Hyppää sisältöön

Vuorovaikutustaitoja, profiloitumista ja poliisiarjen tositilanteita – näin poliisikoulutus uudistuu

Poliisin AMK-tutkintoa uudistetaan nyt ensimmäistä kertaa. Uusi opetussuunnitelma koskee elokuussa 2023 aloittavia opiskelijoita.

Nuori mies poliisin uniformussa katsoo kameraan. Taustalla lasinen ulkoseinä.
Opiskelijoiden antaman palautteen mukaan vuorovaikutustaidot nousevat tärkeään rooliin osana tulevaa ammattia. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Hilma Toivonen / Yle
Petra Ketonen

Tampereen Hervannassa sijaitseva Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) on Suomen ainoa oppilaitos, jossa voi kouluttautua poliisiksi. Poliisin peruskoulutus muuttui AMK-tutkinnoksi syksyllä 2014. Nyt tutkintoa on aika päivittää, kertoo Polamkin koulutuspäällikkö Lotta Parjanen.

– Uuden opetussuunnitelman perustana ovat opiskelijakeskeisyys, työelämäläheisyys ja tarinallisuus, jotka auttavat opiskelijoita oppimaan syvällisemmin.

Uudessa opetussuunnitelmassa oppimisen pohjana ovat työelämän aidot tapaukset, "caset". Case voi olla esimerkiksi yleisötapahtuma, jossa poliisi kohtaa erilaisia rikoksia ja turvallisuusuhkia.

– Olemme suunnitelleet sähköiseen oppimisympäristöön festarin Tampereelle. Siinä on karttapohja ja hyvin autenttisia tilanteita, mitä festareilla tapahtuu.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan. Kauluspaita ja siisti olemus. Takana seinä ja portaat.
Polamkin koulutuspäällikkö Lotta Parjanen kertoo, että uudistus ulottuu myös opetusmenetelmiin: "Aiomme siirtyä yhteisopettajuuden malliin. Opettajat muodostavat tiimejä, joissa he suunnittelevat, arvioivat ja osittain myöskin opettavat yhdessä. " Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Koulutuspäällikkö Lotta Parjasen mukaan työelämäläheisyys ja tarinallisuus auttavat opiskelijoita hahmottamaan tilanteita ja oivaltamaan asioita, ja sitä kautta oppimaan paremmin.

– Kaikkein tärkeintä on opiskelijakeskeisyys. Emme suunnittele opettamista vaan oppimista.

Myös opetusmenetelmät uudistuvat. Oppiaineista luovutaan, ja asioita aletaan opettaa laajoina, toisiinsa kytkeytyvinä teemoina.

Vuorovaikutustaito on poliisin valtti

Opetussuunnitelman tekoon on osallistunut lähes koko Poliisiammattikorkeakoulun opettajakunta. Palautetta on kerätty muun muassa opiskelijoilta ja poliisiyksiköistä. Palautteen mukaan tärkeitä opittavia asioita ovat ennalta ehkäisevä toiminta, vuorovaikutustaidot sekä kyky hankkia ja arvioida kriittisesti tietoa.

Nuori mies poliisin uniformussa nojaa ulkoseinään ja katsoo kameraan kädet puuskassa. Hän hymyilee pienesti.
Poliisiopiskelija Tatu Vihtkaria kiehtoo ihmisten välinen vuorovaikutus: "Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja haluan vaikuttaa tilanteisiin, jos toista ihmistä kohdellaan väärin. " Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Viime lokakuussa aloittaneet poliisiopiskelijat pitävät vuorovaikutustaitoja keskeisinä.

– Se on kaikkein tärkein asia, koska poliisin työ on vuorovaikutusta ihmisten kanssa. On se sitten, että kansalainen tulee kysymään apua tai jos on enemmän ihmisiä mukana jossain tiukemmassa tilanteessa, sanoo poliisiopiskelija ja opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Veikko Ulmala.

– Jokaisella, jonka kohtaamme, on omat lähtötaustansa. Mitä monipuolisempia vuorovaikutustaitoja täällä koulussa harjoitellaan, auttaa se työtehtävissä. Ettei poliisia nähdä vihollisena vaan ystävänä, sanoo poliisiopiskelija Tatu Vihtkari.

Uusi opetussuunnitelma on tarkoitus ottaa käyttöön elokuussa 2023. Joitain sen elementtejä, esimerkiksi tarinoita, hyödynnetään jo nykyisten opiskelijoiden opetuksessa.

Opiskelija voi profiloitua

Uusi opetussuunnitelma tuo perustutkintoon myös suuntautumisopintoja. Polamkin koulutuspäällikön Lotta Parjasen mukaan niille on tarvetta.

– Poliisin peruskoulutus on yleistutkinto eli siinä saa valmiudet toimia sekä rikostutkinnassa että valvonta- ja hälytystehtävissä. Palautteen mukaan on selvästi tarvetta tietylle suuntautumiselle ja profiloitumiselle. Se voi olla esimerkiksi kyberrikollisuutta tai lapsiin kohdistuvaa rikostutkintaa.

Suuntautumisopintoja voi valita myös muiden korkeakoulujen opinnoista ja osin Polamkin täydennyskoulutuksen puolelta. Suuntautuminen voi olla myös kansainvälisyysprojekteja tai opiskelijavaihtoa.

Poliisiammattikorkeakoulu syksyllä 2021.
Poliisin koko tutkintokoulutus ja tutkimustyö keskitettiin vuonna 2008 Tampereelle. Kuva: Miikka Varila / Yle

Poliisi AMK-tutkinto on jatkossakin laajuudeltaan 180 opintopistettä. Ensimmäisen puolentoista vuoden aikana poliisiopiskelija suorittaa perusopinnot ja osan ammattiopinnoista, jonka jälkeen vuorossa on 11 kuukautta kestävä harjoittelu. Harjoittelun jälkeen opiskelijoilla on uuden opetussuunnitelman mukaan vielä puoli vuotta opintoja.

Viime lokakuussa aloittaneet poliisiopiskelijat menevät työharjoitteluun ensi talvena. Opiskelijat pitävät sitä tärkeänä etappina.

– Siinä konkretisoituu se, mitä koulussa opiskellaan ja harjoitellaan. Siellä pääsee oikeisiin poliisihommiin, Tatu Vihtkari sanoo.

Samaa mieltä on myös Veikko Ulmala.

– Siellä ulosmitataan sitä, että osaako vai eikö osaa.

Poliisiammattikorkeakoulun hallitus päättää uudesta opetussuunnitelmasta toukokuun alussa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 30.4. klo 23 asti.

Lue lisää:

Ruotsinkielisten hakijoiden määrä laskee poliisiammattikorkeassa – uudessa kokeilussa hakijat saavat toisen mahdollisuuden

Isän jäsenyys Helvetin enkeleissä vei tyttären opiskelupaikan poliisikoulussa

Maarit Hänninen juttelee itsetuhoisille ihmisille ja ratkoo panttivankitilanteita töikseen: "Tehtävään ei voi valmistautua"

Kiia Korpela ja Aleksi Koskela haluavat poliisiksi, ja niin haluaa moni muukin – vauhtia pääsykokeisiin haetaan kansanopistosta

Suosittelemme sinulle