Hyppää sisältöön

Yrittäjä laiminlöi vuosien ajan teollisuusmaalaamon jätehuoltoa pohjavesialueella – Syyttäjä: "Poikkeuksellista välinpitämättömyyttä"

Törkeä ympäristön turmeleminen tapahtui Kauhavalla sijaitsevan maalausyrityksen tontilla vuosien ajan. Kiinteistö sijaitsi tärkeällä pohjavesialueella.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden kyltti taivasta vasten.
Arkistokuva. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii kauhavalaisen teollisuusmaalaamon yrittäjälle ehdollista vankeusrangaistusta (1 vuosi ja 6 kk), yhdyskuntapalvelua ja liiketoimintakieltoa viideksi vuodeksi törkeästä ympäristön turmelemisesta. Yrittäjä on tunnustanut teot.

Teollisuusmaalaamo laiminlöi vuosien ajan jätehuollon järjestämistä tontilla, joka sijaitsi tärkeällä pohjavesialueella. Jätteiden varastointia on jatkettu epäasianmukaisesti Kauhavan ympäristölautakunnan ja ympäristoviranomaisten kehotuksista huolimatta.

Esimerkiksi maalijätteen varastointi epäasianmukaisesti tontilla jatkui, vaikka kaupunki toimitutti vuonna 2016 tontilta peräti 456 tynnyriä maalijätettä pois. Syyttäjän kuvailun mukaan kiinteistöltä on lisäksi pumpattu pesuvesi letkua pitkin piha-alueelle ja maastoon. Puhdistusaineena käytetty trikloorietyleenisakkaa on säilytetty kiinteistöllä niin, että sitä on valunut maaperään. Lisäksi myös maalauksessa syntynyttä pulveripölyä on puhallettu ulos hallin seinustalle, josta se on voinut levitä ympäristöön.

Vuosina 2018 ja 2019 tontilta on otettu näytteitä ja todettu useiden haitallisten aineiden pitoisuuksien ylittymistä.

Erikoissyyttäjä Jarmo Rintala kuvaa tekoa poikkeukselliseksi välinpitämättömyydeksi ja pitää sitä tavanomaista vakavampana. Lähtökohtaisesti hän vaatisi kahden vuoden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta, mutta teon tunnustaminen lieventää vaatimusta.

Tapausta on käsitelty tällä viikolla Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Suosittelemme