Hyppää sisältöön

Etelä-Savoon kaksi uutta vaihtoehtofestivaalia – "Intiimimpi tapahtuma on se juttu", sanoo promoottori

Rockfestivaali Kerran Mikkelissä -22 järjestetään satamassa heinäkuun toisena viikonloppuna. Sulkavan soutustadionilla festaroidaan viikkoa aiemmin.

Tapahtumajärjestäjät Jarmo Viljaharju ja Jari Kuusisto.
Kerran Mikkelissä -22 -festivaalin järjestävät Jarmo Viljaharju ja Jari Kuusisto. Heitä yhdistää yli 40 vuotta jatkunut rock-harrastus. Kuva: Jone Matilainen
Maria Bonnor

Mikkelissä järjestetään rock-festivaali muutaman vuoden tauon jälkeen, kun Kerran Mikkelissä –22 valtaa sataman heinäkuun toisena viikonloppuna.

Tapahtuman järjestävät pitkän linjan festarikävijät ja monissa tapahtumatuotannoissa mukana olleet Jari Kuusisto ja Jarmo Viljaharju.

Festivaalilla kuullaan perinteistä rockia, metallia ja punkia. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Suomen virallinen Hurriganes-debyyttibändi Black Devils, metallia vimmaisesti tahkoava Lähiöbotox ja fantasiametalliyhtye Battlelore.

– Mikkeli on profiloitunut rock-kaupungiksi. Halusimme, että kaikki esiintyjät ovat jollain tavalla rockia, että rock on todella rock. Ajattelimme myös tuhansia kesämökkiläisiä, joissa on paljon rock-faneja, kertoo Jari Kuusisto.

Festivaalialue rakennetaan Savonradan ja Satamakadun väliin. Tekijät ovat paikallisia, tekniikkaa ja ruokakojuja myöten. Kuusiston mukaan tavoitteena on luoda kompakti tapahtuma, jossa on sopiva määrä bändejä sekä tarpeeksi ruokaa, juomaa ja vessoja.

Tapahtuma ajoittuu samaan viikonloppuun kuin perinteinen Old Timer Run ja 50-luku on esillä festivaalillakin. Satamaan tuodaan näytille Cisse Häkkisen klassikko-Cadillac.

Jari Kuusisto ajattelee, että nyt on pienten, vaihtoehtoisten tapahtumien aika.

– Jurassic Rock paisui valtavaksi. Se tie on nähty, Juva Rokkaa ynnä muut. Etelä-Savon ikäjakauma on sellainen, että pienempi, intiimimpi tapahtuma on se juttu.

Soutustadionilla soi soul, punk ja vaihtoehtorock

Sulkavan soutustadionilla järjestetään vaihtoehtomusiikin festivaali Ihmemaa heinäkuun 2. päivä. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa soulartisti Jari Raaste, punkyhtye Teini-pää ja vaihtoehtorockia soittava Lokit.

Tapahtuman takana on Ihmekollektiivi, joka on parin vuoden ajan järjestänyt kulttuuri- ja taidetapahtumia Sulkavalla. Kuusihenkinen kollektiivi koostuu paluumuuttajista ja Sulkavan kesäasukkaista.

Sulkavalaisen Ihmekollektiivin jäsenet maalaavat kirjavaa räsymattoa asfalttiin.
Ihmekollektiivin jäsenet ovat järjestäneet Sulkavalla erilaisia taide- ja kulttuuritapahtumia. Nyt vuorossa on vaihtoehtomusiikin festivaali. Kuva: Ihmekollektiivi

Mirjam Reposen mukaan kollektiivin tarkoituksena on luoda soutustadionille tapahtuma, jossa voi nauttia Saimaan parhaista puolista ja rennosta meiningistä. Päivän mittainen festivaali on suunnattu sekä paikallisille että kesäasukkaille.

– Viime kesänä Ihmekollektiivin tapahtumiin tuli paljon kesäasukkaita. Heidän mielestään on kiinnostavaa, että täälläkin on monipuolisuutta, jotain erilaista kuin maaseudun tapahtumissa yleensä on.

Ihmekollektiivin tapahtumissa on nähty muun muassa lavarunoutta, internet-musiikkia ja mykkäelokuvia. Kun ensimmäisen Ihmefestivaalin esiintyjät julkaistiin, moni muukin artisti oli kiinnostunut tulemaan Sulkavalle.

Tapahtumasta onkin tarkoitus tehdä jokavuotinen.

– Ensi vuodeksi on jo valmiina rivi esiintyjiä, Mirjam Reponen sanoo.

Suosittelemme sinulle