Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä moottoripyöräkerho Cannonballin lakkauttamiskannetta. Syyttäjien mukaan Cannonball on rekisteröimätön yhdistys, jonka toiminnan määräävänä ja pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen. Näin ollen se toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja ja on yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys.
Syyttäjä Timo Honkahuhdan mukaan viimeisimpänä sysäyksenä lakkauttamiskanteen nostamiselle olivat viime vuonna paljastuneet Cannonballin jäsenten tekemät rikokset, joista on tämän vuoden puolella langetettu kovia rangaistuksia.
– Viime aikoina annetut tuomiot eivät ole millään tavalla ratkaisevia tämän kanteen kannalta, mutta ne alleviivaavat sitä todellisuutta, jossa olemme Cannonballin suhteen. Rikollisuus jatkuu koko ajan, ja rikosten laatu on kohtuullisen vakava, Honkahuhta sanoo.
Cannonball on määritelty järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi
Cannonball on todettu useissa oikeusasteissa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Lukuisissa sen jäsenten saamissa rikostuomioissa rangaistuksen koventamisperusteena on käytetty sitä, että rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Tämä on yksi syyttäjien keskeisistä perusteista sille, että ryhmän toimintaan on puututtava.
– Käytännössä meidän tulisi pystyä näyttämään, että Cannonballin toiminnassa keskeisenä piirteenä ja toiminnan tarkoituksena on rikosten tekeminen. Silloin ryhmän luonne on sellainen, että se olennaisesti on lain ja hyvän tavan vastainen, Timo Honkahuhta kertoo.
Mikäli oikeus päätyy asiassa syyttäjien kannalle, kysessä olisi toinen järjestäytynyt rikollisryhmä, joka määrätään lakkautettavaksi. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus lakkautti rikollisjärjestö United Brotherhoodin viime vuonna. Päätös on lainvoimainen.
Cannonball olisi ensimmäinen oikeuden päätöksella lakkautettava moottoripyöräkerho.
Vastaaja kiistää Cannonballin olevan yhdistys
Vaikka kerhon jäsenten rikoshistoria on olennainen osa kanteen todistelua, oikeudenkäynnissä ei ole kyse rikos- vaan riita-asiasta. Keskeisiä oikeuden ratkaistavia kysymyksiä ovat, onko MC Cannonball yhdistyslain tarkoittama yhdistys, onkos se lain tarkoittama kielletty yhdistys ja toimiiko se lain ja hyvän tavan vastaisesti.
Vastaaja kiistää kerhon olevan yhdistys ensinkään. Cannonballin edustajan mukaan kerhon jäsenten tekemät rikokset eivät tee kerhon toiminnasta lain ja hyvän tavan vastaista.
– Näkemyksemme on se, että Cannonball ei ole yhdistys. Se ei ole lain tarkoittama kielletty yhdistys eikä yhdistys, joka toimii vastoin lakia tai hyviä tapoja, vastaajan asianajaja Mika Ylönen sanoi avaupuheenvuorossaan.
Vastaaja vetoaa myös siihen, että suurella osalla kerhon jäsenistä ei ole rikoshistoriaa.
– Tässä on kyseessä moottoripyöräkerho, jolla on myös muuta harrastustoimintaa. Mukana on huomattava määrä miehiä, joilla ei ole rikostaustaa, eikä heidän harrastustoimintaansa voida sivuuttaa, Ylönen jatkoi.
Rikosoikeuden professori: eväät lakkauttamiseen on olemassa
Cannonballin tilanne on aika rinnasteinen United Brotherhoodin tapaukseen, pohtii rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kohdalla tilanne oli hiukan erilainen, koska sillä oli myös poliittinen agenda.
– Nyt näyttää siltä, että United Brotherhood ja Cannonball ovat syyttäjien näkemyksen mukaan rikollisjärjestöjä. United Brotherhood myös käräjäoikeuden näkemyksen mukaan.
Jos jokin järjestö kielletään, Tolvasen mielestä ajatellaan lähinnä, että uusien jäsenten rekrytoiminen rikolliseen toimintaan hankaloituu. Silloin ei ole olemassa järjestöä, mihin tulokkaiden on helppo samastua.
Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä ja aiempaa tapausta koskevassa käräjäoikeuden ratkaisussa on Tolvasen mielestä varsin hyvin määritelty kriteerit, joilla yhdistys voidaan lakkauttaa. Näitä voidaan hyödyntää tulevissa tapauksissa.
– Jo käsitellyt ja käsittelyssä olevat tapaukset antavat hyviä eväitä jatkossa arvioida onko joku uusi järjestö sellainen, että se voitaisiin yhdistyslain perusteella lakkauttaa.
Matti Tolvanen toteaa, että tietyn ryhmän osoittaminen rikollisryhmäksi on haastavaa. Keskeisessä asemassa ovat jäsenten saamat tuomiot. Syyttäjien on pystyttävä näyttämään, että rikoksesta tuomitut ovat toimineet yhdistyksen nimissä tai sen lukuun. Tai vähintään on oltava näyttöä siitä, että yhdistys on hyväksynyt jäsentensä vakavat rikokset.
– Näyttäminen ei ole helppoa, mutta kuten United Brotherhoodin tapaus osoittaa, kyllä se pystytään näyttämään toteen.
Oikeasta vastaajasta väännettiin valmisteluistunnossa
Kanteen tiimoilta on pidetty aikaisemmin keväällä yksi valmisteluistunto, jossa ratkaistiin, kuka voi käyttää puhevaltaa järjestön nimissä asian varsinaisessa oikeuskäsittelyssä.
Syyttäjät nimesivät alkuperäisessä haastehakemuksessaan vastaajaksi MC Cannonballin johtohenkilönä pitämänsä Esko Eklundin. Eklund kuitenkin kiisti olevansa edes yhdistyksen jäsen, ja vastaajaksi ilmoittautui kaksi muuta henkilöä.
Käräjäoikeus päätti valmisteluistunnon jälkeen, että moottoripyöräkerhon presidentiksi ilmoittautunut mies voi edustaa yhdistystä Eklundin rinnalla tänään alkavassa varsinaisessa oikeuskäsittelyssä. Syyttäjä Honkahuhdan mukaan tällä ei ole vaikutusta asian käsittelyyn.
– Olennaista on, että siellä ovat henkilöt, jotka kykenevät lausumaan yhdistyksen puolesta.
Lakkauttamiskanteen käsittelylle on Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa varattu kolme päivää. Asian ratkaisua odotetaan toukokuussa.