Hyppää sisältöön

Supo ja Säpo: Suomi ja Ruotsi varautuneet Venäjän vaikutusyrityksiin, mutta toistaiseksi ollut rauhallista

Venäjällä arvioidaan olevan juuri nyt suuri tarve tiedustelutiedolle Nato-prosesseista. Ruotsin ja Norjan turvallisuuspalveluiden johtajat vierailevat Suomessa.

PST:n Hans Sverre Sjøvold, Supon Antti Pelttari ja Säpon Charlotte von Essen pitivät tiedotustilaisuuden medialle Helsingin Säätytalolla 27. huhtikuuta.
PST:n Hans Sverre Sjøvold, Supon Antti Pelttari ja Säpon Charlotte von Essen pitivät tiedotustilaisuuden tänään keskiviikkona Helsingin Säätytalolla. Kuva: Silja Viitala / Yle
Anniina Luotonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomen ja Ruotsin turvallisuuspalveluiden mukaan Venäjä ei ole ainakaan tähän mennessä kohdistanut maihin poikkeuksellisia vaikuttamisyrityksiä. Molemmat maat ovat varautuneet siihen, että Venäjä pyrkii vielä vaikuttamaan Suomessa ja Ruotsissa käytävään Nato-prosessiin.

Näin arvioivat Ruotsin Säpon johtaja Charlotte von Essen ja Supon johtaja Antti Pelttari yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.

– Vaikutusyritykset ovat olleet tähän mennessä rajallisia todennäköisesti sen takia, että Venäjä on keskittänyt voimavaransa Ukrainan sotaan, Pelttari sanoi.

Suomenkin pitää hänen mukaansa kuitenkin varautua esimerkiksi kyber- tai informaatio-operaatioihin.

Venäjällä arvioidaan olevan juuri nyt suuri tarve tiedustelutiedolle Nato-prosesseihin liittyen, minkä takia Supo varoittaa kybervakoilusta.

Myös palvelunestohyökkäysten arvioidaan jatkuvan.

Ruotsin von Essenin mukaan mahdollista keinovalikoimaa on vaikeaa ennustaa, mutta kyse voisi olla vaikutusyrityksistä mediaan, julkiseen mielipiteeseen tai päätöksentekijöihin. Venäjä voi myös pyrkiä häiritsemään kriittisiä palveluita tai toimintoja.

PST:n Hans Sverre Sjøvold, Supon Antti Pelttari ja Säpon Charlotte von Essen pitivät tiedotustilaisuuden medialle Helsingin Säätytalolla 27. huhtikuuta.
Säkerhetspolisenin eli Säpon johtaja Charlotte von Essen. Kuva: Silja Viitala / Yle

– Venäjä voi ajatella, että heillä on nyt rajattu aikaikkuna vaikuttaa Ruotsin Nato-päätökseen, von Essen sanoi.

Tähän mennessä Ruotsissa ei hänen mukaansa ole havaittu toimintaa, joka vaikuttaisi maan turvallisuuteen.

Suomen, Ruotsin ja Norjan turvallisuuspalveluiden johtajat tapasivat Suomessa osallistuessaan Suojelupoliisin ja Ulkopoliittisen instituutin seminaariin. Tilaisuudessa oli mukana myös Norjan PST:n Hans Sverre Sjøvold.

Lue myös:

Fingrid rajoittaa Venäjältä tulevan sähkön siirtokapasiteettia – varautuu ulkoisen häirinnän riskiin Nato-keskustelun aikana

Viime viikon palvelunestohyökkäykset olivat mahdollista esimakua – Suomessa on varauduttava Venäjän vaikuttamiskampanjaan, sanoo Supon päällikkö

Supo varoittaa: Venäjän vakavien kyberiskujen uhka on kasvanut – suomalaisten syytä varautua vihamieliseen vaikuttamiseen

Suosittelemme sinulle