Hyppää sisältöön

Koronatukijaossa Lapin suurin potti alueteatterille – avustusta myös Rimpparemmille, Kemin kaupunginteatterille ja orkestereille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut taiteen toimijoille avustuksia lievittämään koronan aiheuttamaa talousahdinkoa.

Maa on syntinen laulu- näytelmän harjoitukset Kemin kaupunginteatterin harjoitustiloissa. Näyttelijöillä on koronan vuoksi kasvomaskit.
Teatterit ovat joutuneet koronarajoitusten vuoksi perumaan valtavan määrän esityksiä. Kemin kaupunginteatterille iso takaisku oli lisäksi se, että väliaikaisena päänäyttämönä toiminut Kemin Pirtti meni käyttökieltoon, ja Maa on syntinen laulu -näytelmän kaikki esitykset piti perua. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Pirkko Kukko-Liedes
Avaa Yle-sovelluksessa

Kevään korona-avustusrahaa on myönnetty Lapin teattereille ja orkestereille yhteensä 685 000 euroa. Suurimman tuen, 430 000 euroa, saa Lapin alueteatteriyhdistys. Tanssiteatteri Rimpparemmille on myönnetty 160 000 euroa ja Kemin kaupunginteatterille 50 000 euroa.

Kemin kaupunginorkesteria opetus- ja kulttuuriministeriö tukee 20 000 eurolla ja Rovaniemen kaupunginorkesteri saa 15 000 euroa.

Ministeriö jakoi avustuksia yhteensä 12,7 miljoonaa euroa valtionosuutta saaville esittävän taiteen toimintayksiköille ja yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kansallisille taidelaitoksille eli Suomen kansallisoopperalle ja -baletille sekä Kansallisgallerialle. Avustukset myönnettiin kuluvan vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa päätetyistä määrärahoista.

– Toivon, että tämä ylimääräinen avustuskierros olisi nyt viimeinen ja musiikin sekä teatterin, tanssin ja sirkuksen toimijat pääsisivät toteuttamaan tehtäväänsä eli tarjoamaan meille laadukkaita esityksiä. Me tarvitsemme taidetta ja kulttuuria jaksaaksemme, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteaa tiedotteessaan, että korona on kurittanut esittävän taiteen toimijoita kovalla kädellä; kuluja on kaiken aikaa syntynyt, mutta tuloja ei. Esityksiä on jouduttu perumaan tai siirtämään useita kertoja. Tänä vuonna esitystoiminta on ollut pääsääntöisesti keskeytyneenä koko alkuvuoden ajan.

Suosittelemme