Hyppää sisältöön

Helsinkiin halutaan uusi yökaupunginosa – sinne voisi tulla yökerhoja ja keikkoja, joita saisi järjestää muita vapaammin

Uudessa yökaupunginosassa tai -kortteleissa keikkapaikat ja yökerhot voisivat toimia vapaammin. Esimerkiksi rajoitukset melulle voisivat olla tavallisista kaupungin säännöksistä poikkeavat.

Yleisöä rock-konsertissa.
Yleisöä rock-konsertissa. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinkiin ehdotetaan uuden yökaupunginosan tai -kortteleiden perustamista.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin asiantuntijoiden laatiman sävyltään myönteisen vastauksen vihreiden valtuustoryhmän tekemään aloitteeseen sellaisenaan keskiviikkoiltana. Jo aiemmin kaupunginhallitus kertoi suhtautuvansa ideaan myönteisesti.

Kehityspäällikkö Minna Maarttola Helsingin elinkeino-osastolta sanoo, että tätä voidaan pitää signaalina sille, että hankkeeseen suhtaudutaan hyvinkin myönteisesti.

Maarttola kuitenkin muistuttaa, että tämä ei vielä riitä käynnistämään konkreettisia toimia yökaupunginosan saamiseksi kaupunkiin. Jos asian halutaan etenevän konkreettisesti hanketasolle, se edellyttää muun muassa vastuutahon nimeämistä ja budjetin laadintaa.

Kaupunginhallitus ilmoitti siis suhtautuvansa hankkeeseen lähtökohtaisesti myönteisesti, mutta ei ole nimennyt, kuka tai ketkä kaupungin taholta mahdollista yökaupunginosaa tai -kortteleita alkaisivat edistää. Suhtautuminen ideaan on kuitenkin selkeästi myönteinen, koska kaupunginhallituksessa tehty ehdotus kielteisestä kannanotosta ei saanut kannatusta.

Kaupunginhallituksessa aloitetta kritisoi perussuomalaisten Jussi Halla-aho. Kaupunginhallitus esitti aloitetta valtuustolle sellaisenaan.

"Keikkapaikkojen elintila näyttäisi muutoin joutuvan aiempaa ahtaammalle"

Helsingin elinkeinoasioista vastaava kehittämispäällikkö Minna Maarttola sanoo, että tämänkaltaisissa hankkeissa laaja yhteistyö alan toimijoiden kanssa on avainasemassa.

Vihreiden kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Mari Holopainen pitää yökaupunginosan edistämistä tärkeänä.

– Tapahtumajärjestäjien ja keikkapaikkojen elintila näyttäisi nyt muutoin joutuvan aiempaa ahtaammalle kaupungissa, hän sanoo.

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluihin on saattanut tulla jopa satoja valituksia konserttien metelistä vuosittain. Tapahtumien päättymisaikoja onkin linjattu Helsingissä aika ajoin tiukemmin.

Painetta tapahtumateollisuuden ja ravintola-alan ahdingon helpottamiseksi tuovat myös takana olevat vaikeat koronavuodet.

– On koettu varsin kovia kolhuja, Holopainen summaa.

Minne yökaupunginosa tulisi?

Rajoitukset esimerkiksi melulle voisivat olla yökortteleissa tavanomaisia kaupungin säännöksiä vapaampia.

Holopaisen mielestä yökaupunginosa voisi sijoittua esimerkiksi Vallilan teollisuusalueelle. Myös Konalan teollisuusalueella on ollut tyhjää tilaa, mutta sen katsotaan olevan kaukana keskustasta.

– Yökaupunginosaan tulisi olla hyvät julkiset liikenneyhteydet myös iltaisin ja öisin, Holopainen sanoo.

Hänen mielestään yökaupunginosan tai -kortteleiden mahdollisuuksia olisi kartoitettava myös ydinkeskustassa.

Kaupungin aloitteesta antaman vastauksen mukaan ydinkeskustasta ei löydy tyhjää, kuten julkisuudessa on väitetty.

Maarttolan tavoin Holopainen korostaa tiivistä vuoropuhelua alan toimijoiden kanssa, koska kaupunki ei voi vaikuttaa toimintojen sijoittumiseen yksityisten omistamissa kiinteistöissä.

– Kaupunki voi kuitenkin luoda puitteita toiminnalle, Holopainen korostaa.

Kehityspäällikkö Minna Maarttola toteaa, että kaupungin rooli riippuu osin siitä, mitä kaikkia toimintoja yökaupunginosaan haluttaisiin sijoittuvan.

– Jos siellä ajatellaan olevan myös julkisia palveluja kaupunkilaisille, niin luonnollisesti kaupungin rooli olisi huomattavasti suurempi.

Usein yökortteli tai -kaupunginosa mielletään kulttuurin, tapahtumien ja viihteen keskittymänä, mutta kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että yöllisiä toimintoja voisi mahdolllisesti löytyä enemmänkin.

Holopaisen mielestä mahdolliset tarvittavat muutokset lupa- ja kaava-asioihin pitäisi selvittää ja polkaista käyntiin mahdollisimman pian.

– Vastuutahon osoittaminen eli niiden henkilöiden nimeäminen, ketkä kaupungin taholta alkavat hanketta edistää, olisi ensimmäisiä tarvittavia seuraavia askeleita.

Lue myös:

Helsinkiin puuhataan yöelämään keskittyvää aluetta

Suosittelemme sinulle