Hyppää sisältöön

Voitto tieteelle

Suomi saa tutkimukseen uudeen vaihteen Lumi-supertietokoneesta.

Kajaanissa, vanhassa paperitehtaan hallissa, asennetaan 200 miljoonan euron supertietokonetta. Suomi maksaa koneesta 50 miljoonaa euroa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun eurooppalaiset maat (10) sijoittavat yhteiseen supertietokoneeseen. Suomalaiselle akateemiselle loppukäyttäjälle koneen käyttäminen on ilmaista.

Tieteen lippulaiva on ollut osittain käytössä jo alkuvuodesta lähtien. Lopullisesti se valmistuu syksyyn mennessä. Lumi tulee olemaan Euroopan nopein ja maailman kolmanneksi nopein supertietokone.

Konesalin lumikinosta symboloiva suojakuori on kevyttä alumiinikomposiittia. Valkoinen, valaistu kuori on osa brändiä, jolla Lumia tehdään tunnetuksi.

Kun Lumi on kokonaan valmis, sen ensimmäiset laskutoimitukset kehittävät tekoälyä. Se auttaa tekoälyä ymmärtämään paremmin muun muassa suomen kieltä.

Tekoälyn kehittämiselle on iso tarve, koska on paljon käytännön sovelluksia, joissa kielen ymmärtämistä tarvitaan, esimerkiksi chatbotit, käännöskoneet ja tekoälyn tekemä asiakaspalvelu.

Lumin massiivinen laskentateho, 550 petaflopsia, vastaa 1,5 miljoonan läppärin tehoa. Koneen käyttämisen hiilijalanjäljen sanotaan olevan nolla tai jopa miinusmerkkinen.

Miten se on mahdollista?

Sijainti antaa selityksen: entisen Kajaanin paperitehtaan hallit ovat Kajaaninjoen rannalla. Nyt yhdessä halleista on ekologinen datakeskus, jota hoitaa Suomen valtion ja korkeakoulujen omistama CSC.

Supertietokone on vesijäähdytteinen. Koneen hukkalämpö hyödynnetään uudelleen Kajaanin kaukolämpöverkossa.

Tämä on yksi Euroopan, ellei maailman, parhaita paikkoja pitää tällaisia laitteita.

Pekka Manninen, johtaja, Lumi-supertietokonekeskus

Lumi tuottaa paljon hukkalämpöä. Kajaanin kaukolämmöstä noin viidesosa on supertietokoneen tuottamaa hukkalämpöä.

Hukkalämmön ansiosta öljyä tarvitaan vähemmän Kajaanin kaukolämmön tuottamiseen. CSC laskee myös tämän mukaan koneen käyttämisen hiilijalanjälkeen.

Lumilla on laskettu jo ensimmäisiä ja tieteellisiä läpimurtoja. Kone on jo käsitellyt laskennallista kemiaa, avaruusfysiikkaa, biolääketiedettä ja biofysiikkaa.

Käynnissä on monia hankkeita. Lumi on herättänyt mielenkiintoa tutkijoiden keskuudessa Euroopan laajuisesti.

Pekka Manninen

Lumi kiinnostaa myös koululuokkia. Hallin yläparvella on vieraita varten esittelytila.

Vuonna 2008 suljetun paperitehtaan tilalle perustettiin Renforsin ranta -yritysalue, jossa Lumi ja muut CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen supertietokoneet, Mahti ja Puhti, sijaitsevat.

Alueen vanha historia näkyy myös supertietokoneelle uusitussa hallissa. Kajaani Oy:n rautakello on siirretty hallin takaosasta Lumin edustalle.

Paperin valmistamisen Kajaanissa aloitti Kajaani Oy ja lopetti UPM. Paperitehdas oli aikoinaan yksi Euroopan suurimmista tehtaista, joka valmisti sanomalehtipaperia.

Pian hallissa lasketaan Euroopan nopeimpia laskutoimituksia. Jos uusi pandemia alkaisi, Lumi laskisi tutkijoille arvokasta tietoa vaikkapa viruksen ominaisuuksista.

Yksi suuri mielenkiinnon kohde suurteholaskennassa on numeerinen maapallo. Myös Lumi on pian mukana laskemassa maapallon ilmastolle digitaalista kaksosta jollain tarkkuudella.

Näin tiede voi testata digitaalisella kaksosella erilaisia ilmastoon vaikuttavia toimenpiteitä ja niiden kustannuksia.

Tulevaisuudessa näkyy jo uusi supertietokone. Se tarvitaan korvaamaan Lumi, sillä sen elinkaari loppuu 2026 tai 2027.

Korjaus 2.5.2022 klo 17:50: Supertietokone on vesijäähdytteinen, mutta sitä ei jäähdytetä joen vedellä, niin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Tekijät

TekstiHanne Kinnunen
Kuvat ja videotTimo Sihvonen

Lähteet

CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen verkkosivut

Julkaistu 29.4.2022 21:46