Hyppää sisältöön

Avokonttorit voi unohtaa, sanoo arkkitehti – näin koronapandemia muuttaa työpaikkoja

Epidemia lähetti suomalaiset etätyöhön eikä vanhaan toimistokulttuuriin ole paluuta. Työpaikoilla sovitaan nyt koronan jälkeisistä työnteon käytännöistä.

Korona lähetti suomalaiset etätyöhön eikä paluuta vanhaan ole. Toimistotyön uusi normaali on hybridi eli osin kotona ja osin työpaikalla. Millaisia muutoksia uusi työtapa vaatii toimistotiloihin?
Markku Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Onko aamulla mukavampi kävellä jääkaapille kuin bussipysäkille? Kuulostaako pomo enemmän ihmiseltä ruudun kuin niskan takaa?

Kun koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat väistyneet, erityisesti toimistotyötä tekevien työyhteisöt hakevat uutta normaalia. Työnantajalta on odotettu linjauksia tulevasta ja monilla työpaikoilla niitä on jo saatukin.

Nokian työntekijät suosivat hybridiä

Nokia Oyj kysyi henkilöstöltään kokemuksia etätyöstä pandemian aikana sekä toiveita työnteosta pandemian jälkeen. Kyselyyn vastasi yli 26 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Yli 90 prosenttia vastaajista koki tuottavuutensa säilyneen tai kasvaneen etätyössä. Toisaalta 80 prosenttia vastaajista kertoi haluavansa tulla toimistolle osana työviikkoa vahvistaakseen yhteistyötä ja tavatakseen kollegoita, kertoo Nokian viestintäjohtaja Maria Vaismaa.

Maailmanlaajuisen kyselyn ja korona-ajan kokemusten pohjalta Nokian Suomen toimipisteissä, Espoossa, Oulussa ja Tampereella, on jo vuoden alusta päivitetty sopimuksia työn tekemisestä jatkossa.

Nokian työntekijöillä on valittavana kolme vaihtoehtoa: koko työviikko etätyössä, koko työviikko toimistolla tai hybridimalli, joka käsittää viikkotasolla 2–3 päivää etänä.

Tulokset uudesta hybridimallista ovat olleet rohkaisevia. On selvää, että jokaisen työntekijän työnkuva ja työtehtävät loppukädessä määrittävät, missä määrin etätyötä voidaan tehdä, Vaismaa jatkaa.

Nokian pääkonttori ja Nokia Campus aluetta Espoossa.
Jotain suomalaisten ihastuksesta etätyöhön voi päätellä siitä, että jo korona-aikana Nokia on muokannut suurimman toimipisteensä tiloja Espoossa, ja pohdintaa tulevaisuuden tilantarpeesta jatketaan. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Mikkeli uskoo joustavuuteen

Noin 2000 työntekijää työllistävä Mikkelin kaupunki on myös matkalla uuteen normaaliin.

– Esihenkilön kanssa sopimalla etätyötä voi jatkossa tehdä yhdestä kolmeen päivään viikossa. Vain erityistilanteissa ja perustelluista syistä on mahdollisuus koko työviikon etätyöhön, kertoo henkilöstöjohtaja Petri Mattila.

Koronan aikana Mikkeli on palkannut joitakin uusia työntekijöitä, jotka eivät asu kaupungissa. Aiemmin sovitun mukaisesti he voivat halutessaan jatkaa koko viikon etätöissä. Jatkuvan etätyön perusteena voivat olla myös terveydelliset syyt.

Mattila kuitenkin muistuttaa, että on myös niitä, jotka ovat väsyneet tekemään pelkkää etätyötä ja kaivanneet päästä vapaammin lähityöhön.

–Työnantajan on oltava entistäkin joustavampi, paluuta koronaa edeltävään aikaan ei ole.

Mikkelin kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Saarela istuu työhuoneessaan tietokoneen ääressä.
Joustavuus työnteon tavoissa ja paikoissa on edellytys hyville rekrytoinneille, sanoo Mikkelin henkilöstöjohtaja Petri Mattila. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Hyvästit avokonttorille?

Viime vuosikymmeninä monet toimistotilat on remontoitu avokonttoreiksi. Mutta mitä uusi normaali eli hybridityö vaatii työtilalta?

– Se on kysymys mihin vielä etsitään vastausta, myöntävät Aalto-yliopiston professorit, arkkitehdit Kimmo Lintula ja Mikko Summanen K2S-toimistosta.

He ovat mukana Vaasan yliopiston tulevaisuuden kampuksen suunnittelussa. Tilaajan mukaan sinne rakennetaan maailmanluokan muuntautuvat työ- ja opiskelutilat.

– Avokonttori terminä voidaan ainakin unohtaa. Nyt puhutaan monista erilaisista paikoista, joiden kokonaisuus muodostaa työtilan. Kunkin työyksikön tarve ja tapa tehdä työtä määrittää jatkossa entistä yksilöllisemmin tilaratkaisun, sanoo Lintula.

Muutospaine ei jää pelkästään toimistotiloihin, vaan kulkee työn mukana koteihin. Jo nyt on huomattu, että pienet asunnot eivät olekaan enää niitä halutuimpia.

– Voi myös olla, että oma koti tai oma huone eivät enää riitä vaan lisätiloja etsitään. Esimerkiksi vanhoissa kerrostaloissa kerhotilat tai saunatuvat voidaan ehkä jatkossa muuttaa asukkaiden etätyöskentelyyn sopiviksi, Summanen pohtii.

– Myös uusien asuntojen suunnittelussa tilojen monikäyttöisyys on jatkossa keskeinen normi.

K2S-toimiston arkkitehdit Mikko Summanen ja Kimmo Lintula esittelevät osia Ylivieskan kirkon pienoismallista.
Aalto-yliopiston professorit, arkkitehdit Mikko Summanen ja Kimmo Lintula K2S-toimistosta uskovat, että perinteiset avokonttorit ovat kohta historiaa. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Nokia kertoo, että pohdintaa tulevaisuuden tilantarpeesta jatketaan, ja esimerkiksi suurimman toimipisteen toimitiloja Espoossa on jo muokattu koronan jälkeiseen aikaan.

Mikkelissä kaupunki arvioi vielä mahdollisten tilamuutosten hyötyjä ja haittoja ennen tulevia päätöksiä.

Mitä ajatuksia sinulla on työelämän tulevaisuudesta? Voit keskustella aiheesta tässä 28.4. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle