Hyppää sisältöön

Huvipuistot odottavat hyvää kesää ilman rajoituksia – olimme mukana Linnanmäellä laitteiden ensimmäisissä pyörähdyksissä

Linnanmäki avaan porttinsa tänään perjantaina, Särkänniemi vappuaattona. Myös Powerpark avautuu toukokuun puolivälissä.

Linnanmäki aukesi tänään
Linnanmäki aukesi tänään
Ulla Malminen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Huvipuistot odottavat hyvää kesäkautta pandemian hellitettyä otettaan.

Odotukset alkavan kauden kesän suhteen ovat korkealla niin Helsingissä Linnanmäellä, Etelä-Pohjanmaan Powerparkissa kuin Tampereen Särkänniemessäkin.

– Me odotamme huippukesää. Sellainen on tulossa, koska kotimaan matkailun suosio kasvaa, toteaa Powerparkin johtaja Mikko Kiviluoma.

Linannanmäen huvipuisto.
Yle seurasi suorassa lähetyksessä, kun ensimmäiset asiakkaat pääsivät laitteisiin Linnanmällä. Toimittaja Ulla Malminen haastatteli Linnanmäen toimitusjohtajaa Pia Adlivankinia, vakioasiakas Mika Koivusaloa ja hupimestari Olivia Casagrandea. Videokuvaus: Kristiina Lehto.

Ihmisten kokoontumista huvittelupaikkoihin rajoittaneesta korona-ajasta on kuitenkin ollut myös jotain hyötyä huvittelupaikoille.

Huvipuistot ovat satsanneet varausjärjestelmiin, joiden kautta rannekkeita ostetaan etukäteen tietyille päiville. Käytäntö on osoittautunut niin hyväksi, että sekä Powerpark, Särkänniemi että Linnanmäki aikovat jatkaa sitä.

– Me ja huvipuistot ympäri maailmaa olemme oppineet, että kun asiakkaat varaavat lippuja etukäteen, meillä on parempi ymmäyrys siitä, kuinka paljon ihmisiä on tulossa, ja osaame paremmin varautua siihen, sanoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

Asiakasmääriä aiotaan myös rajata jossain määrin, ettei liian isoja jonoja ja ruuhkia pääsisi muodostumaan.

– Jonoista ei koskaan päästä kokonaan, mutta kun lasketaan maksimikävijämäärä palvelukyvyn mukaan, ihmisillä on toivottavasti ruuhkaisenakin päivänä riittävästi aikaa nauttia kattavasti, sanoo Särkänniemen huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

– Järjestelmän avulla pystyään ohjailemaan asiakasvirtoja ja ihmiset näkevät, milloin on täyttä. Tämä on hyvä oppi koronasta, Kiviluoma sanoo.

Pandemiavuosien aikana laitehankinnat menivät jäihin. Varsinaisia uutuuslaitteita ei ole vielä luvassa näissä kolmessa puistossa, mutta Särkänniemessä avataan Keidas-vesielämysalue, jossa voi telmiä ja viilentyä vesiroiskeiden alla. Linnanmäelle on tullut peliuutuus Pallotus, jossa ihmiset saavat viskoa vimmatusti palloja.

Huimapäälaite Linnanmäellä.
Huimat ihmiset menivät Huimapäälaitteseen Linnanmäellä. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Linnanmäellä Helsingissä on tavallisina vuosina käynyt noin miljoona ihmistä, mutta pandemia verotti määrää.

Toimitusjohtaja Pia Adlivankinin mukaan ei ole tarkasti päätetty, kuinka paljon ihmisiä otetaan sisään päivittäin. Tämä riippuu siitä, miten ihmiset liikkuvat puiston eri osissa eri aikoina. Ruuhkaiset tilanteet saattavat muodostua tietyille tunneille, jolloin sisäänpääsyä voidaan rajata niiden osalta, joilla ei ole ennakkoon ostettua ranneketta tietylle päivälle.

Alkukesästä päivittäistä kävijämäärää saatetaan rajata noin 8 000 ihmiseen.

7-vuotias tyttö karusellissa.
Adelina Palarchuk pääsi ensimmäisten joukossa Linnanmäen karuselliin. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Linnanmäki avataan perjantaina 29. huhtikuuta. Huvipuistossa on yli 40 laitetta.

Alueella on myös Sea Life -akvaario ja Peacock-teatteri.

Etukäteen varattava ranneke maksaa 45 euroa. Alle 100-senttinen lapsi tai hänen huoltajansa pääsee maksutta laitteisiin, kun toisella on ranneke tai laitelippu.

Huvipuistoon pääsee sisään myös ilman varausta, mutta puiston täyttyessä etusija on paikan varanneilla.

Powerpark avaa huvipuiston 14. toukokuuta Etelä-Pohjanmaan Härmässä.

Puistoon otetaan noin 5 000 ihmistä päivässä sisään. Liikevaihdossa tavoitteena on noin kymmenen prosentin kasvu.

Alle 130-senttisten päiväranneke maksaa 32 euroa ja yli 130-senttisten 42 euroa. Alle 2-vuotias lapsi pääsee ilmaiseksi huvipuistoon ja laitteisiin, kun huoltajalla lippu tai ranneke. Käyntipäivä pitää varata ennakkoon.

Huvipuistossa on yli neljäkymmentä laitetta.

Alueella on myös sisä- ja ulkokarting-radat, Röllikylä, 5D-elokuvateatteri, ratsastuskeskus, minigolfrata ja koiraparkki.

Särkänniemi avataan vappuaattona Tampereella.

Toimitusjohtaja Miikka Seppälä odottaa, että kesäkauden aikana puistossa käy noin 500 000 ihmistä. Päivää kohden otetaan noin 9 000 asiakasta sisään. Tämä voi vielä muuttua kesän aikana, kun nähdään, miten kapasiteetti riittää.

Hyvissä ajoin ennakkoon ostetun rannekkeen saa alimmillaan 25,50 euron hintaan tietyille päiville. Rannekkeen perushinta kaikille päiville on 49 euroa. Paikkavaraus tehdään etukäteen. Alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi huvipuistoon ja laitteisiin.

Huvipuistossa on yli kolmekymmentä laitetta. Alueella on myös Koiramäen eläinpuisto, Akvaario ja Näsineulan näkötorni.

Suosittelemme sinulle