Hyppää sisältöön

Kuvanveistäjä Essi Korvan ”Markiisi de Palsa” syntyi rikkoutuneista viinipulloista – teos kunnioittaa taiteilija Kalervo Palsan uraa ja elämää

Edesmenneen kittiläläisen taiteilija Kalervo Palsan syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 75 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi kuusi taiteilijaa luo taideteosten sarjan, jonka teokset ovat esillä eri puolilla Kittilää vuoden loppuun saakka.

Essi Korvan viinipullon palasista tehty muotokuva Kalervo Palsasta.
Alkoholilla oli tunnettu rooli Kalervo Palsan elämässä. Essi Korva kokee, että alkoholi toimi Palsalle myös suojakilpenä joten veistoksen hahmokin on ikään kuin suojattu pulloilla. Kuva: Essi Korva
Risto Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kauko Sorjosen säätiön ylläpitämä Palsa-museo ja Kittilän kunnan kulttuuritoimi tuottavat taiteilija Kalervo Palsan juhlavuoden kunniaksi nykytaideteosten sarjan yhteistyössä kuuden taiteilijan kanssa. Edesmenneen taiteilijan syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 75 vuotta.

Mukana on muun muassa kolarilainen kuvanveistäjä Essi Korva, jonka ”Markiisi de Palsa” -veistos julkistettiin torstaina Kittilän työväentalolla.

– Halusin tehdä kunnianosoituksen Palsan uralle, taiteelle ja hänelle henkilönä. Tämä muotokuva ei ole perinteisessä mielessä muotokuva eli siinä ei ole selkeitä piirteitä, kuten silmiä ja suuta. Teos on enemmänkin taiteen, henkilön ja sen ympärillä pyörivän legendan muotokuva, kertoo Korva.

Korvan teos on rakennettu rikkoutuneista viinipulloista.

– Varsinkin jos ei tunne Palsan taidetta syvällisemmin, usein hänen historiansa jää alkoholin ja sen legendan taakse. Tämä teos kuvastaa kaikenlaisia alkoholin tuomia iloja, mutta myös sitä, kuinka se voi hajottaa ihmistä. Vaikka Palsan taide oli paljon muutakin, myös hän itse kuvasi taiteessaan kaikenlaisia viinapiruja, ja se on ollut hänelle myös inspiraation lähde, lisää Korva.

Nykytaideteosten sarjan teokset ovat esillä eri puolilla Kittilää vuoden loppuun saakka. Essi Korvan ”Markiisi de Palsa” -teos kiertää eri paikkoja jo perjantaista lähtien.

– Perjantaina vien teoksen työväentalolta Kittilän kirjastolle. Se on teokselle juuri sopiva paikka, koska Palsa oli kirjojen suurkuluttaja. Jatkossa tavoitteena on, että taidetta viedään myös yllättäviinkin paikkoihin missä sitä ei yleensä ole nähtävillä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle