Hyppää sisältöön

Kesärenkaita ei ajeta enää loppuun, vaan uudet vaihdetaan alle reilusti ennen sakkorajaa – yli 80 prosentilla on hyväkuntoiset renkaat

Ylen kyselyn perusteella autoilun turvallisuus näyttää olevan tärkeää yhä useammalle ihmiselle. Vanhat ja kuluneet renkaat vaihdetaan uusiin aiempaa varhaisemmassa vaiheessa.

Yrittäjä Marko Rantanen mittaa renkaan urasyvyyttä.
Toimitusjohtaja Marko Rantanen näyttää miten 2 euron kolikolla voi tarkastaa, onko renkaan kulutuspintaa jäljellä yli vai alle 4 milliä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomalaiset ajavat aiempaa parempikuntoisilla kesärenkailla. Tämän kertoo soittokierros rengashotelleja ylläpitäviin rengasliikkeisiin.

Ylen Varsinais-Suomen ja Satakunnan rengashotelleista keräämien tietojen mukaan yli 80 prosenttia autoilijoista ajaa hyväkuntoisilla renkailla, eli renkailla, joiden urasyvyys on yli 4 millimetriä.

Vianor Turku Satakunnantien rengashotellissa on noin 2 000 auton renkaat, ja kaikki renkaat mitaan tarkasti säilytykseen tuotaessa.

– Kesärenkaiden keskimääräinen urasyvyys meillä on 5,5 millimetriä, sanoo Vianorin liiketoiminta-alueen päällikkö Magnus Påhlsson.

Renkaat aiempaa parempikuntoisia

Lounaissuomalaisten rengasliikkeiden tietojen perusteella renkailla, joiden urasyvyys on alle 4 millimetriä, ajaisi tällä hetkellä alle 20 prosenttia autoilijoista.

Påhlsson sanoo, että renkaiden kunto on parantunut selvästi viime vuosina. Kollega Porista on samaa mieltä.

– Kuluttajien tietoisuus rengasturvallisuudesta on parantunut. Ihmiset huolehtivat renkaidensa kunnosta tänä päivänä paremmin kuin aiemmin, sanoo Lujakumi Porin myyntipäällikkö Mika Karlsson.

Lujakumin myyntipäällikkö Mika Karlsson
Mika Karlsson sanoo, että rengasliikkeet eivät laita sakkorenkaita autoihin. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Kesärenkaiden urasyvyys pitää tieliikennelain mukaan olla 1,6 millimetriä. Autorengasliitto ja Liikenneturva kuitenkin suosittelevat kesärenkaisiin 4 millin urasyvyyttä, jolloin renkaiden sadekeliominaisuudet ovat vielä hyvällä tasolla.

– Mikään ei estä käyttämästä 1,6 millin urasyvyistä rengasta, mutta missään nimessä sitä lain rajaa ei pidä tavoitella. Keskeistä on, kun rengas alkaa lähenemään 4 millin rajaa, niin jo silloin aletaan miettiä renkaanvaihtoa, sanoo Liikenneturvan Turun yhteyspäällikkö Elias Ruutti.

Renkaita ei ajeta enää loppuun

Liikenneturvan, Autorengasliiton ja poliisin jo vuodesta 1997 lähtien tekemien rengasratsioiden yhteydessä järjestetyt tiedotuskampajat rengasturvallisuudesta ovat purreet ihmisiin, uskoo Liikenneturvan Elias Ruutti.

– Aiemmin renkaat saatettiin ajaa loppuun, mutta ei enää. Se ajatustapa on aika pitkälle väistynyt, komppaa Rengas Turun toimitusjohtaja Marko Rantanen.

Samaa mieltä on Vianor Turku Satakunnantien Magnus Påhlsson.

– Autoilun turvallisuus on ihmisten mielessä enemmän kuin aiemmin. Ei renkaita enää ajeta loppuun, vaan vaihdetaan aiemmin uudet renkaat alle.

Katso Ylen aamu: Kesärenkaiden huono kunto voi yllättää

Ylikonstaapeli Juha Seppälä Lounais-Suomen poliisista sekä Rengas Turun toimitusjohtaja Marko Rantanen kertovat huonokuntoisten kesärenkaiden vaaroista. Toimittajana Minna Rosvall.
Renkaita varastoituna rengashotelliin.
Rengas Turku säilyttää yli 10 000 auton renkaat rengashotellissaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Viimeisin Autorengasliiton kesärengastutkimus tehtiin vuonna 2018. Myös sen perusteella autoilijat pitävät renkaistaan aiempaa parempaa huolta.

Huonokuntoisilla renkailla, joiden urasyvyys on alle 2 milliä, ajoi kymmenen prosenttia autoilijoista. Parikymmentä vuotta sitten heidän osuutensa tiellä liikkujista oli neljännes.

Puhtaasti sakkorenkailla ajavien osuus oli vuoden 2018 selvityksessä vain 2,4 prosenttia autoilijoista. Ja määrä on ilmeisesti tippunut edelleen.

Turun Nettorenkaan yrittäjä Ville Keipi sanoo, että todella huonokuntoisia, eli alle 1,6 millin sakkorenkaita tuodaan säilytykseen todella vähän.

– Niitä on häviävän pieni määrä, alle pari prosenttia.

Ylikonstaapeli Juha Seppälä Lounais-Suomen poliisista katsoo autoilijan renkaita.
Ylikonstaapeli Juha Seppälä Lounais-Suomen poliisista valvoi perjantaiaamun liikennettä Maskussa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sakkorenkaita ei vaihdeta alle

Niin Ville Keipi kuin muutkin rengashotelleja pyörittävät yritykset sanovat, että sakkorenkaita otetaan säilytykseen lähinnä vanteiden vuoksi. Niihin on tarkoitus laittaa uudet renkaat seuraavan renkaanvaihdon yhteydessä.

Yritykset vakuuttavat, että sakkorenkaita ei autoihin takaisin laiteta.

– Ei niitä voida laittaa, koska vastuu on myös meillä. Kyllä ne jää laittamatta, sanoo Ville Keipi.

Myös Lujakumi Porin myyntipäällikkö Mika Karlsson sanoo, että rengashotelleissa pidetään tarkasti kiinni 1,6 millin urasyyvyydestä.

– Jos renkaat eivät lain kirjainta täytä, kyllä me jätämme ne vaihtamatta. Se olisi väärin, jos laittaisimme sakkorenkaat alle.

Asentaja Kevin Kaijasaari irroittaa auton rengasta pulttipyssyllä.
Porin Lujakumissa työskentelevällä Kevin Kaijasaarella on pitänyt tänä keväänä kiirettä, kun kesärenkaita on vaihdettu alle. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Monien rengashotellien palveluun kuuluu, että säilytykseen tulevat renkaat pestään, niiden urasyvyys mitataan, ja niistä tehdään kuntoraportti.

– Jos renkaat ovat alle 4 millin, ruvetaan soittelemaan asiakkaalle, ja tarjotaan uutta renkasta tilalle, kertoo Lujakumi Turun myyntipäällikkö Henripekka Mäenpää.

Mäenpään mukaan yli 60 prosenttia asiakkaista ostaa suosituksen perusteella uudet renkaat.

– Emme me tarjoa uutta rengasta pelkästään rahankiilto silmissä, vaan kyllä siinä on turvallisuus tärkeintä, Lujakumin Mika Karlsson sanoo.

Turvallisuusvalistus on purrut ihmisiin

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti uskoo, että kuluttajakäyttäytymiseen on vaikuttanut uusi tieliikennelaki, rengasratsiat sekä se, että renkaiden turvallisuudesta on puhuttu viime vuosina paljon.

– Uskon, että kun asiaa on pidetty esillä, se on vaikuttanut. Kyllähän parempikuntoinen rengas pitää paremmin ääritilanteissa, ja esimerkiksi vesiliirron riski on pienempi.

Renkaiden urasyvyyden voi testata kahden euron kolikolla.
2 euron kolikossa oleva reunus on 4 millin paksuinen. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Jos renkaat ovatkin nykyään parempikuntoisia kuin ennen, ovat ne myös halvempia. Useampi rengasliike sanoo, että ihmiset ovat ostaneet viime vuosina luokkaa halvempia renkaita.

Turun Nettorengas, niin kuin moni muukin liike, jaottelee renkaat kolmeen luokkaan: budjettirenkaisiin, keskihintaisiin ja premium-renkaisiin.

– Muutos halvempiin renkaisiin siirtymisessä on tapahtunut parin vuoden aikana, sanoo Nettorenkaan yrittäjä Ville Keipi.

Turun Lujakumin myyntipäällikkö Henripekka Mäenpää sanoo, että nimenomaan premium-renkaista on siirrytty keskihintaisiin.

– Perusrengaskoossa säästöä tulee sadan euron verran rengassarjassa.

Ville Keipi uskoo, että syy halvempiin renkaisiin siirtymiseen ei ole muutos turvallisuusajattelussa, vaan talous painaa vaakakupissa.

– Kun autoilun kulut ovat koko ajan kasvaneet, niin jostain pitää tinkiä.

Bensan hinta on huidellut jo pitkään reilusti päälle kahden euron litrahinnoissa ja renkaidenkin hinnat nousevat vuoden aikana. Hupiajelijoille tämä tarkoittaa entistä kalliimpaa harrastusta. Harrasteautoilija Ola Toivola, 29, on jo joutunut tinkimään ajelusta ja kavereiden näkemisestä. Liikenneturvan Elias Ruutti antaa vinkkejä, kuinka hupiautoilla huokeammin. Toimittajina Niilo Helminen ja Marjukka Mattila

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 30.4.2022 kello 23.

Lue lisää:

Autonrenkaista reilusti yli puolet on tuotu Venäjältä – ei tuoda enää: Varastot tyhjentyvät kesällä, hinnat nousevat jo nyt

Kesärenkaisiin siirrytään jo ympäri Suomen – kaupoilla varaudutaan sotahintoihin: kulutustiedot kiinnostaa ja talvirenkaita ostetaan jo nyt

Laadukkailta näyttävät autonrenkaat voivat olla hengenvaaralliset – renkaiden ikää ei valvo kukaan

Suosittelemme