Hyppää sisältöön

Keskustan Petri Honkonen aloitti vaalikauden neljäntenä tiede- ja kulttuuriministerinä – toivoo, että korona ei enää palaa

Honkonen lupaa edistää keinoja, joilla opettajien arkea voidaan tukea. Suomalaisella korkeakoulutuksessa Honkonen painottaisi alueellistamisen tietä.

Petri Honkonen
Petri Honkosta onnitellaan eduskunnassa 29. huhtikuuta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Antti Pilke

Hallituksessa tapahtui perjantaina kaksi ministerivaihdosta. Antti Kurvinen siirtyy maa- ja metsätalousministeriksi, ja hänen paikalleen tiede- ja kulttuuriministeriksi nousee keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Presidentti nimitti uudet ministerit aamupäivällä.

Honkonen on painottanut koronasta kärsineen kulttuurialan jälleenrakennusta. Uusi tiede- ja kulttuuriministeri toivoi perjantaina, että minkäänlaisia koronarajoituksia ei enää tulisi.

– Todella toivon kun tiedän, miten kovia kulttuuri- ja tapahtuma-ala on kokenut. Toivon, että koronatilanne ei pahene enää sellaiseksi, että se voisi vaatia rajoituksia, Honkonen sanoi tiedotustilaisuudessaan perjantaina.

Honkonen arvioi maaliskuun lopulla, että hänen vastuualueellaan koulutuksessa ja kulttuurissa olosuhteet ovat todella vaikeat ja niiden yllä on koronan jättämä pitkä varjo.

Honkonen jo neljäs kulttuuriministeri

Kansanedustaja Petri Honkonen kuvattiin Eduskuntatalon Valtiosalissa 31. maaliskuuta.
Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen aloittaa tiede- ja kulttuuriministerinä.

Honkonen on jo neljäs tiede- ja kulttuuriministeri tällä vaalikaudella. Aiemmin tehtävää ovat hoitaneet Kurvisen lisäksi Honkosen puoluetoverit Annika Saarikko ja Hanna Kosonen.

– Kulttuuriasia ovat puolueelleni äärimmäisen tärkeitä, siitä ei todellakaan ole kysymys. Olosuhteet ovat olleet sellaiset, että muutoksia on tullut, Honkonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Juurisyy oli se, että keskustan nykyinen puheenjohtaja Saarikko oli vanhempainvapaalla, ja siihen ministerillä on nykyaikana oikeus. Toiseksi, keskustan puheenjohtaja on vaihtunut kaksi kertaa tällä vaalkaudella, ja aina kun puolueissa puheenjohtaja vaihtuu, tulee muutoksia.

Honkonen lupaa tukea opettajien arkea

Honkonen lupasi, että hän edistää keinoja, joilla opettajien arkea voidaan tukea.

– Opettajien työ on todella kuormittavaa ja siitä kärsivät myös oppilaat, hän sanoi.

Honkonen kertoi pitävänsä tärkeänä opettajakoulutuksen vahvistamista ja sanoi aikovansa toteuttaa opettajarekisterin. Suomalaisella korkeakoulutuksessa Honkonen painottaisi "alueellistamisen ja laajentamisen tietä, ei keskittämistä".

Honkonen on toisen kauden kansanedustaja Keski-Suomen vaalipiiristä. Koulutukseltaan hän on historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Honkonen on luonnehtinut itseään sivistyspoliitikoksi.

Keskusta pääsi kierrättämään ministereitään, kun maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ilmoitti luopuvansa poliittisesta urastaan.

Ministeri Kurvinen pitää tiedotustilaisuuden maa- ja metsätalousministeriön asioista vasta ensi viikolla.

Lue lisää:

Keskusta kertoi ministerivaihdoksista maaliskuun lopulla

"Tässä on nyt sattumien summa", sanoo keskustan Petri Honkonen, josta on tulossa jo vaalikauden neljäs kulttuuriministeri

Suosittelemme sinulle