Hyppää sisältöön

Suomi hakee EU:lta korvauksia Ukrainalle antamastaan aseavusta – unionin rauhanrahasto tasaa tuesta aiheutuneita kustannuksia

Puolustusministeriö vahvistaa korvausten hakemisen, muttei paljasta hakusummaa. Monet jäsenmaat ovat hakeneet EU:lta korvausta avusta.

Modernisoitu RK62 rynnäkkökivääri.
Suomi on lähettänyt Ukrainaan muun muassa rynnäkkökiväärejä. Kuva: Puolustusvoimat
Janne Toivonen,
Rikhard Husu

Suomi hakee EU:lta korvauksia Ukrainalle lähettämästään ase- ja materiaaliavusta.

Puolustusministeriö vahvistaa Ylelle, että Suomi on hakemassa korvauksia EU:n rauhanrahastosta. Korvausta haetaan ainakin kertasingoista, luotiliiveistä ja komposiittikypäristä. Rauhanrahasto ei ole vielä käsitellyt hakemusta.

Suomi päätti helmikuun lopulla toimittaa Ukrainaan 2 500 rynnäkkökivääriä, 1 500 kertasinkoa, 150 000 patruunaa, 2 000 komposiittikypärää, 2 000 luotiliiviä ja 70 000 kertamuonapakkausta.

Maaliskuun lopulla Suomi ilmoitti toimittavansa lisää apua, muttei yksilöinyt millaista apua ja paljonko.

Puolustusministeriö ei paljasta, minkä suuruista korvausta Suomi on nyt hakenut. Se vetoaa asian keskeneräisyyteen.

Ukrainaan lähetetyn materiaalin perusteella voi arvioida, että kyse voi olla miljoonista euroista.

Ruotsi toimitti vanhoja kypäriä, mutta hakee korvausta uusien hinnalla

Myös monet muut EU-maat ovat hakeneet EU-tukea Ukrainalle toimittamaansa apuun. Osa maista vaikuttaisi pyrkivän siihen, että Ukrainaan lähetetyn vanhan materiaalin tilalle voitaisiin EU-tuella ostaa uutta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SR:n uutisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) näin toimii myös Ruotsi. Se on pyytänyt korvausta muun muassa Ukrainaan toimittamistaan 5 000 kypärästä, jotka on valmistettu 1990-luvulla.

SR:n tietojen mukaan kypärien kirjanpitoarvo oli tuhat kruunua eli noin sata euroa kappaleelta. Ruotsi on hakenut EU:lta korvausta uusien kypärien hankinta-arvon mukaan, joka on peräti 20-kertainen eli noin 2 000 euroa kappaleelta.

EU on varannut rauhanrahastosta 1,5 miljardia euroa Ukrainan konfliktia varten. Keväällä 2021 perustettu rauhanrahasto on EU-budjetin ulkopuolinen yhteinen väline, josta voidaan tukea konfliktimaihin annettavaa sotilasapua.

Rauhanrahaston kautta jäsenmaille korvataan aseavusta aiheutuvia kustannuksia. Päätös yhteisten varojen käyttämisestä Ukrainan hyväksi on historiallinen. EU ei ole ennen Ukrainan sotaa käyttänyt yhteisiä varoja sotilaalliseen apuun.

Lue tuoreimmat uutiset Ukrainan sodasta tästä päivittyvästä artikkelista

Lue myös:

EU yksimielinen aseviennistä Ukrainaan

Ukraina on vaatinut länneltä tehokkaita aseita – tällaista aseapua maa on saanut

Venäjä ei ole onnistunut pysäyttämään lännen aseapua – tiedusteluanalyysin opettaja Ylelle: Ilman toimivaa tiedustelua "nyrkkeillään pimeässä"

Puolustusministeri Kaikkonen Ukrainan aseavusta: Ei ole poissuljettua, ettemmekö vielä voisi jotakin antaa

Mitä ajatuksia tämä juttu sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta tänään klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle