Hyppää sisältöön

Lapualla kuvattiin viikonloppuna yksi Suomen elokuvahistorian suurimmista joukkokohtauksista – Aune Vainio oli paikalla myös 46 vuotta sitten

Kohtaus kuvattiin päivälleen 46 vuotta todellisen siunaustilaisuuden jälkeen. Tilaisuuden kokeminen uudelleen vuosikymmenten jälkeen on tärkeää 92-vuotiaalle Aune Vainiolle.

Lapualla kuvattiin sunnuntaina iso joukkokohtaus, johon saapui noin 600 avustajaa
Lapualla kuvattiin sunnuntaina iso joukkokohtaus, johon saapui noin 600 avustajaa
Juuso Kääriäinen

Noin 600 avustajaa oli paikalla sunnuntaina Lapuan tuomiokirkolla elämässä uudelleen päivälleen 46 vuotta sitten pidettyä siunaustilaisuutta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä menehtyneille 40 uhrille.

Elokuvan päättävä kohtaus siunaustilaisuudesta on Suomen mittakaavassa yksi suurimpia joukkokohtauksia.

– Täytyy myöntää, että kun avustajia on satamäärin, siinä on jotain erilaista värinää ilmassa. Mutta kyllä se myös hiljaiseksi vetää, että näin moni ihminen haluaa olla täällä paikalla ja kunnioittaa tapahtunutta ja uhreja. Siitä kiitän kaikkia, jotka ovat tänne tulleet, elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki sanoo.

Lapua 1976 elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki.
Lapua 1976 -elokuvan ohjaaja Toni Kurkimäki kertoo, että patruunatehtaan räjähdys on edelleen kipeä asia monelle. Hän toivoo, että elokuva tarjoaa keinon käsitellä onnettomuutta. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Oikeassa siunaustilaisuudessa paikalla oli noin 5 000 ihmistä tasavallan presidenttiä Urho Kekkosta myöten.

Kurkimäki kertoo, että he voivat lisätä ihmisiä paikalle jälkituotannossa.

– Emme ikinä tule pääsemään lähelle sitä oikeaa, mutta pyrimme siinä niin lähelle kuin mahdollista.

Avustajien vaatetus käytiin läpi ennen kuvausta. Pieniä yksityiskohtia ei laajoista kuvista Kurkimäen mukaan paljastu, mutta avustajia pyydettiin riisumaan moderninmalliset silmälasit ja rannekellot pois kuvausten ajaksi.

Lataamo-osaston henkilökuntaa Lapua 1976 elokuvan kohtauksessa Lapuan tuomiokirkolla.
Naiset näyttelevät elokuvassa lataamo-osaston henkilöstöä. Kuvauksissa he veivät arkkujen luokse kukka-asetelmat. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Alkuperäinen Kekkosen käyttämä tuoli ja kuusi arkkua

Kuvauksissa on tehty Kurkimäen mukaan hyvää yhteistyötä Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Täsmällinen vuosipäivä siunaustilaisuuden kuvaamiseksi valikoitui osin sattuman ja osin suunnitelman kautta.

– Kun kysyttiin lupaa tuomiokirkkoseurakunnalta kävimme mahdollisia päiviä läpi ja totesimme, että sunnuntai olisi hyvä päivä saada avustajia paikalle. Kun huomasimme, että 24.4. olisi mahdollinen niin tietysti siihen tartuttiin.

Arkkua asetellaan paikalleen yhdessä elokuvan Lapua 1976 kohtauksessa
Arkkuja siirreltiin kuvakulmien vaatimiin paikkoihin kuvausten aikana. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Seurakunnalta on saatu rekvisiitaksi muun muassa Urho Kekkosen tilaisuudessa käyttämä tuoli. Oikeassa siunaustilaisuudessa vastanneita uhrien arkkuja oli kuvauksissa käytössä kuusi kappaletta. Elokuvassa nähdään myös siunaustilaisuutta vastaavia kukka-asetelmia ja lippuja sekä vastaavanlaiset tapahtumassa käytetyt torvikaiuttimet.

Juha Koivumäki, avustaja elokuvassa Lapua 1976.
Juha Koivumäki saapui sunnuntaina avustajaksi Lapuan tuomiokirkolle. Hän on ollut elokuvassa avustajana jo kerran aikaisemmin. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Yksi avustajista oli samana päivänä 92 vuotta täyttänyt lapualainen Aune Vainio, joka työskenteli patruunatehtaan räjähdyksen aikaan apuhoitajana kunnalliskodin sairasosatolla. Hän näki räjähdyksestä syntyneen pölypilven työpaikaltaan, ja hän oli hoitajana ambulanssissa, jolla kuljetetiin kaksi uhria Seinäjoen keskussairaalaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 26.4. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle