Onko aamulla mukavampi kävellä jääkaapille kuin bussipysäkille? Kuulostaako pomo enemmän ihmiseltä ruudun kuin niskan takaa?
Kun koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat väistyneet, erityisesti toimistotyötä tekevien työyhteisöt hakevat uutta normaalia. Työnantajalta on odotettu linjauksia tulevasta ja monilla työpaikoilla niitä on jo saatukin.
Nokian työntekijät suosivat hybridiä
Nokia Oyj kysyi henkilöstöltään kokemuksia etätyöstä pandemian aikana sekä toiveita työnteosta pandemian jälkeen. Kyselyyn vastasi yli 26 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.
Yli 90 prosenttia vastaajista koki tuottavuutensa säilyneen tai kasvaneen etätyössä. Toisaalta 80 prosenttia vastaajista kertoi haluavansa tulla toimistolle osana työviikkoa vahvistaakseen yhteistyötä ja tavatakseen kollegoita, kertoo Nokian viestintäjohtaja Maria Vaismaa.
Maailmanlaajuisen kyselyn ja korona-ajan kokemusten pohjalta Nokian Suomen toimipisteissä, Espoossa, Oulussa ja Tampereella, on jo vuoden alusta päivitetty sopimuksia työn tekemisestä jatkossa.
Nokian työntekijöillä on valittavana kolme vaihtoehtoa: koko työviikko etätyössä, koko työviikko toimistolla tai hybridimalli, joka käsittää viikkotasolla 2–3 päivää etänä.
Tulokset uudesta hybridimallista ovat olleet rohkaisevia. On selvää, että jokaisen työntekijän työnkuva ja työtehtävät loppukädessä määrittävät, missä määrin etätyötä voidaan tehdä, Vaismaa jatkaa.
Mikkeli uskoo joustavuuteen
Noin 2000 työntekijää työllistävä Mikkelin kaupunki on myös matkalla uuteen normaaliin.
– Esihenkilön kanssa sopimalla etätyötä voi jatkossa tehdä yhdestä kolmeen päivään viikossa. Vain erityistilanteissa ja perustelluista syistä on mahdollisuus koko työviikon etätyöhön, kertoo henkilöstöjohtaja Petri Mattila.
Koronan aikana Mikkeli on palkannut joitakin uusia työntekijöitä, jotka eivät asu kaupungissa. Aiemmin sovitun mukaisesti he voivat halutessaan jatkaa koko viikon etätöissä. Jatkuvan etätyön perusteena voivat olla myös terveydelliset syyt.
Mattila kuitenkin muistuttaa, että on myös niitä, jotka ovat väsyneet tekemään pelkkää etätyötä ja kaivanneet päästä vapaammin lähityöhön.
–Työnantajan on oltava entistäkin joustavampi, paluuta koronaa edeltävään aikaan ei ole.
Hyvästit avokonttorille?
Viime vuosikymmeninä monet toimistotilat on remontoitu avokonttoreiksi. Mutta mitä uusi normaali eli hybridityö vaatii työtilalta?
– Se on kysymys mihin vielä etsitään vastausta, myöntävät Aalto-yliopiston professorit, arkkitehdit Kimmo Lintula ja Mikko Summanen K2S-toimistosta.
He ovat mukana Vaasan yliopiston tulevaisuuden kampuksen suunnittelussa. Tilaajan mukaan sinne rakennetaan maailmanluokan muuntautuvat työ- ja opiskelutilat.
– Avokonttori terminä voidaan ainakin unohtaa. Nyt puhutaan monista erilaisista paikoista, joiden kokonaisuus muodostaa työtilan. Kunkin työyksikön tarve ja tapa tehdä työtä määrittää jatkossa entistä yksilöllisemmin tilaratkaisun, sanoo Lintula.
- Kuuntele Yle Areenassa: Avokonttorin historia – miten toimistosta tuli painajainen
Muutospaine ei jää pelkästään toimistotiloihin, vaan kulkee työn mukana koteihin. Jo nyt on huomattu, että pienet asunnot eivät olekaan enää niitä halutuimpia.
– Voi myös olla, että oma koti tai oma huone eivät enää riitä vaan lisätiloja etsitään. Esimerkiksi vanhoissa kerrostaloissa kerhotilat tai saunatuvat voidaan ehkä jatkossa muuttaa asukkaiden etätyöskentelyyn sopiviksi, Summanen pohtii.
– Myös uusien asuntojen suunnittelussa tilojen monikäyttöisyys on jatkossa keskeinen normi.
Nokia kertoo, että pohdintaa tulevaisuuden tilantarpeesta jatketaan, ja esimerkiksi suurimman toimipisteen toimitiloja Espoossa on jo muokattu koronan jälkeiseen aikaan.
Mikkelissä kaupunki arvioi vielä mahdollisten tilamuutosten hyötyjä ja haittoja ennen tulevia päätöksiä.
Mitä ajatuksia sinulla on työelämän tulevaisuudesta? Voit keskustella aiheesta tässä 28.4. kello 23 saakka.