Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin muistomerkki paljastettu
Muistomerkki on tehty noin kolme tonnia painavasta Salpalinjan panssarikiviesteestä.
Tekijät
Ilona Pesu
Helena Korpela
Pekka Niiranen
Petri Kivimäki
•
Mistä on kyse?
Kansallista veteraanipäivää vietetään tänään keskiviikkona.
Veteraanipäivällä kunnioitetaan sotiemme veteraaneja sekä muistetaan sodan päättymistä ja rauhan alkamista.
Yle näytti suorana veteraanipäivän pääjuhlan sekä viimeisen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdtin muistomerkin paljastustilaisuuden.
Petri Kivimäki
Tuomas Gerdin muistomerkki paljastettu
Näin paljastettiin Tuomas Gerdtin muistomerkki tänään Lappeenrannassa.
Muistomerkki sijaitsee Lappeenrannan Lauritsalassa, viime vuonna avatussa Tuomas Gerdt -puistossa. Kivi on tehty noin 3 000 painavaan Salpalinjan panssarikiviesteeseen.
Sotaveteraani Unto Hakuli Lemiltä palveli sodassa kolme vuotta, joista 2,5 vuotta eturintamassa. Hän oli mukana muun muassa Karjalan kannaksella Venäjän suurhyökkäyksen alkaessa vuonna 1944.
– Meiltä loppui ammukset samalla tavalla kuinnyt Ukrainassa. Jouduimme perääntymään metsiä pitkin, koska teitä ei voinut käyttää vihollisen pelossa. Ne muistot ovat nyt tulleet mieleen Ukrainan sodan myötä, Hakuli kertoo.
Hän kertoo, että tilanne ei pelota, mutta "sydäntä raapii" ukrainalaisten puolesta.
– Venäjä pommittaa Ukrainassa ja ihmisiä kuolee. Heiltä menee koti ja kaikki. Oikein tekee mieli ottaa osaa ukrainalaisten puolesta, Hakuli sanoo.
Turvallisuustilanteesta Hakuli toteaa sen verran, että hän kannattaa Natoon liittymistä.
– Minusta se olisi nyt ajankohtaista.
Petri Kivimäki
Viimeisen ritarin Tuomas Gerdit muistomerkki paljastettu
Muistomerkki sijaitsee Lappeenrannan Lauritsalassa Tuomas Gerdtin puistossa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Lappeenrannan Lauritsalassa on hetki sitten paljastettu viimeisen ritarin Tuomas Gerdtin muistomerkki. Se on tehty Lappeenrannassa olleesta Salpalinjan panssarikiviesteestä. Muistomerkin ovat suunnitelleet Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen ja ympäristösuunnittelija Anne Veijovuori.
Helena Korpela
Sotaveteraani Paavo Mäkinen: "Kaipasin ystäviä"
Heinolalainen Paavo Mäkinen odotti tuttujen tapaamista, sillä veteraanipäivän juhlallisuudet ovat edellisvuosina olleet tauolla koronan takia. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
– Ihan sitä kaipasi ystäviä, sanoo sotaveteraani Paavo Mäkinen.
Hän saapui Lappeenrantaan kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksiin Heinolasta. Juhlissa tapaa tuttuja ympäri Suomen, mutta rivit ovat jo ikävästi harvenneet.
– Meitä on enää kaksi Heinolasta täällä mukana.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on huolestuttanut Mäkistä.
– Se on ikävää. Uutisia ei mielellään edes kuuntelisi, mutta olen utelias. Toivotaan, että sota ei laajenisi.
Tulevaisuus pelottaa Mäkistä.
– Venäjä on lähinaapurimme. Nato-kysymys on erittäin vaikea.
Venäjän hyökkäyssota on tuonut hänelle omat sotamuistot mieleen.
– Nykyinen kalusto on ihan toista kuin meillä siihen aikaan. Televisiosta kun katsoo, niin näyttää, että koko Ukraina hajotetaan.
Petri Kivimäki
Runo viimeiselle ritarille
Joni Pirinen lukee Tuomas Gerdtille omistetun runon Lappeenrannan Lauritsalassa ritari Tuomas Gerdtin muistomerkin paljastustilaisuudessa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Karjalan Lennostossa palveleva majuri Joni Pirinen lukee kirjoittamansa runon Tuomas Gerdtistä. Runon nimi on Viimeinen ja se on omistettu paitsi Tuomas Gerdtille ja koko Suomen kansalle, myös erityisesti kaikille lappeenrantalaisille ja Maasotakoululle.
Helena Korpela
Sotaveteraani Veikko Punakallio: "Tämähän on suuri tapaus"
Heinolalainen Veikko Punakallio juhlii pian 100-vuotis syntymäpäiviään. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Heinolasta Lappeenrantaan tullut Veikko Punakallio kuvailee kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksia "suureksi tapaukseksi".
– Tänne oli oikein mukava tulla. Tässä kun on muutenkin juhlapäivä tuloillaan, täytän nimittäin sata vuotta kymmenen päivän päästä, Punakallio kertoo.
Punakallio palveli aikoinaan sodassa 3,5 vuotta.
– Nykyinen maailmantilanne tuntuu hyvin vakavalta. Suomalaiset ovat olleet sinisilmäisiä ja Natoon pitäisi liittyä, hän sanoo.
Petri Kivimäki
Muistomerkki paljastettu
Maasotakoulun johtaja, eversti Sami-Antti Takamaa, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund ja Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta paljastivat Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin muistomerkin.
Muistomerkissä on Tuomas Gerdin nimi sekä teksti: "Suomen puolesta, muiden puolesta, sen aina tekisin".
Petri Kivimäki
Kenraali Timo Kivisen tervehdys
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen tuo tervehdyksen muistomerkin paljastustilaisuuteen. Kivinen kertoo, miten Tuomas Gerdt oli ritareista viimeinen. "Gerdt oli poikkeuksellisen kyvykäs, mutta hän ei koskaan ihannoinut sotaa, eikä korostanut omia tekojaan", sanoo Kivinen. Kivisen mukaan Gerdt oli ritari myös luonteeltaan.
Petri Kivimäki
Kadetit valmiina juhlaan Lappeenrannan Lauritsalassa Tuomas Gerdtin puistossa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle