoo.

Suomen Kennelliitto rekisteröi vain puhdasrotuisia koiria. Heillä ei ole vielä huomattu, että koirista luovuttaisiin tavallista enemmän. Myös koirien rekisteröinnin kasvu alkaa Lehtosen mukaan taittua kohti normaaliaikoja.

Lehtosen mukaan koronan vaikutus näkyy erilaisten koirankoulutuspalveluiden käytön lisääntymisenä. Ihmiset tarvitsevat tukea koiran kasvattamiseen.

Koirankouluttajalta apua ennen luopumista

Minna Monton mukaan koulutettuja koirankouluttajia on Suomessa useilla paikkakunnilla. Monto suosittelee avun hakemista käytösongelmiin ennen, kuin omistaja päättää kokonaan luopua koirastaan.

– Jokaisen koiraa harkitsevan tulisi miettiä, että pystyykö sitoutumaan siihen vuosiksi. Elämäntilanteiden mahdolliset muutokset pitäisi yrittää huomioida etukäteen, Monto sanoo.

Lehtonenkin muistuttaa, että kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja, ennen kuin päästää koirasta irti.

– Vaikka elämä hetkellisesti tuntuisi hankalalta koiran kanssa, niin suosittelisin löytämään sen yhteisen onnellisen elämän koiran kanssa, koska se aivan varmasti antaa paljon, Lehtonen sanoo.

Joskus lemmikistä luopuminen on kuitenkin paras vaihtoehto sekä omistajalle että koiralle. Lehtonen muistuttaa, että koira ansaitsee rakastavan kodin ja hyvän hoidon.

Jos koirasta päättää luopua, Monto ja Lehtonen suosittelevat olemaan yhteydessä koiran kasvattajaan tai oman alueensa eläinsuojeluyhdistykseen. Tori.fissä koiraa ei pidä myydä eteenpäin.

– Nettikaupoissa ostaja ei välttämättä tiedä, mihin on ryhtymässä, ja väärinkäytösten riski kasvaa. Koirasta voi tulla kierrätyslemmikki, joka joutuu parin vuoden välein totuttelemaan uuteen elinympäristöön. Se ennestään lisää koiran ongelmia, Lehtonen sanoo.

Rekku Rescuella koirien sijaiskodeille on käynnissä jatkuva haku. Yhdistys kustantaa ruoat ja eläinlääkärikulut, ja koiran hoito jää sijaiskodin vastuulle.

Sijaiskodilta vaaditaan ajallista panostusta koiraan. Kodin ympäristön pitää olla turvallinen koiralle. Koirakokemus on plussaa muttei pakollista.

– Aloittelevan sijaiskodin kanssa voidaan aloittaa helpommista, pienemmistä koirista, Minna Monto sanoo.

Monton mukaan koiria voisi ottaa vastaan enemmän, jos kokeneita sijaiskoteja olisi enemmän.

Lue myös:

Koiranpentuja hankittiin viime vuonna yhä useampaan kotiin – labradorinnoutaja oli suosituin koirarotu, Luna nimistä yleisin

Pikkukoirasta haaveileva saa varautua jopa vuosien odotukseen – koirapulan pahetessa myös hinnat ovat nousseet rajusti

Moni korona-aikana otettu koira kärsii etätöiden päättymisestä – kouluttaja: "Voi verrata tilanteeseen, jossa ihminen jätetään palavaan taloon"

Koiraa ei voi ottaa vain koronakaveriksi, vaan sitä pitää myös kouluttaa – Kennelliitto on huolissaan koirabuumin lieveilmiöistä

Suosittelemme sinulle