Hyppää sisältöön

Elon Musk osti Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Muskin mukaan Twitter edistää sananvapautta, mutta se toimisi paremmin yksityisomistuksessa.

Elon Musk.
Elon Musk. Kuva: Brendan Smialowski / AFP
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisen median pikaviestipalvelu Twitter vahvistaa, että yhtiö on myyty miljardööri Elon Muskille 44 miljardilla dollarilla eli reilulla 41 miljardilla eurolla.

Musk osti Twitteristä yhdeksän prosentin osuuden 4. huhtikuuta. Hän kieltäytyi hallituspaikasta, koska se olisi rajoittanut hänen omistusosuutensa korkeintaan 15 prosenttiin.

Twitterin hallitus teki myyntipäätöksessään täyskäännöksen, sillä se hyväksyi taannoin suunnitelman, jonka tarkoituksena oli suojata yhtiötä Muskin valtausyritykseltä.

Twitterin hallituksen puheenjohtaja Bret Taylorin mukan hallitus päätti yksimielisesti, että Muskin tarjous edustaa parasta arvoa osakkeenomistajille.

"Myrkkypilleriksi" kutsutun järjestelyn mukaan valtausta vastustaville osakkeenomistajille annetaan mahdollisuus ostaa alennettuun hintaa lisää yhtiön osakkeita, jos jokin ulkopuolinen taho hankkii itselleen vähintään 15 prosenttia Twitterin osakekannasta vastoin hallituksen tahtoa. Tällainen suunnitelma voi nostaa yhtiön valtaamisen kustannuksia huomattavasti.

"Demokratian kulmakivi"

Musk on perustellut haluaan ostaa pikaviestipalvelu sananvapaudella. Musk on jo aikaisemmin sanonut, että Twitter on sananvapauden vuoksi muutettava pörssiyrityksestä kokonaan yksityisomisteiseksi yritykseksi, kuten nyt kävi.

– Sananvapaus on toimivan demokratian kulmakivi ja Twitter on digitaalinen tori, jossa keskustellaan ihmiskunnan elintärkeistä asioista, Musk perusteli nytkin lehdistötiedotteessaan.

– Haluan myös tehdä Twitteristä entistä paremman tuomalla siihen uusia ominaisuuksia. Haluan tehdä algoritmeista avoimeen lähdekoodiin perustuvia lisätäkseni luottamusta ja päihittääkseni botit, hän jatkoi.

Musk on ahkera tviittaaja, joka on aiheuttanut usein hämmennystä kommenteillaan. Hän on tölvinyt poliitikkoja ja hänen epäillään levittäneen vääriä tietoja tviiteissään.

Yhdysvaltain poliittinen laitaoikeisto on toivonut, että Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin Twitter-panna päättyisi Muskin oston myötä. Twitter blokkasi Trumpin pysyvästi palvelusta tammikuussa 2021 Trumpin kannattajien hyökättyä Yhdysvaltain kongressiin.

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden on jo pitkään ollut huolissaan sosiaalisen median alustojen vallasta. Valkoinen talo kertoi maanantaina odottavansa sosiaalisen median alustojen kanssa käytävien neuvottelujen jatkuvan kansanterveyttä koskevissa asioissa.

Lue lisää:

Elon Musk haluaa ostaa Twitterin 41 miljardilla dollarilla

Analyysi: Sijoittajat innostuivat, kun teslamies osti osuuden Twitteristä – Elon Muskille kyse on kuitenkin enemmän egosta ja sananvapaudesta

Lähteet: STT, AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle