Hyppää sisältöön

Lahti löysi Enonsaareen yrittäjän – Painovoima ry aikoo luoda hiilineutraalin kulttuurimatkailukohteen

Kaupunki vuokraa yhdistykselle ravintolan sekä kahdeksan muuta rakennusta.

Männikkö, josta lankeaa nurmelle varjoja. Männikön takana vanha puutalo, jossa on punainen kattu ja keltaiset seinät. Talon terassilla istuu ihmisiä. Etualalla pieni keltainen leikkimökki.
Enonsaaressa voi viettää aikaa esimerkiksi uiden ja luonnossa liikkuen. Yhdessä kaupungin rakennuksista voi pitää ravintolaa. Arkistokuva heinäkuulta 2020. Kuva: Sini Ojanperä / Yle
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden kaupunki on löytänyt toimijan pyörittämään ravintola- ja matkailupalveluja Enonsaaressa. Lahtelainen taide- ja kulttuuriyhdistys Painovoima saa hoitaakseen ravintolan ja kahdeksan muuta rakennusta saaressa.

Painovoima ry:n tavoitteena on kehittää Enonsaaresta hiilineutraali kulttuurimatkailukohde. Yhdistyksen tarkoitus on, että ekologisuus otetaan huomioon monin tavoin. Esimerkiksi ravintolan ruokalistalle on tavoitteena saada lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettuja annoksia ja hoitokalastuksessa saatua Vesijärven kalaa.

Painovoiman toiminnanjohtaja Pekka Litmanen kertoo, että vaikka yhdistys vastaa toiminnasta, se ei tee kehitystyötä yksin.

– Meidän teemamme on "yhteinen Enonsaari". Toteutamme toimintaa muun muassa kulttuuri- ja ravintola-alan toimijoiden sekä Vesijärvellä elinkeinoa harjoittavien kanssa.

Kahvila- ja ravintolatoiminnat käynnistyvät tulevana kesänä. Painovoiman tavoitteena on, että paikat voidaan avata viimeistään kesäkuun puolivälissä. Aiempaa kokemusta yhdistyksellä on Mukkulan rannan kesäkahvilan pyörittämisestä.

– Enonsaari on vähintäänkin haastava kohde, johon pitää myös ottaa aikaa, että sen kanssa pääsee sinuiksi. Kehitämme toimintaa kokeilemalla, Litmanen kuvailee uutta aluevaltausta.

Kesällä 2021 kaupunki remontoi saaren rakennuksia, ja jäljellä on viimeistelytöitä. Syksyllä kaupunki ryhtyi etsimään uutta yrittäjää. Hakemuksia tuli muutama.

– Painovoima ry erottautui sillä, että heillä on valmius aloittaa toiminta siellä. Toiminta, jota he suunnittelevat, tukee sitä, mitä kaupunkikin haluaa, perustelee valintaa Lahden Tilakeskuksen tilapalvelupäällikkö Anna Tervo.

Enonsaari on Vesijärvellä sijaitseva virkistyspaikka, jossa on myös luonnonsuojelualue. Kaupunki omistaa luonnonsuojelualueen ja matkailualueen, muu osa saaresta on yksityisomistuksessa. Saareen pääsee kesäisin esimerkiksi risteilylaivalla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle