Hyppää sisältöön

Nokia ylitti odotukset yli 580 miljoonan euron liikevoitollaan, Stora Enso teki tulosloikan ja Nordea kohensi tulostaan – Yle seurasi tulospäivää

Useat suomalaisyhtiöt ovat julkaisseet torstaina ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa. Koostimme päivän tulossaldoa tähän artikkeliin.

Nokian Campus aluetta Espoossa.
Nokia julkaisi tuloksensa torstaiaamulla ennen pörssin avautumista. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT,
Markku Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle seuraa tässä jutussa suomalaisyhtiöiden tulospäivää. Tuloksensa vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä ovat julkaisseet tänään muun muassa Nokia, Nordea, Stora Enso ja Wärtsilä.

Metsä Groupin alkuvuoden tulos nousi reippaasti

Metsäyhtiö Metsä Groupin tammi-maaliskuun vertailukelpoinen liiketulos nousi 244 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 174 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 1,6 miljardiin euroon viime vuoden 1,4 miljardista eurosta.

Pääjohtaja Ilkka Hämälän mukaan Metsä Groupin ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli maailmanpoliittisesta tilanteesta ja edelleen jatkuvasta koronapandemiasta huolimatta erittäin hyvä. Keskeisiä elementtejä tuloksenteossa olivat Hämälän mukaan edelleen vahvistunut kartonkimarkkina ja loppuvuonna 2021 alkaneen sellun hinnan nousutrendin jatkuminen.

Metsä Group arvioi, että sen vertailukelpoinen liiketulos on huhti-kesäkuussa parempi kuin nyt raportoidussa tammi-maaliskuussa.

Postin tulos notkahti viime vuodesta

Postin oikaistu liiketulos tammi-maaliskuussa heikkeni 6,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 14,8 miljoonasta. Liikevaihto kasvoi 1,8 prosenttia vastaavassa ajassa.

Vaikea liiketoimintaympäristö vaikutti Postin toimintaan alkuvuonna. Sota Ukrainassa on nostanut energian hintoja ja kiihdyttänyt inflaatiota entisestään, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Wärtsilä kasvatti tulosta ja liikevaihtoa selvästi

Konepajayhtiö Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos kasvoi tammi-maaliskuussa 61 prosenttia 65 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajan 41 miljoonasta. Liikevaihto kasvoi vastaavassa ajassa 30 prosenttia reiluun 1,2 miljardiin euroon.

Liiketulosta rasitti alkuvuonna 200 miljoonan alaskirjaus, joka oli seurausta siitä, että Wärtsilä on päättänyt supistaa edelleen Venäjän-toimintojaan.

Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevallin mukaan Venäjän hyökkäyksestä seurannut energiamarkkinoiden myllerrys on lisännyt muun muassa tarpeita sähköjärjestelmien joustavuuden suhteen, jotta uusiutuvaa energiaa voitaisiin hyödyntää aiempaa enemmän.

– Euroopan energiamurroksen eteneminen voi jopa kiihtyä, kun maanosamme pyrkii vähentämään riippuvuutta venäläisestä öljystä ja kaasusta, Agnevall sanoo yhtiön tiedotteessa.

SRV:n tulos pysyi viime vuoden lukemissa

Rakennusyhtiö SRV:n operatiivinen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 4,9 miljoonaan euroon viime vuoden vastaavan ajankohdan 4,8 miljoonasta. Liikevaihto nousi vastaavassa ajassa 1,9 prosenttia vajaaseen 191 miljoonaan euroon.

Yhtiö on tehnyt Venäjällä sijaitsevien omaisuuseriensä ja Fennovoima-omistuksensa arvoihin merkittävät alaskirjaukset markkinatilanteesta ja ruplan arvon heikkenemisestä johtuen. Tämä rasitti konsernin liikevoittoa selvästi.

Stora Ensolta selvä tulosparannus

Metsäyhtiö Stora Enson liikevaihto kasvoi alkuvuonna 23 prosenttia ja oli lähes 2,8 miljardia euroa. Yhtiön operatiivinen liiketulos kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 53 prosenttia kohoten 503 miljoonaan euroon.

Yhtiön mukaan hyvää tulosta alkuvuonna tukivat tuotteiden kova kysyntä ja korkeat hinnat. Stora Enson toimitusjohtajan Annica Breskyn mukaan yhtiön kannattavuus oli alkuvuonna ennätyksellisellä tasolla

Yleinen makrotalousympäristö ja koronapandemia aiheuttavat Stora Enson mukaan edelleen epävarmuutta ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt riskejä kaikkialla maailmassa.

Yhtiö arvioi kuitenkin, että sen tämän vuoden operatiivinen liiketulos on suunnilleen samalla tasolla kuin viime vuoden operatiivinen liiketulos eli noin 1,5 miljardissa eurossa.

Nokia kertoi vahvasta ja kannattavasta alkuvuodesta

Verkkolaitevalmistaja Nokian vertailukelpoinen liikevoittoprosentti kasvoi kuudella prosentilla ja liikevoittoa kertyi yhteensä 583 miljoonaa euroa. Kauppalehden mukaan analyytikot odottivat Nokialta 505 miljoonan euron oikaistua liikevoittoa.

Yhtiön liikevaihto ilman valuuttakurssin muutoksia kasvoi prosentilla noin 5,3 miljardiin euroon.

Nokian liikevoittoprosentti oli noin 11, eli kannattavuus säilyi samassa tasolla kuin viime vuonna. Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan vuoden ensimmäinen neljännes oli hyvä sekä liikevaihdon että kannattavuuden osalta.

– Kysyntä on säilynyt voimakkaana ja toimitusrajoitteista sekä kustannusinflaatiosta huolimatta uskomme, että voimme saavuttaa vuoden 2022 taloudelliset näkymämme ja pitkän aikavälin tavoitteemme, Lundmark toteaa Nokian tiedotteessa.

Lundmarkin mukaan vuoden ensimmäistä neljännestä varjosti Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Hyökkäyksen vuoksi Nokia on vetäytymässä pois Venäjän markkinoilta. Ukrainassa Nokia pyrkii ylläpitämään asiakkaidensa verkkoja sodasta huolimatta.

Nordean tulos koheni tuottojen ja luotonannon vetämänä

Nordean lippu liehuu tuulessa.
Nordea kertoo jatkavansa omien osakkeiden takaisinostoja vahvan pääoma-asemansa turvin. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Nordean liikevoitto kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä kuudella prosentilla verrattuna samaan ajanjaksoon vuotta aiemmin. Yhtiön liikevoitto oli yhteensä 1 114 miljoonaa euroa. Nordean mukaan sen tulos parani luottotappioiden määrän pienenemisen myötä.

Yhtiö kertoo jatkavansa noin miljardin euron suuruista omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmaa ja neuvottelevansa Euroopan keskuspankin kanssa uusista omien osakkeiden takaisinostoista, jotka alkaisivat vuoden 2022 jälkipuoliskolla.

Nordea pitää ohjeistuksensa ennallaan, mutta huomauttaa makrotalouden kehitykseen liittyvistä epävarmuuksista.

Lue myös aiempia tulosuutisia:

Yle seuraa tulospäivää: Facebookin emoyhtiö Meta petrasi | Koneen liikevoitto laski, mutta tilaukset kasvoivat | Finnair aloittaa säästöohjelman (27.4.)

Suosittelemme sinulle