Hyppää sisältöön

Onnea uusille ylioppilaille! Katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin ja millaisia arvosanoja eri lukioissa on kirjoitettu

Tänä keväänä sadat valmistuvat ylioppilaaksi tietämättään. Ylioppilaskone kertoo heidän ja muiden uusien ylioppilaiden nimet sekä tilastotietoja kaikista Suomen lukioista.

Tämän kevään paras ylioppilas kirjoitti kymmenen laudaturia. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
Teemu Kakko,
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tänä keväänä valmistuu noin 24 700 uutta ylioppilasta. Ylioppilaskirjoituksiin osallistuneet saivat tiedon arvosanoistaan tiistaina.

Yle kerää kevään uusien ylioppilaiden nimet lukioilta ja julkaisee ne ylioppilaskoneessa:

Ylioppilaiksi valmistuvien nimien lisäksi ylioppilaskone kertoo tilastotietoja maan kaikista lukioista. Kone näyttää esimerkiksi tietoja arvosanoista.

Lukio ilmestyy valittavaksi yläpuolelle, kun oppilaitoksesta kirjoittaneiden ylioppilaiden nimet on saatu lukiolta ja päivitetty koneeseen.

Osa ylioppilaista puuttuu ylioppilaskoneesta siksi, että he ovat kieltäneet nimensä julkaisun.

Nopeet uutisaudiot. Nopeet uutisaudiot.
Onko Helsingin Ressussa ja Norssissa opiskelu jatkuvaa kilpailua ja opettajien suuria odotuksia? Nyt puhuvat opiskelijat!
Kuva: Areena

Paras tulos kymmenen laudaturia

Tämän kevään parhaat arvosanapisteet, 74 pistettä, sai kaksi kokelasta. Korkeimmasta arvosanasta eli laudaturista saa 7 arvosanapistettä.

Yksi kokelas kirjoitti kymmenen laudaturia, joka oli tänä keväänä suurin laudaturien määrä. Tulos kirjoitettiin Otaniemen lukiossa Espoossa.

Ylioppilastutkintolautakunta kertoi tiistaiaamuna tiedotteessaan, että kymmenen laudaturin ylioppilaita olisi kaksi, mutta se korjasi tietoa myöhemmin.

Tänä keväänä ylioppilastutkintoon ilmoittautui noin 46 340 kokelasta, mikä oli noin 300 vähemmän kuin vuosi sitten. Nyt lakin saavien ja kokeita uusivien lisäksi luvussa on mukana myös tutkintonsa hajauttavia kirjoittajia.

Uusien ylioppilaiden lakkiaisia vietetään lauantaina 4. kesäkuuta.

Lue myös: Näin huippuarvosanoin valmistunut ylioppilas neuvoo muita: "Mieti, mikä kiehtoo oikeasti ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa"

Lähes 500 valmistuu tietämättään

Ylioppilaita valmistuu vielä lisää, kun kokelaat saavat puuttuvat opintonsa suoritettua. Ylioppilaaksi valmistuu, kun on suorittanut ylioppilastutkintoon vaadittavat kokeet sekä lukiokoulutuksen oppimäärän tai laissa määritellyn muun tutkinnon tai koulutuksen.

Tänä keväänä lähes 500 kokelasta valmistuu ylioppilaaksi mahdollisesti tietämättään. He ovat suorittaneet ylioppilastutkintoon vaadittavat kokeet jo aiemmin, mutta heidän opintonsa ovat olleet kesken.

Joukossa on sellaisia, jotka ovat suorittaneet viimeiset ylioppilaskokeensa jo kymmeniä vuosia sitten. Opinnot ovat todennäköisesti valmistuneet vuosien varrella esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa tai toisessa lukiossa kuin siinä, missä kokeet on suoritettu.

Tieto opintojen valmistumisesta on nyt saatu ylioppilastutkintorekisteriin Opetushallituksen ja koulutuksen järjestäjien yhteisen Koski-tietovarannon avulla. Uuden ylioppilaan todistus lähetetään siihen lukioon, jossa kokelas on viimeksi osallistunut tutkintoon. Lukio toimittaa todistuksen kokelaalle.

Amiskone julkaistaan kesäkuussa

Ylioppilaiden lisäksi Yle julkaisee perinteiseen tapaan myös ammattiin valmistuneiden nimet. Ylen amiskone julkaistaan kesäkuussa, kun kevätlukukaudella tutkinnon suorittaneiden nimet ovat selvillä.

Haluatko onnitella uusia ylioppilaita? Voit keskustella tästä jutusta 18.5.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Akseli Mikkonen, 19, tarkisti tauolla Prisman kassalta, pääseekö hän ylioppilaaksi: “Pelotti, että joutuisi vielä pänttäämään”

Kouvolalainen Veera Mäkelä, 20, suoritti harvinaisen kolmoistutkinnon – jos jatko-opiskelupaikka ei tärppää heti, vaihtoehtona on istahtaa rekan rattiin

Jäitkö ilman ylioppilaslakkia? Yle kerää kokemuksia yo-kokeessa reputtamisesta ja juhlien lykkääntymisestä

Täältä näet kevään 2022 ylioppilaskokeiden pisterajat – katso, minkä arvosanan sait ja miten muilla meni

Suosittelemme