Hyppää sisältöön

"Hyvin todennäköistä, että seuraava korona-aalto tulee viimeistään syksyllä" – nykyinen aalto taittuu Etelä-Savossa hyvää vauhtia

Tartuntoja on Essoten ja Sosterin alueella paljon, mutta suunta on laskeva. Perusterve rokotettu voi juhlia vappua huoletta.

Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.
Essoten terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälä pitää uusia korona-aaltoja hyvin todennäköisenä. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Tuukka Lukinmaa

Koronaepidemia näyttää yhä laantuvan Etelä-Savon molemmissa sairaanhoitopiireissä. Tartuntoja on paljon, mutta suunta on laskeva.

Essoten alueella tilanne on jonkin verran parempi kaupungeissa kuin pienemmissä kunnissa. Sairaalapotilaiden määrässä tilanne on Essotessa parempi kuin suurimmassa osassa maata. Torstaina Essoten alueella oli viisi potilasta perusterveydenhuollon vuodeosastolla, kaksi erikoissairaanhoidossa ja yksi teho-osastolla

– Meillä on Etelä-Savossa paljon vanhusväestöä ja terveydenhuollon työntekijöitä, joita testataan paljon. Siksi tartuntojakin ilmenee ja ilmaantuvuusluvut ovat korkeita, Essoten terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälä sanoo ja muistuttaa myös, että epidemia ei ole ohi.

Myös Itä-Savon sairaanhoitopiirissä Sosterissa tartuntoja on runsaasti, mutta niiden määrä on laskenut parin viikon ajan. Testituloksista suunnilleen puolet on positiivisia.

Normaaliin elämään

Mitä vapun viettoon tulee, Seppälän ohje on, että niiden vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvien, jotka eivät ole sairastaneet tautia ja joilla viimeisimmästä rokotuksesta on kulunut jo pitkään, kannattaa yhä pohtia vappumenemisiään koronariskin kannalta. Perusterveet rokotetut viettäkööt vappua tavalliseen tapaan.

– Näyttää hyvin todennäköistä, että seuraava aalto tulee viimeistään syksyllä. On hyvin tärkeää pystyä elämään ja normalisoimaan tilanne. Vaikean taudin riski on perusterveellä hyvin pieni, ja normaali elämä on turvallista, Seppälä sanoo.

Suosittelemme sinulle