Hyppää sisältöön

Ukrainan naapurissa Moldovan Transnistriassa räjähti kolmessa paikassa – asiantuntija: On vaikea nähdä, mitä Venäjä tällä saavuttaisi

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes katsoo, että Venäjän vaikutusvalta Moldovasta yksipuolisesti itsenäistyneessä Transnistriassa ei ole sotilaallisesti vaarallista Ukrainalle.

Kartalla Moldovaan kuuluva Transnitrian alue Moldovan ja Ukrainan välissä.
Moldovan Transnistrian jäätynyt konflikti on jatkunut jo noin 30 vuotta. Alueella on venäläisiä sotilaita. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle
Antti Palomaa

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes pitää Moldovan Transnistriassa tapahtuneita hyökkäyksiä ja räjähdyksiä provokaatioina. Moshesin mukaan on vaikea arvioida, kuka niistä hyötyy eniten.

Transnistrian tulevaisuus riippuu paljolti siitä, miten eri osapuolet nyt reagoivat.

– Jos kukaan ei provosoidu, provokaatiot yleensä loppuvat, Moshes sanoo.

Transnistrian hallinto kertoi kolmesta iskusta

Moldovasta yksipuolisesti itsenäiseksi julistautuneen Transnistrian hallinto kertoi maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että sen käyttämään rakennukseen Tiraspolissa tehtiin ilmeisesti kranaatti-isku.

Tiistaina Transnistrian hallinto puolestaan kertoi kahdesta uudesta iskusta.

Hallinnon mukaan radioaseman kaksi mastoa tuhoutui räjähdyksessä Ukrainan rajan lähellä Tiraspolista pohjoiseen, Reuters kertoo.

Toinen hyökkäys kohdistui sotilaskohteeseen Tiraspolin lähellä, paikallinen tv-kanava kertoo hallinnon sanoneen. Kukaan ei haavoittunut iskuissa.

Katukuvaa Tiraspolista. Ihmisiä kävelee suljetun kaupan ohi.
Ihmisiä kävelee Transnistrian Tiraspolissa huhtikuun alussa. Kuva: Andrea Mancini / Getty Images

Moldovan presidentti Maia Sandu kutsui tiistaina turvallisuusneuvoston koolle Transnistrian takia. Presidentti sanoi iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että arvioiden mukaan hyökkäyksen tekijät ovat Transnistriassa olevia sotaa kannattavia ryhmittymiä.

Moldovan hallinto sanoi maanantain iskun jälkeen, että hyökkääjien tavoitteena on luoda tekosyy alueen turvallisuustilanteen heikentämiseksi. Asiasta kertoi muun muassa Deutsche Welle. (siirryt toiseen palveluun)

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä olisi lavastanut iskun, kertoi verkkolehti Kyiv Independent (siirryt toiseen palveluun).

Ohjelmajohtaja Arkady Moshesin mukaan tietoa on vielä liian vähän iskun tekijöiden ja heidän motiiviensa arvioimiseksi.

Moshesin mukaan on vaikea sanoa, olisiko Venäjällä kiinnostusta tällaisiin tekoihin Transnistriassa.

– On vaikea nähdä, mitä he tällä saavuttaisivat. Kukaan ei pitäisi uskottavana sitä, että venäjänkieliset asukkaat ovat uhattuina Transnistriassa, Moshes sanoo.

Moshes ei usko, että iskujen takana olisivat ukrainalaiset. Ukraina ei tarvitse lisää ongelmia.

Edes Venäjä ei ole tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä

Transnistria sijaitsee Moldovan itäosassa likimain Ukrainan rajan ja Dnestr-joen välisellä alueella. Se on kooltaan hieman alle puolet Uudenmaan pinta-alasta. Alueella on arvioiden mukaan noin 350 000 asukasta.

Transnistria kuuluu virallisesti Moldovaan. Vuonna 1990 se julistautui itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä.

Transnistrian väestöstä lähes kolmannes on venäjänkielisiä. Alueella on venäläissotilaita, joita Venäjä on kutsunut rauhanturvaajiksi. Euroopan neuvosto kuitenkin pitää heitä miehittäjinä.

Kuva Tiraspolin kaupunginvaltuustosta.
Tiraspolin kaupunginvaltuuston rakennus kuvattuna 25. marraskuuta 2021. Kuva: Alexander Hassenstein / Getty Images

Venäjä vihjasi tavoittelevansa maayhteyttä Transnistriaan

Transnistriasta uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun) laajalti viime viikon lopulla, kun venäläinen apulaiskomentaja Rustam Minnekajev antoi ymmärtää, että Venäjän tavoitteet ovat Ukrainaa pidemmällä.

Apulaiskomentaja puhui siitä, miten Etelä-Ukrainan hallinta takaisi venäläisille yhteyden Ukrainasta Transnistriaan.

Moshesin mukaan apulaiskomentajan kommentissa ei ollut mitään uutta. Asiantuntijat ovat jo vuosia pitäneet yhtenä mahdollisuutena sitä, että Venäjä ottaisi haltuunsa useiden muiden Ukrainan alueiden lisäksi myös maan lounaisosassa, Moldovan rajalla sijaitsevan Odessan alueen.

Venäjällä ei ehkä kuitenkaan ole resursseja sellaiseen hyökkäykseen, joka johtaisi Odessan valtaamiseen.

Moshesin mukaan Venäjän vaikutusvalta Transnistriassa ei ole sotilaallisesti kovin vaarallista Ukrainalle. Venäjällä ei ole Transnistriassa riittävästi joukkoja Ukrainan uhkaamiseksi sieltä käsin.

Myös poliittisesti Transnistrian merkitys on mitätön Ukrainan sodan kannalta.

Tiraspolin presidentinvaalikampanjoita mainostava mainostaulu.
Presidentinvaalien mainostaulu Tiraspolissa joulukuun alkupuolella 2021. Kuva: Diego Herrera / Getty Images

Moldovan täytyy punnita suhdettaan Ukrainaan

Huono asia sodan laajeneminen Transnistriaan olisi ennen kaikkea Moldovalle.

Ukrainan sodan alettua Moldova jätti EU-jäsenyyshakemuksen, Ukrainan ja Georgian tavoin.

Moshes arvioi, että Moldovan tulevaisuus EU:ssa voi riippua siitä, miten se nyt suhtautuu Ukrainan sotaan. Tähän mennessä Moldova on ollut varovainen.

– Moldovan ja Ukrainan suhteet eivät ole tällä hetkellä niin hyvät kuin ne voisivat olla, Moshes sanoo.

Moldova on toki ottanut vastaan runsaasti Ukrainan sodan pakolaisia. Moshesin mielestä Moldovan olisi hyvä auttaa Ukrainaa nykyistä enemmän myös sotilaallisesti.

Yle seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan täällä.

Lue lisää:

Transnistriassa on kuultu useita räjähdyksiä hallintorakennusten lähellä, Venäjä väittää – lue, miksi Venäjä-mielinen alue haluaisi erota Moldovasta

Suosittelemme sinulle