Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tiistaina uuden toimintasuunnitelman lasten kokeman seksuaalisen väkivallan torjumiseksi.
Toimintasuunnitelmassa on yhteensä 33 kohtaa, joita toteutetaan yhdessä eri viranomaisten, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Toimenpidesuunnitelmaa toteutetaan vuosina 2022–2025.
Toimintasuunnitelmalla toteutetaan Lanzaroten sopimusta, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja torjua kaikkea lapsiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa, suojata lapsiuhrien asemaa ja edistää kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä lasten suojelemiseksi.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan sisältyy kirjaus kansallisen toimeenpanosuunnitelman laatimiseksi Lanzaroten sopimukselle.
- Lue toimenpidesuunnitelma kokonaisuudessaan STM:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).
Tiedon lisääminen ja laadun parantaminen arjen työssä keskiössä
Suunnitelman toimenpiteitä ovat muun muassa seksuaalikasvatuksen laadun parantaminen sekä uusien ikätasoisten materiaalien tuottaminen turvataidoista.
Poliisin lapsirikostutkinnan tilaa seurataan säännöllisesti ja varmistetaan, että nuorten ja lasten harrastustoimintaan osallistuvien aikuisten rikosrekisteriote tarkistetaan. Lisäksi laaditaan kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän, väkivallan ja vihapuheen vastainen sivusto. Tietoisuutta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta lisätään erilaisin kampanjoin.
Toimenpiteitä ovat myös ennaltaehkäisy sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka olisivat vaarassa syyllistyä lapsiin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään. Henkilöille, jotka olisivat vaarassa syyllistyä lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin, on suunnitteilla erilaisia hankkeita riskien minimoimiseksi.
Myös kynnystä hakeutua hoitoon madalletaan ja hoito-ohjelmien tiedotusta lisätään. Tutkimusta edistetään sellaisista henkilöistä, jotka käyttävät laitonta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia.
Lasten kokemuksia kerättiin
Toimeenpanosuunnitelmaa varten kerättiin haavoittuvassa asemassa olevien 15–17-vuotiaiden nuorten näkemyksiä seksuaaliväkivallasta.
Nuorten mielestä seksuaaliväkivaltaa voidaan parhaiten estää kasvatuksella, huolenpidolla ja tiedolla. Aikuisten tulisi osata puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja kertoa lapselle ikätasoisesti, mikä on oikein ja mikä väärin.
Lapsiuhritutkimusaineiston (2018) perusteella vain 26 prosenttia lapsista on kertonut kokemastaan seksuaaliväkivallasta aikuiselle. Lapsista, jotka saivat netissä yhteydenottoja aikuisilta, seksuaalissävytteisiä viestejä oli saanut 88 prosenttia vastaajista, alastonkuvia 78 prosenttia ja 73 prosentilta oli itseltään pyydetty lähettämään alastonkuva aikuiselle.
Voit keskustella aiheesta 27.4. kello 23 saakka.
Lue myös: