Hyppää sisältöön

Oligarkin kaksi Ferraria ja kaksi venettä takavarikkoon Suomessa – ulosottolaitos iski Boris Rotenbergin omaisuuteen

Italialaisten arvoautojen käyttäjäksi on merkitty Suomessa Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Autot ovat katsastamattomia ja toisesta on jätetty vakuutus maksamatta.

Kuvayhdistelmä, jossa Boris Rotenberg, punainen Ferrari 599 GTB ja ote Traficomin liikenneasioiden rekisteristä.
Venäläis-suomalainen oligarkki Boris Rotenberg on säilyttänyt Suomessa kahta omistamaansa Ferrari 599 GTB:tä. Arvoautot ovat seisoneet useiden vuosien ajan käyttämättöminä. Nyt autot ovat Suomen ulosottolaitoksen hallussa. Kuvassa oleva Ferrari on Enzo Ferrari -museossa Italian Modenassa, eikä se liity Boris Rotenbergiin. Kuva: Riikka Kurki / Yle
Jyri Hänninen,
Eero Mäntymaa,
Minna Knus-Galán
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulosottolaitos on takavarikoinut kaksi italialaista Ferrari-luksusautoa, jotka omistaa venäläis-suomalainen oligarkki Boris Rotenberg.

Kummankin auton haltijaksi eli pääasialliseksi käyttäjäksi on merkitty ajoneuvorekisteriin Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Autojen yhteisarvoksi ulosottolaitos on arvioinut 300 000 euroa.

Ulosottolaitos on takavarikoinut myös Rotenbergin kaksi omistamaa venettä, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 225 000 euroa.

Euroopan unioni asetti Boris Rotenbergin pakotteiden kohteeksi huhtikuussa. Hän oli jo aiemmin Yhdysvaltain pakotelistalla. Rotenbergin perhe asui 1990-luvulla Helsingissä. Boris ja Roman Rotenbergilla on Suomen kansalaisuus. Roman Rotenberg puhuu myös sujuvaa suomea.

Boris Rotenbergilla ja hänen veljellään Arkadi Rotenbergilla on läheiset välit Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Kolmikko tutustui 1960-luvun lopulla Leningradissa eli nykyisessä Pietarissa yhteisen judoharrastuksen kautta. Rotenbergin perhe rikastui 2000-luvulla sen jälkeen, kun Putinista tuli presidentti.

MOT-toimitus ei tavoittanut Boris Rotenbergia kommentteja varten.

Arvoautot tyhjän panttina

Oligarkin arvoautot eli kaksi Ferrari 599 GTB:tä näyttävät seisoneen Suomessa käyttämätttöminä jo pitkän aikaa. Autoja ei ole rekisteröity liikennekäyttöön ja toisen auton vakuutusmaksut on laiminlyöty.

Autot on rekisteröity Suomeen vuosina 2009 ja 2010, mutta niitä ei ole katsastettu lähes vuosikymmeneen. Boris Rotenberg on tunnettu autoharrastuksestaan. Vuonna 2013 Rotenbergin omistama SMP-pankki perusti kilpa-autotallin nimeltä SMP Racing.

Kahdesta takavarikoiduista veneistä toinen on Buster-merkkinen ja siinä on 225 hevosvoiman moottori. Toinen aluksista on ulosottoviraston mukaan valmistunut jo vuonna 1946 ja se on “omavalmisteinen”. Takavarikkopäätöksestä ei selviä tarkemmin, minkälaisesta aluksesta on kyse.

Venäläisoligarkki on hankkinut Suomessa myös noin 4 000 euron arvoisen Starset-peräkärryn, joka sekin on ulosottolaitoksen takavarikoima.

Ulosottolaitoksen tekemät takavarikot ovat julkisia vain osittain ja niissä ei esimerkiksi mainita Rotenbergin nimeä. MOT-toimitus on varmistanut arvoautojen ja veneiden omistajuuden Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tietokannoista.

Ote Traficomin liikenneasioiden rekisteristä 27.4.2022.
Toinen Boris Rotenbergin Ferrareista on rekisteröity Suomeen vuonna 2009. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tietojen mukaan autoa ei ole katsastettu kymmeneen vuoteen ja vakuutusta ei ole maksettu. Auton haltijaksi eli pääasialliseksi käyttäjäksi on merkitty Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Kuva: Riikka Kurki / Yle

Kymmenien miljoonien eurojen takavarikot

Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla EU asetti rajuja pakotteita venäläisiä yrityksiä ja ihmisiä kohtaan. Henkilöpakotteita on kohdistettu erityisesti liikemiehiin, jotka kuuluvat Vladimir Putinin lähipiiriin.

Suomessa pakoteasiat kuuluvat ulkoministeriön vastuulle, mutta käytännön toimista kuten takavarikoista vastaa ulosottolaitos. Helmikuun lopun jälkeen ulosottolaitos on tehnyt noin 80 toimenpidettä pakotteisiin liittyen.

Pääosa toimenpiteistä on pakotelistalla olevien yhtiöiden ja henkilöiden omaisuuden takavarikointeja. Omaisuutta on otettu viranomaisten haltuun useiden kymmenien miljoonien eurojen arvosta.

Tarkkaa summaa on vaikea sanoa, sillä takavarikoitu omaisuus on monenkirjavaa. Arvoautojen, veneiden ja kiinteistöjen lisäksi ulosottolaitos on ottanut haltuunsa esimerkiksi kemikaaleja, terästuotteita ja kokonaisia junavaunuja.

Voit keskustella aiheesta 29.4. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Ulosottolaitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa – syynä pakotteet

Suosittelemme sinulle