Hyppää sisältöön

Lyon yrittää ryövätä valtaistuimen takaisin Barcelonalta Mestarien liigan finaalissa – PSG:n komea yleisöennätys ei auttanut välierissä

Barcelona eteni finaaliin ensimmäisen osaottelun murskavoiton turvin. Lyon piti pintansa Pariisissa. Kumpikin kotijoukkue teki välierien toisessa osaottelussa yleisöennätyksensä.

Lyon juhlii paikkaa naisten Mestarien liigan finaalissa.
Lyon juhlii paikkaa naisten Mestarien liigan finaalissa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon naisten Mestarien liigan finaalissa 21. toukokuuta Torinossa kohtaavat espanjalainen FC Barcelona ja ranskalainen Lyon.

Lauantaina Barcelona hävisi toisen välieräottelun saksalaisen Wolfsburgin vieraana 0–2, vaikka hallitsikin palloa 64-prosenttisesti. Laukaukset maalia kohti kirjattiin Barcelonalle 6–4.

Wolfsburgin maaleista toisella puoliajalla vastasivat saksalaishyökkääjä Tabea Wassmuth ja hollantilainen keskikenttäpelaaja Jill Roord.

Barcelonalla oli kuitenkin varaa tappioon, sillä se oli voittanut avausosaottelun kotikentällään 5–1. Silloin Camp Noulla ottelua seurasi 91 648 katsojaa, mikä on uusi naisten jalkapallon yleisöennätys. Barcelona rikkoi tuossa ottelussa aiemman ennätyksen, jonka seura oli tehnyt puolivälierissä Real Madridia vastaan.

25-vuotias Wassmuth nousi Mestarien liigan maalintekijätilaston kärkeen yhdessä Barcelonan Alexia Putellaksen kanssa. Molemmat ovat viimeistelleet tällä kaudella kymmenen osumaa.

Wolfsburgin kotistadionilla ottelua seurasi 22 057 katsojaa, mikä on Wolfsburgin naisten ennätysyleisö.

Wolfsburg voitti naisten Mestarien liigan kausilla 2012–13 ja 2013–14.

Barcelona pelaa finaalissa nyt toista kertaa. Viime vuonna se murskasi finaalissa Chelsean 4–0.

Ada Hegerbergiltä upea puskumaali – Lyon vuoden tauon jälkeen finaalissa

Barcelona saa vastaansa paluuta absoluuttiselle huipulle tavoittelevan Lyonin. Ranskalaisseura voitti Mestarien liigan viisi kertaa peräkkäin 2016–2020. Yhteensä sillä on seitsemän mestaruutta. Viime kaudella Lyon hävisi PSG:lle puolivälierissä.

PSG on ollut finaalin häviävä osapuoli kahdesti, eikä se pokaalia saa nytkään. Lyon oli voittanut ensimmäisen osaottelun 3–2 ja toinen osaottelu päättyi sen eduksi 2–1. Lyon siis finaaliin yhteismaalein 5–3.

Norjalaishyökkääjä, 2018 maailman parhaana palkittu Ada Hegerberg vei toisessa osaottelussa Lyonin johtoon upealla puskulla 14. peliminuutilla. Hegerberg on Mestarien liigan kaikkien aikojen paras maalintekijä 58 osumalla.

PSG nousi vielä mukaan taistoon, kun Marie-Antoinette Katoto sai pallon verkkoon 62. peliminuutilla.

Ranskalaispuolustaja Wendie Renard sinetöi kuitenkin otteluparin ja Lyonin voiton 83. minuutilla puskemalla Selma Bachan vapaapotkun verkkoon.

Myös Parc des Princesillä tehtiin yleisöennätys, kun ottelua oli seuraamassa PSG:n naisten ennätyskatsojamäärä, 43 255.

Tunnelmaa Parc des Princesillä. Naisten Mestarien liigan välierä PSG–Lyon.
Parc des Princes -stadionilla riitti tunnelmaa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

PSG lähti välierien toiseen osaotteluun myrskyn keskellä. Keskikenttäpelaaja Kheira Hamraoui oli sivussa jo ensimmäisestä osaottelusta. Ranskalaislehti L'Equipen mukaan syynä oli Hamraouin ja Sandy Baltimoren välinen välikohtaus joukkueen harjoituksissa pelipäivän aamuna.

Kerta ei ole ensimmäinen, kun pariisilaisseuran pukukopissa kuohuu ja keskiössä on Hamraoui. Marraskuussa keskikenttäpelaaja Aminata Diallo pidätettiin epäiltynä Hamraouin pahoinpitelystä. Yhtenä epäilynä oli, että Diallo olisi järjestänyt Hamraouin pahoinpitelyn.

Diallo kuitenkin vapautettiin kaksi päivää myöhemmin ja hän kiisti asianajajansa välityksellä jyrkästi syyllistyneensä tekoon. Tapauksen selvittely on edelleen kesken.

Lue lisää: PSG jahtaa Mestarien liigan finaalipaikkaa ennätysyleisön edessä – vesittävätkö joukkueen sisäiset draamat jatkopaikan?

Finaalista on odotettavissa herkkupala, kun vastakkain ovat kahden edelliskevään mestarit, kestomenestyjä Lyon ja naisten jalkapallon "nousukas" Barcelona. Barcelonsta tuli ensimmäinen espanjalaisjoukkue naisten Mestarien liigan finaalissa keväällä 2019, mutta tuolloin mestaruuden vei vielä Lyon.

– Meidän on voitettava uudelleen saadaksemme takaisin paikkamme maailman jalkapallon huipulla. Meillä on mahdollisuus tehdä se tällä kaudella. Emme ole koskaan hävinneet Barcelonaa vastaan, loi asetelmia Ada Hegerberg The Guardianin mukaan.

Lue lisää:

PSG jahtaa Mestarien liigan finaalipaikkaa ennätysyleisön edessä – vesittävätkö joukkueen sisäiset draamat jatkopaikan?

Barcelonan Camp Noulla murskattiin jalkapallon naisten katsojaennätys – Mestarien liigan ottelua seurasi yli 90 000 ihmistä

Kommentti: Uefan vitkuttelu Venäjän EM-kisapaikasta on vastenmielistä – mahdolliset korvaajat joutuvat epäreiluun tilanteeseen

Suosittelemme