Hyppää sisältöön

Hattula liittyy osbukuntien joukkoon

Kuntalaiset saavat ohjata kunnan rahankäyttöä kahdella tosiaan täydentävällä tavalla – aktiivisuusrahalla ja Hattula-aloitteella.

Liikunta- ja ulkoilukohteet ovat suosittuja, kun kuntalaiset pääsevät päättämään rahoista. Kuvituskuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Petri Lassheikki

Hattula ottaa käyttöön osallistuvan budjetoinnin. Kuntalaiset saavat ohjata kunnan rahankäyttöä kahdella toisiaan täydentävällä tavalla – aktiivisuusrahalla ja Hattula-aloitteena.

Kunta kertoo tiedotteessaan, että niiden avulla vahvistetaan asukkaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja omatoimisuutta. Molemmissa haku avautuu toukokuun ensimmäinen päivä. Ehdotuksia kohteista voi tehdä 5. kesäkuuta asti.

Hattula-aloitteista järjestetään äänestys

Hattula-aloitteessa kyse on aktiivisuusrahaa isommista kehittämistoimista. Aloitteessa kustannusten enimmäisraja on 20 000 euroa. Hattula-aloitteen voi tehdä esimerkiksi Hattulan asukas, vapaa-ajanasukas tai yhdistys.

Tehtyjen aloitteiden kesken järjestetään äänestys, johon 12 vuotta täyttäneet Hattulan asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat voivat osallistua.

Kunta kertoo toteuttavansa aloitteista niin monta eniten ääniä saanutta kuin seuraavaksi vuodeksi talousarvioon varattava määräraha mahdollistaa. Jaettavan rahan määrä selviää kun ensi vuoden budjetti laaditaan.

Aktiivisuusrahalla tukea vaikka uudelle tapahtumalle

Aktiivisuusrahalla rahoitetaan pieniä yhteisöllisiä kehittämistoimenpiteitä, joiden kustannusarvio on 400 – 4 000 euroa. Tätä tukea voivat rekisteröityjen yhdistysten ohella hakea myös erilaiset rekisteröimättömät ryhmät. Kohde voi olla vaikka uusi tapahtuma.

Kunnan mukaan tärkeintä on, että näin toteutettava toimenpide hyödyttää asuinaluetta, harrastajien joukkoa tai muuta vähän isompaa joukkoa ihmisiä. Kunnan tuki kattaa 85 prosenttia kustannuksista. Loput hakijoiden pitää hoitaa joko rahalla tai talkootyöllä.

Hankekoordinaattori Heikki Konsala kertoo, että aktiivisuusrahoilla toteutettaviin toimiin on varattua 20 000 euroa. Tukea saavat kohteet päättää elinvoimalautakunta. Aktiivisuusrahan toimenpiteitä voidaan toteuttaa jo tämän vuoden aikana.

Konsala kertoo, että jatkossa aktiivisuusrahoista päättäisi loppuvuodesta toimintansa aloittava hyvinvointineuvosto. Neuvosto koostuu eri järjestöjen, kylien, nuorisovaltuuston ja vammais- ja vanhusneuvosto edustajista.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle