Hyppää sisältöön
Teslan toimitusjohtaja Elon Musk yhtiön tehtaan avajaisissa Berliinissä.

Elon Muskin yritys pelastaa maailma

Musk pitää liiketoimiaan hyväntekeväisyytenä, koska niiden tarkoitus on ratkaista ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavat ongelmat. Kaiken hyvän sivussa hän on tienannut maailman suurimman omaisuuden.

Miika Koskela,
Elli Piirainen

“Tästä tulee yltäkylläisyyden maailma, jossa kaikilla on varaa mihin vain haluamiinsa tuotteisiin ja palveluihin.”

Tällaista visiota Elon Musk maalasi Ted Talkin haastattelussa vain pari viikkoa sitten.

Hänen uskonsa mahtavaan tulevaisuuteen pohjautuu scifi-kirjallisuudesta tuttuun tiedeoptimismiin. Musk luottaa, että ihmiskuntaa uhkaava ilmastokatastrofi voidaan ratkaista irrottautumalla fossiilisista polttoaineista. Ja jos maapallon rajat tulisivatkin vastaan, meidän varavaihtoehtonamme on paeta Marsiin.

Muskin ajattelussa tulevaisuuden kannalta ratkaisevia toimialoja ovat uusiutuvat energianlähteet, avaruuden valloitus ja internet. Hänen johtamansa yritykset ovat tehneet vallankumouksellisia innovaatioita kaikilla näillä aloilla.

Seuraavaksi hän aikoo ravistella käsityksiämme sananvapaudesta viestipalvelu Twitterissä, jonka hän maanantaina kertoi ostavansa.

Tässä jutussa kerromme, kuka on maailman rikkain henkilö, joka on mullistanut toimialan toisensa perään, ja mistä hänen visionsa kumpuavat.

Musk alkoi nukkua toimistolla jo 1990-luvulla

Musk tunnetaan äärimmäisestä omistautumisesta työnteolle. Hän on sanonut, että tekemällä 120-tuntisia työviikkoja hän voi saavuttaa neljässä kuukaudessa sen, mikä vie toisilta vuoden.

Tulokset puhuvat puolestaan.

Muskin ensimmäinen varsinainen yritys oli Zip2, joka oli eräänlainen nettiversio puhelinluettelon mainososiosta eli keltaisista sivuista. Hän perusti sen veljensä Kimbalin kanssa vuonna 1995.

Musk asui toimistolla ja kävi peseytymässä tien toisella puolella YMCA:n tiloissa. Erimielisyydet yhtiössä ratkaistiin painimalla.

Kova työ palkittiin, kun hakukoneyhtiö Altavista osti Zip2:n vain neljä vuotta sen perustamisen jälkeen 340 miljoonalla dollarilla.

Myyntivoitolla Musk perusti X.comin, josta tuli myöhemmin internet-maksamisen mullistanut Paypal. Kun Ebay osti Paypalin vuonna 2002, Musk nettosi kaupasta henkilökohtaisesti 165 miljoonaa.

Hän sijoitti varansa yrityksiin, joista hänet nykyisin tunnetaan: Teslaan ja SpaceX:ään.

Hengailimme porukalla Hard Rock Cafessa, ja Elon luki jotain epämääräistä ja homeista Neuvostoliiton aikaista kirjaa avaruusraketeista, mikä näytti ihan eBaysta ostetulta.

Paypaliin sijoittanut Kevin Hartz kuvailee tunnelmia 2000-luvun alusta.

Tesla aikoo katkaista ihmiskunnan riippuvuuden fossiilisista polttoaineista

Tesla tunnetaan sähköautoistaan, mutta sen tavoitteet ovat kuitenkin paljon korkeammalla.

Autoilun irrottaminen fossiilisista polttoaineista on yhtiön mission mukaan vasta alkua. Yhtiön tarkoitus on johtaa koko maailman siirtymistä uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

Ainakin autojen saralla kehitys on ollut kiistämättä nopeaa.

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä sähköautoja ei pidetty vielä kovin käytännöllisinä saati sitten seksikkäinä.

Muistaakseni toinen asia mitä hän virkkoi minulle, oli että hänen ajatuksensa pyörivät paljon sähköisten autojen ympärillä. Sitten hän kääntyi kohti minua ja kysyi, ajattelenko minäkin sähköisiä autoja.

Christie Nicholson, Muskin neuvonantajan tytär muisteli ensikohtaamistaan Elon Muskin kanssa.

Tesla hiljensi ainakin osan epäilijöistä lanseeraamalla Roadsterin vuonna 2008. Tämä urheiluauto kiihtyi nollasta sataan neljässä sekunnissa ja yhdellä latauksella sillä saattoi ajaa jopa 400 kilometriä.

Seuraavaksi yhtiö teki sähkökäyttöisen premium-henkilöauton (Model S) ja lopulta keskihintaisen kansansähköauton (Model 3).

Muskin mukaan Yhdysvalloissa on ollut lukuisia yhtiöitä, jotka olisivat kyenneet kehittämään vastaavia sähköautoja. Teslan saavutuksena hän pitää sitä, että yhtiö onnistui kasvattamaan tuotantoaan niin suureksi, että sähköautoilusta on tullut aivan tavallista.

Helppoa se ei ollut. Vuosien varrella yhtiö oli monta kertaa konkurssin partaalla.

Yhtiö yritti automatisoida autojen valmistuksen mahdollisimman pitkälle, mutta Musk on itse sanonut, että tuotantolinjassa oli viime vuosikymmenellä pielessä kaikki mahdollinen.

Hän kertoo nukkuneensa tehtaan lattialla vuosina 2017–2019. Hän halusi paitsi osoittaa tukensa työntekijöille myös oppia ymmärtämään, miten jokainen osa autossa pitäisi tehdä.

Nyt hän sanoo tietävänsä tasan tarkkaan, miten kaikki Teslan mutterit tai virtapiirit valmistetaan.

Kun Tesla oli vuoteen 2014 mennessä myynyt noin 60 000 autoa, Elon Musk ennusti, että vuonna 2020 autoja olisi myyty jo puoli miljoonaa.

Ennuste osui melko täsmällisesti oikeaan.

Tällä hetkellä Teslasta on maailman arvokkain automerkki. Sen lisäksi yhtiö on nykyisin yksi maailman johtavista aurinkoenergian ja akkuteknologian kehittäjistä.

Kun Teslan uusi akkutehdas Gigafactory on täysin valmis, se tulee olemaan maailman suurin rakennus. Siitäkin huolimatta Muskin oman laskelman mukaan tehtaalla voidaan tuottaa muutamassa vuodessa vain sadannesosa siitä akkukapasiteetista, mitä ihmiskunnan irrottaminen fossiilisista polttoaineista lähivuosina edellyttää.

Tesla ei siis yksin pääsee tavoitteessaan kovin pitkälle.

Hän on vähän niin kuin koditon, mikä on melko hassua. Hän saattaa laittaa sähköpostia, että hänellä ei ole yöpaikkaa, ja voisiko hän tulla yöksi. En ole kuitenkaan antanut hänelle vielä avainta.

Larry Page, Googlen perustajaosakas

SpaceX tahtoo viedä meidät Marsiin

Muskin toisen yrityksen, SpaceX:n, tavoitteet ovat vähintään yhtä korkealla: sen virallinen missio on mahdollistaa ihmiskunnan elämä muilla planeetoilla. Seuraava askel on Muskin mukaan miehitetyn aluksen lähettäminen Marsiin vuonna 2026.

Musk perusti yrityksen vuonna 2002 osin siitä syystä, että Nasan suunnitelmat Marsin valloittamiseksi etenevät hitaasti.

Paitsi että avaruuteen matkustaminen on kutkuttavan jännittävää, Musk näkee Marsin miehittämisessä ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta paljon tärkeämmän tarkoituksen. Marsin asuttaminen on varavaihtoehto, jos elämä maapallolla käy esimerkiksi ilmastonmuutoksen vuoksi mahdottomaksi.

Opin kantapään kautta, että lomailu voi tappaa minut.

Elon Musk kommentoi vuoden 2000 häämatkaansa, jolta sai vakavan malarian.

Muskin suunnitelmia on pidetty elitistisinä. Muskin villeimmissäkin visioissa Marsia voisi asuttaa enintään miljoona ihmistä vuoteen 2050 mennessä. Rikkaat tai Muskin mukaan “seikkailunhaluiset” rotat jättäisivät uppoavan laivan.

Cambridgen yliopiston kosmologin Martin Reesin mukaan suunnitelma on silkkaa haihattelua, ja sikäli haitallista, että se ohjaa huomiota pois oikeiden ongelmien ratkaisemisesta.

Kaikista pessimistisimmissäkään ennusteissa maapallosta tuskin tulee yhtä vihamielinen elinympäristö ihmiselle kuin planeetasta, jossa ei ole ilmakehää ja painovoimaa tai vettä vain vähän.

Elon Musk heiluttaa kättään, taustalla pienoismalli avaruusraketista.
Elon Musk palkittiin Axel Springer -palkinnolla vuonna 2020. Palkinto annetaan vuosittain jollekin henkilölle, joka on poikkeuksellisen innovatiivinen, kantaa sosiaalisen vastuunsa ja luovat uusia markkinoita ja muovaavat kulttuuria. Kuva: Britta Pedersen / EPA

Kritiikin osuvuudesta huolimatta SpaceX on jo saavuttanut yksityisen avaruusmatkailun saralla paljon. Yksityinen yritys on muun muassa ottanut hoitaakseen Nasan tarvikekuljetuksia kansainväliselle avaruusasemalle. Yhtiö on julkaissut myös suunnitelmat aluksesta, joka voisi kuljettaa sata matkustajaa Marsiin.

Musk ei itse kuitenkaan ole päässyt vielä avaruuteen, mutta yhtiön Falcon Heavy -niminen raketti kantoi sinne tämän punaisen Tesla Roadsterin. Auto vapautettiin auringon kiertoradalle sen stereoiden soittaessa David Bowien kappaletta Space Oddity. Musk itse sanoo tehneensä sen huvin vuoksi.

Seuraavaksi Musk haluaa mullistaa sananvapauden

Avaruusmatkailu, tieto- ja sähkötekniikka ovat olleet Muskille tärkeitä jo lapsena, mutta sananvapaus on hänelle hiukan tuoreempi intohimon kohde.

Musk on kutsunut itseään sananvapausabsolutistiksi, ja hän on kertonut ostaneensa Twitterin sananvapauden edistämisen nimissä.

Hän aikoo sallia viestipalvelussa kaiken puheen, mikä on lain puitteissa mahdollista.

Monet asiantuntijat pelkäävät, että Muskin uudistusten myötä valeuutiset, vihapuhe ja salaliittoteoriat lisääntyvät Twitterissä.

Itse hän on innokas tviittaaja, ja hänellä on palvelussa 83 miljoonaa seuraajaa. Hän on kertonut viettävänsä Twitterissä varttitunnin päivässä ja jakavansa hetken mielijohteesta päivityksiä, joiden kokee olevan hauskoja.

Muskin kuuluisin tviitti lienee vuodelta 2018, jolloin hän kertoi keränneensä rahoituksen ostaakseen Teslan yksityisomistukseen. Muskia syytettiin tuolloin yrityksestä manipuloida yhtiön osakekurssia.

Suomessa noteerattiin laajasti, kun Musk viime vuonna jakoi meemin pääministeri Sanna Marinin juhlimisesta. Maaliskuussa Musk haastoi Twitterissä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kaksintaisteluun, jonka panoksena olisi Ukraina.

Pidäkkeetön puhe on saanut osakseen ihailua mutta myös kritiikkiä.

Missä koditon hyväntekijä nukkuu seuraavaksi?

Elon Musk pitää omia liiketoimiaan hyväntekeväisyytenä, koska niiden tarkoituksena on hänen mukaansa ratkaista ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavat ongelmat.

Kaiken hyvän sivutuotteena hän on ansainnut noin 270 miljardin dollarin omaisuuden.

On mahdotonta ennustaa, mihin hän ryhtyy seuraavaksi, mutta todennäköisesti hän ainakin viettää aikaa nukkumalla kavereidensa sohvilla tai Twitterin pääkonttorin lattialla San Franciscossa.

Maailman rikkain henkilö on nimittäin kertonut myyneensä valtaosan irtaimesta omaisuudestaan ja olevansa tällä hetkellä koditon.

Aikajanan kuvat: All Over Press. Jutussa on käytetty lähteenä myös Ashlee Vancen kirjaa Elon Muskista, josta artikkelin sitaatit on poimittu.

Korjattu 30.4.2022 klo 10.54: Elon Musk ei perustanut Teslaa, vaan sijoitti yhtiöön sen alkuvaiheessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta sunnuntai-iltaan 1.5. klo 23:een saakka.