Siviili- ja sotilasuhkien erottaminen on entistä vaikeampaa, arvioi kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta. Hänen mielestään kannattaisi pohtia, tuleeko Suomessa olla erilliset siviili- ja sotilastiedustelut.
– Jos VR:n järjestelmä hakkeroidaan niin, että järjestelmät eivät toimi eivätkä junat liiku esimerkiksi liikekannallepanon aikana, onko kyseessä siviilitoiminnasta vai sotilasuhkasta tai molemmista, Limnéll pohtii.
A-studiossa keskiviikkona vieraillut Limnéll ehdottaa, että kahden erillisen tiedustelutoimijan sijaan olisi yksi yhtenäinen toimija. Operatiivisella ja taktisella tasolla voisi olla siviili- ja sotilaselementtejä.
Sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape muistuttaa, että Suomessa siviili- ja sotilastiedustelijoilla on jo nyt erittäin hyvää yhteistyötä. Knapen mukaan eri osapuolet ovat nykymalliin tyytyväisiä.
– Nykyaikainen tiedustelulaki sekä sisä- ja puolustusministeriöiden strategisella tasolla tapahtuva ohjaus auttavat tiedonhankintaa. Myös raportointi eduskunnan suuntaan tapahtuu yhtä jalkaa, Knape sanoo.
Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoo, että vuonna 2019 voimaan astuneen tiedustelulain valmisteluvaiheessa oli selvää, että turvallisuus on kokonaisuus.
– Yksi tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtävä on tiedustelutoiminnan painopisteiden arviointi. Mielestäni tiedustelun kokonaisuus on oikein asetettu ja osa-alueet on riittävän tarkasti myös lakiin kirjoitettu. Siviilipuolen viranomaisilla on omat toimivaltuutensa, ja sotilailla omansa. Yhteistyö on katettu näiden välillä riittävällä tavalla, Kari arvioi.
Suomi ja Ruotsi varautuvat Venäjän vaikutusyrityksiin ja kasvavaan tiedustelutoimintaan Nato-ratkaisun aikana. Maiden turvallisuuspalveluiden mukaan Venäjä ei ole ainakaan tähän mennessä kohdistanut poikkeuksellisia vaikuttamisyrityksiä.
Suomen, Ruotsin ja Norjan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden päälliköt tapasivat keskiviikkona Suomessa Suojelupoliisin ja Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa.
Katso koko keskiviikon A-studio Yle Areenasta.
Lue lisää: