Hyppää sisältöön

Vaasan ruotsalaisessa seurakunnassa aletaan pian vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja – kirkkoherra Mikael Forslund: "Heillä on paikka seurakunnassa"

Vaasan ruotsalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto teki päätöksen keskiviikkona äänestyksen jälkeen. Kesähäille on vielä aikoja varattavissa.

Samkönade par och Åbo domkyrka.
Vaasan ruotsalainen seurakunta avaa ovensa samaa sukupuolta olevien vihkimisille. Seurakuntaneuvosto päätti asiasta äänestyksen jälkeen keskiviikkona. (Kuvituskuva) Kuva: YLE/Linus Hoffman
Merja Siirilä,
Hanne Leiwo
Avaa Yle-sovelluksessa

Samaa sukupuolta olevat parit voivat pian mennä naimisiin Vaasan ruotsalaisessa seurakunnassa.

Vaasan ruotsalaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti keskiviikkoiltana avata kirkot ja muut seurakunnan tilat samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen siunaamiselle.

Kirkkoherra Mikael Forslundin mukaan päätöstä edelsi pitkä keskustelu, eivätkä kaikki jäsenet olleet asiasta samaa mieltä.

– Keskustelua käytiin rakentavassa hengessä. Sen aikana tehtiin kuitenkin vastaehdotus, jossa esitettiin, että odottaisimme kirkolliskokouksen lopullista päätöstä [asiassa], Forslund kertoo Svenska Ylelle.

Äänestyksessä vastaehdotus kaatui äänin 12 – 3.

Kaikille tilaa

Vaasan ruotsalainen seurakunta kuuluu Porvoon hiippakuntaan. Seurakunta on ensimmäinen Pohjanmaalla, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen tiloissaan.

Osa Porvoon hiippakuntaan kuuluvista seurakunnista on tehnyt samanlaisen päätöksen kuin mitä Vaasassa tehtiin.

– Kirkon sisällä ja eri hiippakunnissa on erilaisia linjauksia. Piispa Bo-Göran Åstrand on sanonut, että hän ei anna varoituksia papeille, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia pareja, Forslund sanoo.

Mitä päätös merkitsee Vaasan ruotsalaiselle seurakunnalle?

– Päätös tehtiin, jotta seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voisivat kokea, että heillä on paikka seurakunnassa ja että se on olemassa myös heitä varten, Mikael Forslund snaoo.

Forslund kertoo kuulleensa, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä on muuttanut pois Pohjanmaalta, koska he eivät ole kokeneet voivansa elää sellaisina kuin ovat.

– Toivoisin, että ei näin olisi, vaan että täälläkin kaikki voisivat elää ja olla osa seurakuntaa, Forslund sanoo.

Forslundin mukaan samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät vielä ole ottaneet häneen suoraan yhteyttä. Seurakuntapastori Anders Lundström on enemmän työskennellyt asian parissa.

Pelkäätkö, että osa seurakuntalaisista ei tunne oloaan kotoisaksi tämän päätöksen jälkeen?

– Sellainen riski saattaa olla olemassa. Toivon kuitenkin, että voimme kaikki kokoontua samaan kirkkoon ja samaan seurakuntaan, ja että kaikille on tilaa ja kunnioitusta, Forslund sanoo.

Naispapit ja samaa sukupuolta olevien avioliitto ovat Forslundin mukaan edelleen kaksi suurinta seurakuntia jakavaa asiaa.

Vaasan ruotsalainen seurakunta on jo aiemmin profiloitunut mm. sateenkaarimessujen järjestäjänä. Messu järjestetään myös tänä kesänä Vaasa Pride -tapahtuman aikaan. Siksi Forslund kertoo, että tämä päätös ei kovasti yllättänyt häntä.

Aikoja varattavana

Samaa sukupuolta olevat pariskunnat voivat jo lähiaikoina yhteydessä seurakuntaan häiden varaamiseksi. Ennen vihkimistä on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta, joka suoritetaan kaikissa avioliitoissa.

– Kirkoissamme on vielä vapaita aikoja ennen kesää. Nyt on huhtikuun loppu, joten mahdollisuuksia (kesähäille) on, Forslund kertoo.

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin toimittaja Mikaela Lövin artikkelista: Kyrkoherde: "Ett beslut som fattades av omsorg" - samkönade par får gifta sig i kyrkan i Vasa

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 29. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Sateenkaariparit pääsevät jo ruotsiksi vihille Suomen kansallispyhäkössä, ehkä pian suomeksikin – Turun seudun seurakunnat avaamassa oviaan

Artikkelia muutettu 28.4. klo 13.38: otsikon "seurakunnan kirkoissa voidaan vihkiä" muutettu muotoon "seurakunnassa aletaan vihkiä", sama muutos artkkelin alun leipätekstissä.

Suosittelemme