Hyppää sisältöön

HIV-kotitestejä pidettiin arveluttavina Suomessa, mutta kelkka kääntyi – netistä tilattavia terveystestejä voitaisiin hyödyntää jopa sairauksien diagnosoinnissa

Tulevaisuudessa kotona tehtävä testi voisi korvata laboratoriokäynnin joidenkin sairauksien kohdalla. Esimerkiksi raskauden tai koronan toteamiseksi ei enää välttämättä tarvita labrakoetta.

Tätä kaikkea voit testata terveydestäsi kotona
Tätä kaikkea voit testata terveydestäsi kotona
Minna Kaipainen

Apteekkien ja verkkokauppojen myymiä terveystestejä voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän sairauksien diagnosoinnissa ja seurannassa.

Lääkkeiden turvallisuutta valvovan Fimean mukaan osalla testeistä tulos on suuntaa antava ja toisilla testeillä hyvinkin luotettava. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu näkee kotitestaamisessa mahdollisuuksia.

– Kun teknologia kehittyy, jotkut testeistä varmasti löytävät paikkansa täydentämään terveydenhuollossa tehtävää laboratoriotestausta , uskoo Karhu.

Terveystestien valikoima on laaja: itsensä voi testata esimerkiksi sukupuolitautien, keliakian tai korkean kolesterolin varalta. Myös D-vitamiinin puutoksen tai raudanpuutteen saa testatuksi kotioloissa sormenpäästä otettavalla verinäytteellä.

apteekin telineissä roikkuu kotitestejä. Myytävänä on ovulaatio-, virtsatientulehdus-, huume-, helikobakteeri- ja keliakiakotitestipakkauksia.
Apteekeissa on verkkokauppoja suppeampi valikoima. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Osa testeistä tulee jatkossakin olemaan sellaisia, joita ihmiset voivat tehdä omasta mielenkiinnostaan. Jotkut sen sijaan voivat tulevaisuudessa tukea oman sairauden seurantaa, jolloin niitä käytetään terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa. Esimerkiksi diabeetikot seuraavat verensokeriaan jo nyt kotikäyttöisillä verensokerimittareilla.

– Ehkä tulee muitakin sairauksia, joissa säännöllisin väliajoin tehtävien laboratoriokokeiden sijaan potilas pystyykin enemmän seuraamaan vointiaan ja arvojaan itse ja raportoimaan ne terveydenhuoltoon, jolloin tulosten kanssa ei jää yksin, toteaa Karhu.

Kotitestausta voitaisiin ylitarkastaja Karhun mukaan hyödyntää myös tapauksissa, joissa etäisyys laboratorioon on pitkä. Hän nostaa esimerkiksi Pohjois-Suomen, jossa välimatkat ovat pitkiä.

– Pohjois-Suomessa voi olla järkevämpää, että joissain tapauksissa hyödynnettäisiin kotitestejä, jos toinen vaihtoehto lähteä yhden laboratorionäytteen vuoksi kuuden tunnin päähän.

apteekin hyllyssä on kahden merkkisiä raskaustestejä.
Raskauden toteamisessa kotitesti on korvannut laboratoriotestin jo vuosikymmeniä sitten. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kaikkein tutuin kotitesteistä on raskaustesti, jonka voidaan sanoa muutama vuosikymmen sitten korvanneen kokonaan terveyskeskuksen laboratoriossa tehtävän testin. Samoin koronan kotitestit tulivat laajempaan käyttöön muutama kuukausi sitten, kun laboratorioissa testauskapasiteetin rajat tulivat vastaan.

Maailmalla pidempään ollutta HIV-kotitestausta ei alkuun kovin aktiivisesti haluttu edistää Suomessa. Terveydenhuolto piti tartuntaa sen verran vakavana, että se ei halunnut suositella testiä tehtäväksi kotona. Ylitarkastaja Nelli Karhu kertoo, että nykyään asenne on muuttunut.

– Testauskynnys halutaan pitää matalana. Vaakakupissa painaa enemmän se, että tavoitetaanihmisryhmiä, jotka eivät muutoin tulisi terveydenhuoltoon. Tiedän joidenkin järjestöjen esimerkiksi jakavan kotitestejä ja edistävän kotitestausta.

Kiinnostus kaikenlaiseen testamiseen kasvussa

Ihmisten kiinnostus omaan kehon hyvinvointiin on lisääntynyt. Ihmiset seuraavat vointiaan, unirytmiään ja vireyttään erilaisten mittareiden sekä älykellojen ja -sormuksien avulla. Terveystestit liittyvät osaltaan tähän kokonaisuuteen.

Myös yksityisten lääkärikeskusten tarjoamat laboratoriotestit kiinnostavat kuluttajia.

Esimerkiksi lääkärikeskus Mehiläisen omistama Puhti myy yksittäisten laboratoriokokeiden lisäksi terveystarkastuspaketteja. Testaaminen on lisääntynyt tasaisesti vuosi vuodelta.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, miten oma keho voi. Mittauksella haetaan tukea terveydestä huolehtimiseen tai elämäntaparemonttiin, kertoo Puhti-yksikön johtaja Tero Era.

Kiinnostus omaan terveyteen nousee 40 ikävuoden lähestyessä. Suurin osa Puhdin asiakkaista on 30-50 ikävuoden välillä. Naiset ovat testeistä miehiä kiinnostuneempia.

Jos arvoissa löytyy poikkeamia, asiakas ohjataan terveydenhuollon ammattilaisen puheille.

Älä tee hoitopäätöstä itse

Kotitestien Suomeen tuonnista tulee ilmoittaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle. Testien tulee olla nimenomaan maallikkokäyttöön tarkoitettuja, helppokäyttöisiä ja vaivattomasti tulkittavia. Kotitestien käyttöohjeissa tulee olla maininta, ettei hoitopäätöstä saa tehdä itse.

– Jos olisin huolissani esimerkiksi raudan saannista ja epäilisin imeytymishäiriötä, niin olisin yhteydessä lääkäriin. Kotitestauksen rajat on hyvä pitää mielessä, muistuttaa Fimean ylitarkastaja Nelli Karhu.

Jos potilas puolestaan tietää kärsivänsä aika ajoin raudan tai d-vitamiinin puutteesta, voi kotitestiä hyvin käyttää seurantaan.

– Testin perusteella voi tehdä päätöksen, kannattaako lisäravinnetta syödä edelleen, sanoo proviisori Anne Penttinen Oiva apteekista Kotkasta.

Kotitestit ovat kelvollinen väline ohjaamaan itsehoitoa oikeaan suuntaan. Epämääräisistä oireista ei kuitenkaan tule kärsiä liian pitkään, vaan hakeutua asianmukaiseen hoitoon.

Voit osallistua keskusteluun 29.4. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle