Hyppää sisältöön

Peli-Karhuille jo neljäs peräkkäinen koripallon Suomen mestaruus! Lotta Vehka-aho, 21, pussitti ennätyspisteensä ratkaisevassa finaalissa: "Ei ole oikein sanoja"

Peli-Karhut johti ratkaisevaa finaalia Kouvolassa jo 19 pisteellä, mutta Kouvottaret kiri parhaimmillaan viiden pisteen päähän. Peli-Karhut vei kuitenkin mestaruuden Naomi Davenportin ja Lotta Vehka-ahon johdolla.

Peli-Karhut juhlii neljättä peräkkäistä Suomen mestaruutta
Peli-Karhut juhlii neljättä peräkkäistä Suomen mestaruutta
Veli-Matti Markkanen,
Roope Visuri

Kotkalainen Peli-Karhut on voittanut koripallon naisten Suomen mestaruuden jo neljännen kerran peräkkäin. Peli-Karhut voitti neljännessä finaalissa vieraskentällä kouvolalaisen Kouvottaret pistein 88–82. Mestaruus meni Peli-Karhuille voitoin 3–1.

Peli-Karhut otti ratkaisevan finaalin komentoonsa heti alussa. Pelipäällä oli etenkin Lotta Vehka-aho, joka pussitti jo avausneljänneksellä yhdeksän pistettä.

Puoliajalle mentiin Peli-Karhujen 16 pisteen johdossa lukemin 55–39. Parhaimmillaan Peli-Karhut johti ottelua jo 19 pisteellä, kunnes Kouvottaret aloitti kotisalissaan kirin.

Kouvottaret kävi parhaimmillaan useampaan otteeseen viiden pisteen päässä.

Peli-Karhujen amerikkalaisvahvistuksista Naomi Davenport sekä suomalaisista Roosa Lehtoranta ja Vehka-aho pystyivät onnistumisillaan pitämään eron turvallisena.

Davenport pussitti ottelussa 23 pistettä ja otti 11 levypalloa. Vehka-aho puolestaan teki ennätyspisteensä Korisliigassa, kun saldo oli 22 pistettä. Aiempi ennätys oli ollut 18 pistettä. 21-vuotias Vehka-aho palasi täksi kaudeksi Korisliigaan sen jälkeen, kun pelit Yhdysvaltojen yliopistosarjassa päättyivät äkkinäisesti.

– Tuntuu sanoinkuvaamattoman hyvältä. Ei ole oikein sanoja, vimpeliläiskasvatti Vehka-aho hehkutti Yle Urheilulle ensimmäisen Suomen mestaruutensa jälkeen.

 Kouvottarien Roosa Frimodig puolustaa ja PeKan Lotta Vehka-Aho kuljettaa palloa naisten Korisliigan neljännessä finaalipelissä Kouvottaret vs Pelikarhut (PeKa)
Lotta Vehka-aho (oikealla) pussitti ennätyspisteensä Korisliigassa ratkaisevassa finaalisssa. Saldoksi tuli 22 pistettä. Kuva: Lehtikuva

Vehka-ahon mukaan joukkueessa on runsaasti kokemusta. Peli-Karhut pystyy myös hänen mukaansa hyvin kierrättämään kokoonpanoaan.

– Nyt mennään Kotkaan ja saunotaan, Vehka-aho totesi.

Kouvottarien syömähampaat olivat amerikkalaisvahvistukset Sarah Toeaina (22 pistettä) ja Rashida Timbilla (20 pistettä).

Avausfinaalissa ja Kouvottarien ainoaksi voitoksi jääneessä finaalissa Toeaina tykitti peräti 35 pistettä, mutta nyt Peli-Karhut pystyi pitämään havaijilaisen maltillisissa lukemissa. Toeainan pelitilanneheitot osuivat vain 26-prosenttisesti (5/19).

Kouvottarille SM-hopeamitalit olivat kuitenkin historialliset, koska joukkue pelasi ensimmäistä kertaa SM-finaaleissa. SM-mitalit olivat myös ylipäätänsä historian ensimmäiset Kouvottarille.

Peli-Karhujen päävalmentajana toimi tällä kaudella Mika Hartonen.Hän otti päävalmentajan tehtävät vastaan tälle kaudelle, kun Roope Mäkelä siirtyi miesten Korisliigaan KTP-Basketin päävalmentajaksi.

Hartonen oli viime kaudella Peli-Karhujen apuvalmentaja. Sitä ennen hän oli Kouvottarien valmentaja vuosina 2016–2020, kun Kouvottaret otti ensimmäisiä askeleitaan kohti huippua pääsarjatasolla.

– Matsin alku oli meiltä hyvä. Pystyimme laajalla materiaalilla pelaamaan kolme jaksoa. Neljännellä vähän supistettiin, Hartonen kuvailee kauden viimeistä ottelua.

Peli-Karhut nosti pokaalin ilmaan.
Peli-Karhut pääsi juhlimaan Kouvolassa Kotkasta tulleen fanijoukon kanssa. Kuva: Lehtikuva

Hartosen mukaan finaalisarjan avainasia nähtiin puolustuspäässä.

– Pystyimme puolustamaan pari matsia todella hyvin. Meillä oli yksi ohipeli. Se oli se ensimmäinen finaali. Sitten pystyimme olemaan omassa pelikonseptissamme, Hartonen kuvailee.

– En edes muista, koska olemme harjoitelleet viimeksi. On ollut videoiden katsomista, jalkapallon pelaamista ja heittämistä. Sitä on ollut viimeinen kuukausi ja pudotuspeliaika, Hartonen heitti.

Hartoselle kausi on ollut hänen omien sanojensa mukaan todella haasteellinen. Ensi kaudella Peli-Karhuissa valmennusvastuun ottaa (siirryt toiseen palveluun) Lappeenrannan Catzin aikanaan viiteen mestaruuteen johdattanut Mika Haakana.

– Mestaruus on itselleni todella arvokas. En tiedä ensi kaudesta. Voi olla, että minun valmennukseni olivat tässä, Hartonen toteaa.

Lue lisää:

Sota jakoi Inga Orekhovan kodin kahtia – Kotkassa koripallomestaruutta jahtaava pelaaja kertoo ukrainalais-venäläisen perheensä tilanteesta

Kouvolassa tehtiin suomalaisesta trendistä poikkeava ratkaisu ja Kouvottaret on heti finaalissa – koripallolegenda avaa menestyksen taustat

Lukiolaisjoukkue laittoi mestarisuosikin tiukoille koripallon SM-välierissä – valmentaja kertoo, miksi yllättävä menestys on mahdollista

Yhdysvaltoihin muuttanut Lotta Vehka-aho, 20, huomasi, kuinka nopeasti elämä voi muuttua – hän palasi Suomeen ja alkoi miettiä arvojaan uudella tavalla

2 800 asukkaan Vimpelissä pesäpallo ja koripallo lyövät kättä yhteen ainutlaatuisesti – lukiostakin löytyy palloilulinja

Suosittelemme sinulle